Special Olympics Europe Eurasia, în colaborare cu Special Olympics România, au organizat conferința „Excelența în Acțiune: Extinderea Școlilor Generației Unificate în Europa Eurasia”. Evenimentul a avut loc în perioada 28 – 30 octombrie 2024, la Novotel City Center din București, și a reunit experți și lideri de programe în educație incluzivă din 23 de țări din Europa și Statele Unite.

 

Conferința s-a concentrat pe dezvoltarea și extinderea programului Școala Generației Unificate, un program care își propune să creeze un mediu incluziv în școli, prin sport și educație. Acest program este dedicat promovării diversității și egalității de șanse, atât pentru elevii cu dizabilități, cât și pentru cei fără dizabilități. Participanții au discutat bunele practici implementate până acum și au împărtășit soluții pentru o mai bună adaptare și extindere a acestui program în mai multe țări.

 

„În Emiratele Arabe Unite, am demonstrat că, atunci când îmbunătățim calitatea incluziunii în școlile noastre, creștem educația pentru toți. Bazându-se pe moștenirea Jocurilor, Emiratele Arabe Unite și-au anunțat angajamentul de a implementa programul Special Olympics Unified Champion Schools în toate școlile publice din țară. În 2020, Excelența Sa șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, a încredințat 25 de milioane de dolari în numele poporului din Emiratele Arabe Unite pentru a extinde programul UCS în șase țări, printre care și România. Sunt încântat să recunosc că Special Olympics România a devenit un Centru Regional de Excelență pentru Școlile Generației Unificate Special Olympics din Europa’’, a declarat Excelența Sa Ambasador Sultan Mohamed Majed Al Ali, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România.

 

„Vă felicit pentru munca importantă pe care ați desfășurat-o în ultimii 21 de ani pentru a sprijini persoanele cu dizabilități intelectuale prin sport și educație și pentru crearea unui mediu în care educația incluzivă este implementată în școlile de masă, cu rezultate pozitive precum incluziunea socială, toleranța și schimbarea mentalităților. Conștientizarea necesității de a asigura accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și promovarea nevoilor și intereselor lor sunt aspecte esențiale. Creșterea gradului de informare cu privire la beneficiile educației incluzive este un pas important spre construirea unei societăți mai echitabile, tolerante și reziliente, în care potențialul fiecărei persoane este valorificat. Parteneriatul și cooperarea între autoritățile publice și societatea civilă sunt fundamentale pentru politici publice mai bune, iar Administrația Prezidențială va continua să sprijine și să recunoască eforturile organizațiilor neguvernamentale care contribuie la integrarea persoanelor cu dizabilități și promovează diversitatea și solidaritatea”, a declarat doamna Cătălina Galer, Consilier de Stat pentru Relația cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, Administrația Prezidențială.

 

Dott. Vincenzo Tamarindo, Șeful Biroului de Presă, Afaceri Culturale și Sociale, Ambasada Italiei în România, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să ne întâlnim în martie 2025 la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics de la Torino, cel mai mare eveniment sportiv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

 

David Evangelista, Președinte și Director General Special Olympics Europa Eurasia, a declarat cu ocazia conferinței: „Suntem profund recunoscători celor de la Special Olympics România pentru ospitalitatea lor caldă și pentru găzduirea acestei întâlniri importante aici, la București. Conferința Excelența în Acțiune a fost o oportunitate inestimabilă de a reuni lideri și susținători din întreaga regiune Europa Eurasia și de a amplifica impactul extraordinar al programului Școli Generației Unificate.

 

Școlile Generației Unificate înseamnă mai mult decât un program – reprezintă o serie de acțiuni individuale menite să includă persoanele marginalizate. Aceasta redefinește ce înseamnă o comunitate școlară incluzivă pentru întreaga lume. Atunci când aducem împreună elevi cu și fără dizabilități intelectuale în sălile de clasă, în sport și în roluri de leadership, creăm conexiuni. Creăm înțelegere.

 

Mulțumim tuturor profesioniștilor dedicați și liderilor de program care s-au alăturat nouă în această săptămână, Excelenței Sale Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan (MBZ) și Fundației Stavros Niarchos (SNF): vă mulțumim pentru angajamentul și viziunea voastră. Fiecare dintre voi joacă un rol crucial în modelarea educației incluzive prin sport, dincolo de granițe și culturi. Pasiunea și dedicarea voastră ne propulsează mișcarea înainte și, împreună, vom continua să dărâmăm bariere, să transformăm vieți și să creăm o lume Unificată”.

 

”Pentru Special Olympics România, conferința „Excelența în Acțiune” a fost un moment care ne-a adus din nou aproape de profesorii și Tinerii Lideri alături de care am lucrat în ultimii cinci ani în proiectul Școala Generației Unificate. A fost și ocazia de a împărtăși din experiențele noastre cu participanți din țări europene și din Statele Unite. Chiar dacă această conferință marchează finalul proiectului nostru în școli, simțim că este doar începutul unor noi provocări. Suntem pregătiți pentru noi proiecte care să pună în valoare abilitățile sportivilor speciali și să creeze contextul unor activități unificate.

 

Suntem recunoscători tuturor partenerilor și colegilor noștri de la Special Olympics Europa Eurasia și Special Olympics International pentru încrederea acordată și pentru că ne sunt alături de peste 20 de ani”, a declarat Emilia Ispas, Director de Programe, Special Olympics Romania.

 

Evenimentul a fost posibil datorită susținerii generoase oferite de Excelența Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan (MBZ), Fundația Stavros Niarchos (SNF) și Special Olympics Global Center.

 

***

 

Despre Special Olympics România:

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate deschisă tuturor abilităților. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății sociale și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Informații și fotografii despre Special Olympics România: www.specialolympics.ro, https://www.facebook.com/specialolympicsromania, https://www.instagram.com/specialolympicsromania  

 

Despre Special Olympics Europe Eurasia:

Special Olympics Europa Eurasia cuprinde o gamă diversă de culturi, limbi și obiceiuri care traversează 58 de țări din Europa de Vest, Centrală și de Est și Asia Centrală. Din Islanda până în Israel, din Portugalia până în Kazahstan, Special Olympics promovează prin sport respectul, incluziunea și demnitatea umană pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.

 

Despre Special Olympics:

Special Olympics este mișcarea globală care susține și creează o lume a incluziunii și a comunității, în care fiecare persoană este acceptată și integrată, indiferent de abilități. Transformăm lumea într-un loc mai bun, mai sănătos și mai vesel - un sportiv, un voluntar, un membru al familiei la un moment dat. Mai multe detalii pe www.specialolympics.org

Pentru mai multe informații despre Special Olympics Europe Eurasia (SOEE), persoana de contact este Silvia Cassina, Marketing & Communications Manager: scassina@specialolympics.org

Detalii despre activitățile din regiune: www.specialolympics.org/regions/europe-eurasia

De asemenea, puteți urmări SOEE pe Facebook, X, Instagram, TikTok, YouTube sau LinkedIn la @soeuropeeurasia.