Ieri, 11 aprilie, a avut loc evenimentul anual „Ziua Porților Deschise“ organizat la Şcoala de Meserii CONCORDIA din Ploieşti. Evenimentul a fost deschis de Excelența Sa doamna Isabel Rauscher, Ambasadorul Austriei la București, domnul Adrian Florin Dobre, Primarul Municipiului Ploiești, domnul Nicolae Angelescu, Inspector Școlar General al Inspectoratului Județean Școlar Prahova, și alți 400 de invitați, reprezentanți ai instituțiilor publice și private, parteneri ai școlii și mass media. Oaspeții au avut astfel ocazia să ia parte la activitățile interactive pregătite de tineri împreună cu maiștrii lor.  

Evenimentul a marcat oficial începerea lucrărilor la viitoarea Școală Primară CONCORDIA, un proiect de anvergură dezvoltat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Ministerul Educației al Austriei. „De 28 de ani, CONCORDIA oferă servicii sociale care contribuie la susținerea și reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate.

Școala Primară CONCORDIA este unul din proiectele de amploare ale CONCORDIEI, cu o investiție de 1.400.000 de euro în următorul an, prin care ne dorim să oferim o șansă la educație de calitate copiilor proveniți din familii aflate în dificultate. Pentru CONCORDIA, parteneriatul cu Ministerul Educației din Austria este garantul calității dezvoltării unui model educațional de top la nivel internațional și adaptat contextului din România, îmbinând atât intervenția socială, cât și cea educațională.“ – doamna Elena Matache, Director Executiv Programe și Proiecte CONCORDIA România.

Domnul Christian ESTERMANN, Director Edu-Campus CONCORDIA, reprezentant al Ministerului Educației al Austriei a prezentat proiectul de înființare a Școlii Primare CONCORDIA. „Școala Primară CONCORDIA este un proiect unic în România în ceea ce privește arhitectura și conceptul pedagogic. Școala Primară se adresează tuturor copiilor și oferă  o șansă pe care mulți copii din familiile cu un nivel scăzut de trai nu o au. Construcția școlii a început în această lună, iar inaugurarea proiectului este planificată să aibă loc în septembrie 2020, odată cu deschiderea anului școlar.“
 

„În calitatea mea de Ambasador al Austriei în România, dar și de om și cetățean, vreau să le mulțumesc în mod deosebit instituțiilor din România care sunt atât de apropiate de CONCORDIA: autoritățile din Ploiești, Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecției Copilului, toate instituțiile reprezentate astăzi aici! Susținerea dumneavoastră este vitală pentru continuarea și dezvoltarea acestor proiecte ale CONCORDIEI. [...] Marcăm aici un un nou pas al CONCORDIEI, punerea pietrei de temelie la fundația noii școli și de tăierea panglicii.“
- Excelența Sa doamna Isabel Rauscher, Ambasadorul Austriei la București.

„Este un lucru extrem de important, vorbim de o altă abordare, de un alt model pe care noi, ca autorități, atât cât putem, trebuie să îl înțelegem și să îl multiplicăm. Pentru că aceste lucruri nu s-au inventat acum, azi, aici, ele sunt modele performante în alte țări, au fost aduse aici cu acest efort și încă o dată mulțumesc foarte mult CONCORDIEI! Cu siguranță, va trebui să îl multiplicăm pentru că oferă tuturor celor care participă o șansă în plus față de ceea ce există în momentul de față în România.“ - Domnul Adrian Florin Dobre, Primarul Municipiului Ploiești.

„Sunt extrem de onorat să fiu alături de dumneavoastră, în această zi a porților deschise, în această zi importantă. [...] Lucrăm împreună în sistemul de educație, completându-ne. [...] Îmi doresc să continuăm frumoasa colaborare și, dacă inaugurăm acum o școală primară, poate în timp vedem și un liceu. Sigur că vom fi alături de dumneavoastră!“ - Domnul Nicolae Angelescu, Inspector Școlar General al Inspectoratului Județean Școlar Prahova.

Mulțumim Fundației Vodafone România pentru sprijinul financiar în organizarea acestui eveniment!

***
Organizația Umanitară CONCORDIA este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit, cu un istoric de 28 de ani în România, care are ca misiune susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane anual. 

l concordia.org

Școala de Meserii CONCORDIA, parte a EDU-Campus CONCORDIA, oferă oportunități incluzive de formare profesională pentru 40 de tineri, garantând accesul tinerilor defavorizați social la educație și formare profesională de calitate. Centrul organizează cursuri de formare profesională cu o durată de 10 luni pentru meseriile de brutar, tâmplar, bucătar, chelner şi horticultor, cu un mare accent pe formarea practică, 75% reprezentând pregătire practică și 25% teorie. La terminarea acestor cursuri, în urma unui examen, absolvenţii primesc o diplomă recunoscută de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Prin serviciul de Job Coaching îi sprijinim în găsirea unui loc de muncă.
 
Cei care doresc să se înscrie la cursurile noastre trebuie să aibă minim 8 clase absolvite și vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Tinerii pot primi cazare și masă gratuite pe perioada cursurilor. Mai multe informații despre înscriere găsiți AICI.