Actiunea de anulare in instanta este determinata de multiplele petitii inregistrate la Institutia Prefectului prin care se cerea respectarea legii. In urma cu putin timp, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a constatat emiterea autorizatiei de construire cu incalcarea prevederilor legale si a sesizat Prefectura Hunedoara “in vederea anularii autorizatiei”. Reteaua Mining Watch Romania va interveni ca parte interesata in proces.
Suspiciunile de nelegalitate privind autorizatia de construire au aparut la jumatatea lunii octombrie a anului trecut, atunci cand s-a constatat inceperea lucrarilor atat in vechea cariera, cat si la intrarea in Certej. Santierele nu aveau afisat panou informativ, iar primaria a refuzat sa ofere informatii privind autorizatiile de construire. Mining Watch Romania a cerut ca lucrarile intreprinse de firma Acomin in folosul Deva Gold sa fie oprite imediat pana la clarificarea situatiei. Mai multe neadevaruri au fost evidentiate in procesul de verificare a legalitatii, acestea fiind instrumentate de factori de decizie in procesul de avizare:
#1. In octombrie 2014, primarul Petru Cimpian anunta in presa locala demararea lucrarilor de amenajare a platformei industriale pentru exploatarea aurifera cu cianuri de la Certej. La patru zile distanta, functionari ai Primariei Certeju de Sus informau in scris ca nu s-a emis nicio autorizatie pentru lucrarile respective.
#2. Garda de Mediu a efectuat un control la santierele din Certej. Controlul nu a sesizat insa nici o ilegalitate, institutia emitand chiar si un comunicat de presa menit sa distraga atentia de la neregulile din procesul de autorizare.
#3. Primarul Petru Cimpian a sustinut in repetate randuri ca institutia pe care o conduce a emis in mod legal autorizatii pentru operatorul minier Deva Gold.
#4. Acelasi primar a pledat pentru transparenta, invitand presa si reprezentantii societatii civile la primarie pentru a consulta autorizatia si documentatia aferenta. Cu ocazia vizitei in teren, Petru Cimpian a refuzat insa sa permita studierea autorizatiei.
#5: Lucrarile de construire au fost oprite deoarece nereguli succesive au fost documentate. Cu toate acestea, primarul Cimpian a invocat ca motiv aparitia subita a unor izvoare: “Autorizatia din septembrie este doar pentru utilitati si organizarea unui santier. De altfel s-au si stopat lucrarile din cauza unor probleme tehnice aparute cu niste izvoare de apa”.
“Daca organizarea de santier, o simpla lucrare de constructie a inceput cu asemenea ilegalitati, nici nu vrem sa ne imaginam ce ar insemna manevrarea a peste 1650 de tone de cianura anual de aceeasi companie si sub supravegherea acelorasi autoritati. Reamintim ca Deva Gold a primit acord de mediu fara sa aiba proiectul asigurat in caz de accident, asa cum prevede legea si practica internationala. In acelasi timp, primaria Certej a reluat procedura de autorizare pentru organizarea de santier a minei Certej fara sa-si asume responsabilitatea pentru ilegalitatile comise, continuand sa-si arate servilismul fata de compania miniera Deva Gold”, a comentat Tudor Bradatan, membru Mining Watch Romania.
Pentru mai multe informatii, Tudor Bradatan, mobil +40(0)745370524, email contact@miningwatch.ro
_____________________________________________
_____________________________________________