Mandrie si Beton este un proiect despre transformarile recente petrecute in satele traditionale din Romania, in mod special in cele din Tara Oasului si Maramures, in urma plecarii oamenilor la munca in strainatate. Fotograful Petrut Calinescu impreuna cu Ioana Hodoiu, jurnalist, au documentat acest fenomen in perioada 2010-2013, atat in tara, cat si in Franta.
Vile de beton au crescut in batatura caselor de lemn cu pridvor si brauri pictate manual, iar batranii ramasi acasa s-au transformat peste noapte in diriginti de santier. O prapastie s-a cascat intre deja doua generatii care traiesc printre straini. Cei care au luptat din greu sa-si faca un rost „afara” viseaza sa se intoarca intr-o zi acasa. Copiii lor viseaza sa rupa “blestemul betoului”care ii obliga, conform traditiei, sa-si bage banii castigati din greu in case cu mult etaje in satele natale.
Dupa o documentare de trei ani, expozitii foto (Bucuresti, Cluj, Negresti-Oas) si un webdocumentar, povestea de succes a celor plecati la munca in strainatate apare si pe hartie. Albumul Mandrie si Beton, editat la editura Igloo, este tiparit cu sprijinul a 260 de cititori, care au crezut in proiect si au cumparat albumul in avans, strangandu-se astfel banii necesari tiparului.
Despre „Mandrie si beton”
Proiectul de documentare a fost finantat de World Press Photo, Robert Bosch, Institutul Cultural Roman Paris, Administratia Fondului Cultural National Roman si German Marshall Fund/The Black Sea si a fost publicat atat in tara (Elle Magazine, Adevarul, Igloo, Decat O Revista, Zeppelin), cat si in presa internationala - Sunday Times (UK), 6Mois (FR), Bloomberg Business Week (USA), New Statesman (UK), Alternatives Internationales (FR), Southern People Weekley (China).
Petrut Calinescu este un fotograf roman independent, licentiat in Jurnalism si Stiintele Comunicarii. A lucrat pentru principalele cotidiene din Romania ca fotograf, iar astazi este reprezentat de agentia londoneza Panos Pictures. Portofoliul sau poate fi vazut pe www.petrut-calinescu.com