Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) are o noua lege [1] care reglementeaza organizarea si coordonarea actiunilor de conservare a naturii din arealul sau. De ce?

Asociatia Salvati Dunarea si Delta saluta evenimentul si isi exprima speranta ca prevederile noului act pot deschide calea rezolvarii unor probleme pe care vechile reglementari le blocau.

Dintre aspectele pozitive, urmatoarele sunt cele mai importante:
1. Astfel, legea poate declansa mult-asteptatul proces de reconstructie ecologica in Delta Dunarii. Articolul 10 al noii legi reglementeaza regimul suprafetelor de teren aflate in proprietate fizica, si declara lucrarile de reconstructie ecologica din Delta Dunarii ca fiind de interes national, exproprierile facandu-se conform prevederilor legii 33/1994 [2] privind exproprierea pentru o cauza de utilitate publica.
Reamintim faptul ca, in cadrul RBDD, exista o suprafata de peste 60 000 de ha (zone agricole si piscicole) care asteapta sa fie reintroduse in circuitul natural.

2. Un alt domeniu care poate fi reglementat corespunzator, odata cu aprobarea prezentei legi, este cel al exploatarii agricole in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Continutul Articolului 10, paragraful 3, prevede ca: "Persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati in perimetrul rezervatiei sunt obligate sa foloseasca numai mijloace ecologice admise, atat traditionale, cat si noi [...]. "

In momentul de fata, in cadrul RBDD, pe o suprafata de aproximativ 35.000 de ha se practica agricultura intensiva si se folosesc ingrasaminte si tratamente fitosanitare chimice, fapte care au un impact deosebit de negativ asupra ecosistemelor deltaice. 

3. Un alt paragraf care merita semnat este cel referitor la pescuitul sturionilor. Articolul 15 prevede ca pescuitul sturionilor, in alt scop decat pentru repopulare, este interzis. Articolul marcheaza astfel continuarea politicii de protectie a sturionilor pe care Asociatia Salvati Dunarea si Delta a promovat-o constant in ultimii ani.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta avertizeaza ca o noua lege este un pas necesar, dar nicidecum suficient pentru a salva Delta Dunarii de la degradarea continua la care este supusa datorita:
-    lipsei alternativelor la pescuitul intensiv si la braconaj
-    constructiilor ilegale care nu respecta arhitectura specifica zonei
-    mizeria generata de localnici si turisti in lipsa unui sistem de colectare a deseurilor

"Dupa aproape trei ani de baricade, comunicate si discutii om la om si organizatie la organizatie parlamentara - Comisia Parlamentara de Administratie si Mediu a Camerei Deputatilor, avem o Lege a Deltei Dunarii mai buna decat cea veche! Dar nu atat de buna inca sa interzica vanatoarea in Delta Dunarii! si nu atat de perfecta incat sa-i faca pe toti cetatenii sa o respecte fara sa toarne in ea ciment, gunoaie, pesticide sau sa-i faca pe toti parlamentarii sa inteleaga ca patrimoniul ar trebui sa fie de nevanat!"a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Salvati Dunarea si Delta militeaza pentru declararea Deltei Dunarii o prioritate pentru administratia locala si centrala, fiind un bun de patrimoniu european si mondial.

Note:
[1] Adoptare PL-x 586/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
[2] Legea Nr. 33 din 27 mai 1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica - http://www.legex.ro/Lege-33-27.05.1994-4779.aspx


Pentru alte informatii sau intrebari va rugam contactati:
Oana Soare, PR executive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, telefon: 0729882614, oana.soare@salvatidelta.ro