Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ lanseaza EcoChampions, un proiect educational prin care vor fi create cluburi de voluntari in 10 scoli si licee din judetul Constanta. Tema abordata in cadrul cluburilor este protectia mediului, iar elevii vor participa la cursuri teoretice si practice referitoare la ecologie si managementul proiectelor de voluntariat. Gandit ca un concurs intre cele 10 scoli participante, programul isi propune ca la finalul celor patru luni, echipele sa poata propune si implementa propriile proiecte de voluntariat. Proiectul EcoChampions, dezvoltat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ, vine in intampinarea nevoii de instruire si canalizare a abilitatilor elevilor de a se implica activ in dezvoltarea comunitatilor in care traiesc.
 
Cei aproape 200 de elevi care fac parte din aceste cluburi de voluntari au fost selectati cu sprijinul directorilor si al profesorilor coordonatori din cele 10 institutii de invatamant implicate in proiect. Odata create, cluburile beneficiaza saptamanal de cursuri teoretice de educatie ecologica si de o serie de activitati practice, la finalul carora fiecare club va concepe si implementa un proiect local de voluntariat. Toate cele 10 proiecte vor fi analizate de un juriu format din reprezentanti MaiMultVerde si ai Grupului CEZ si vor fi premiate doua dintre ele, unul pentru liceu si unul pentru gimnaziu. Concursul de proiecte le va da ocazia cluburilor de voluntari sa obtina, pentru scolile in care invata, premii in valoare totala de 3.000 de euro, puse la dispozitie de Grupul CEZ.
 
La finalul celor 10 saptamani de pregatire si dupa implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare scoala inscrisa in competitie vor fi premiati si individual prin participarea la o tabara educationala si recreativa organizata de partenerii proiectului EcoChampions in vacanta de primavara din aprilie 2011.
 
Cele 10 institutii de invatamant inscrise in proiectul EcoChampions sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”. De asemenea, proiectul se bucura de sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si al organizatiei Mare Nostrum.
 
Programul a fost demarat in noiembrie 2010, primele activitati ale cluburilor de voluntari proaspat infiintate avand loc incepand cu luna decembrie. Fiecarui club i-a fost desemnat un coordonator din randul voluntarilor MaiMultVerde, impreuna cu care pe
parcursul a 11 saptamani elevii vor dezbate patru mari teme legate de protectia mediului (schimbarile climatice, biodiversitatea, protejarea padurilor si managementul deseurilor). Ei vor aplica treptat cunostintele dobandite, in cadrul activitatilor educative practice. Temelor de dezbatere mentionate li se va adauga una secundara – a managementului de proiect - care ii va ajuta pe elevi sa conceapa si sa structureze propunerile de proiecte in folosul comunitatii, cu care vor intra in concursul pe echipe.
 
Temele practice pe care cluburile de elevi le-au rezolvat pana acum sunt: gasirea unui nume si a unui slogan care sa-i reprezinte, ”Insula”, ”Mama natura”, „Anotimpurile”. Ultima tema data spre rezolvare este ”Eurovision ecologic” in cadrul careia fiecare echipa trebuie sa isi aleaga un cantec pe care il va interpreta la instrumente cat mai naturale. Videoclipurile realizate de elevi vor fi votate in sistem Eurovision, online, de catre colegi. Rezultatele pot fi urmarite pe site-ul proiectului, www.ecochampions.ro.
 
“Ne bucuram sa putem sustine acest proiect care are ca scop promovarea practicii voluntariatului in scoli prin intermediul cluburilor de elevi. EcoChampions combina doua initiative vitale pentru dezvoltarea sanatoasa si durabila a unei societati: protectia mediului inconjurator si voluntariatul. De aceea noi credem ca aceste cluburi de voluntari au potentialul de a deveni un instrument valoros de educare si motivare a tinerei generatii si un impuls pentru ca acestia sa se implice activ in dezvoltarea comunitatilor din care provin si in modelarea propriului lor viitor”, a declarat din partea Grupului CEZ Ondrej Safar, project manager al Parcului eolian CEZ.
 
„In cadrul proiectelor desfasurate pana acum de MaiMultVerde ne-am dat seama ca educatia ecologica si voluntariatul trebuie sa fie deprinse de timpuriu, inca de la scoala, si de lunga durata. Proiectul EcoChampions reprezinta o alternativa la educatia scolara traditionala si combina invatarea cu activitatile practice creative si competitia, plantand in mintile acestor elevi de liceu si gimnaziu semintele voluntariatului si ale protectiei mediului. Suntem siguri ca proiectele pe care le vor propune si realiza vor fi doar inceputul schimbarilor pe care le vor produce in comunitatile lor”, a declarat Doru Mitrana,Director executiv, Asociatia MaiMultVerde.
 
 
 
Informatii suplimentare:
Anamaria Bogdan, Director de comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, emailanamaria.bogdan@maimultverde.ro
 
Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro
 

 
Despre Asociatia MaiMultVerde
 
Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii doi ani de functionare, 2008 si 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieti, a strans 262 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
 
Despre Grupul CEZ
 
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din
 
punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care, dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 5 companii – CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Servicii si CEZ Trade. Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda si dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizata si a inceput sa produca energie verde in 2010. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta. In 2009, in Romania numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.