Dupa ce in anul 2010, Asociatia MaiMultVerde si Raiffeisen Bank au dat in folosinta spatii verzi si de joaca pentru locuitorii din Alexandria, Calarasi, Focsani, Galati si Ploiesti, in 2012, cei doi parteneri au revenit pentru a realiza lucrari de renovare. Aceste lucrari au fost necesare deoarece utilizarea intensa (peste 25.000 de utilizatori estimati) si-a pus amprenta asupra spatiului respectiv. Elementele de mobilier si echipamentele de joaca deteriorate au fost vopsite si inlocuite si s-au plantat arbori si arbusti, astfel incat spatiul verde si de joaca sa poata fi folosit din nou in cele mai bune conditii.
 
In cadrul proiectului realizat de Asociatia MaiMultVerde si Raiffesein Bank in toamna anului 2010, terenuri cu o suprafata de aproximativ 500 metri patrati, situate in orase in care spatiul verde pe cap de locuitor este mai mic decat media europeana (26 metri patrati pe cap de locuitor), au fost amenajate ca spatii verzi si de joaca. Orasele alese in cadrul proiectului au fost Ploiesti, Alexandria, Focsani, Calarasi si Galati. Pentru amenajarea initiala s-a folosit gazon natural, arbusti si arbori, echipamente de joaca pentru copii (tobogan, leagan, rotativa si balansoar pe arcuri) si mobilier urban din plastic reciclat (banci si cosuri de gunoi).
 
Conform estimarilor partenerilor, in cei doi ani de cand a fost dat in folosinta spatiul verde si de joaca din cele cinci orase, peste 25.000 de persoane, adulti, si copii, in marea lor majoritate locuitori din proximitatea spatiului amenajat, au beneficiat de acesta pentru recreere si joaca. Astfel, o parte din echipamentele de joaca pentru copii si mobilierul urban au fost deteriorate, fiind necesara inlocuirea lor. In lunile august si septembrie 2012, MaiMultVerde si Raiffeisen au revenit pentru a face lucrari de renovare. Acestea au inceput cu inlocuirea si vopsirea cosurilor de gunoi si a bancilor deteriorate sau disparute, consolidarea fundatiilor lor, curatarea si repararea echipamentelor de joaca, refacerea personalizarilor cu mascota Raifi si refacerea zonelor de siguranta cu nisip. La finalul lunii septembrie, voluntarii MaiMultVerde au revenit si au plantat arbori din speciile Catalpa, tei, nuc salbatic, dar si Gingko Biloba, precum si arbusti.
 
In urma lucrarilor de renovare, spatiul verde si de joaca si-a recastigat frumusetea si utilitatea, putand fi folosit in siguranta de locuitorii din zona.  De asemenea, au fost instalate panouri cu reguli de utilizare a spatiului, dar si masurile punitive pentru cei care il vor distruge.
 
”Natura poarta singura de grija terenurilor pe care le inverzeste, dar in cazul celor amenajate de noi, oamenii, este nevoie sa ne intoarcem din timp in timp pentru intretinere. Este ceea ce am facut anul acesta in parcurile amenajate in 2010, pe care le oferim inca o data in conditii bune locuitorilor si autoritatilor orasului. Contam pe ei sa le pastreze si sa le pretuiasca”, a declarat Doru Mitrana, director al Asociatiei MaiMultVerde.
 
“Suntem o companie responsabila, iar pentru noi protejarea mediului este o preocupare constanta. Dorim ca prin proiectele pe care le sustinem sa implicam cat mai mult membrii comunitatilor in care activam, iar printr-un efort comun sa ajutam la imbunatatirea calitatii vietii. Prin parteneriatul cu MaiMultVerde dorim sa le oferim locuitorilor din Alexandria, Calarasi, Focsani, Galati si Ploiesti oaza de liniste si de aer curat de care au nevoie“, a declarat Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.
 
In ultimii ani, in Romania, se poate observa o reducere dramatica a spatiilor verzi din orase, fie ele de utilitate publica (parcuri, gradini, spatii de joaca), fie zone de verdeata in apropierea  strazilor si marilor bulevarde. Reducerea spatiilor verzi are impact asupra calitatii aerului si a vietii locuitorilor. Conform standardelor europene, pana in anul 2013, fiecarui locuitor al oraselor din Romania trebuie sa-i revina 26 metri patrati de spatiu verde, norma de care depinde sanatatea oamenilor. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca in marile aglomeratii urbane sa existe cel putin 50 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor.

***
Note pentru jurnalisti
 
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de activitate, 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii patru ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
Raiffeisen Bank Romania (www.raiffeisen.roeste o banca universala de top, care ofera o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri sau corporatii. Baza de clienti a Raiffeisen Bank a ramas constanta in 2012, la aproximativ 2 milioane de persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 7.500 de companii. La mijlocul anului 2012, reteaua Raiffeisen Bank numara 539 de unitati, o retea de peste 1.100 de ATM-uri si aproximativ 10.500 de EPOS-uri.