Duminica, 7 iunie, a avut loc pe lacul Baneasa din Bucuresti cursa plutelor din PET-uri care a incheiat proiectul de educatie de mediu si ecologizare Recycle, Raft & Race (RRR), derulat de Asociatia MaiMultVerde si Heineken Romania.



Proiectul a avut ca scop formarea a 100 de tineri lideri care sa mobilizeze voluntari de mediu in comunitatile lor si sa organizeze propriile actiuni de ecologizare, plantare, informare si educatie prin platforma www.maimultverde.ro.



Activitatile de formare au avut loc la Busteni, in perioada 4-30 mai, in cadrul unei tabere cu patru serii saptamanale, care a inclus si o componenta de ecologizare. PET-urile stranse de pe Valea Prahovei au fost folosite pentru realizarea plutelor care au luat parte la intrecerea de pe lacul Baneasa.

Pe cele patru plute din PET-uri au concurat:

• Iulia Vantur (PRO TV), Razvan Fodor (Acasa TV) si voluntarii seriei 1 RRR



• Amalia Enache (PRO TV), Cabral Ibacka (Acasa TV) si voluntarii seriei 2 RRR



• Malvina Cservenschi (TVR 1), Nicolae Nemirschi (Ministrul Mediului) si voluntarii seriei 3 RRR



• Virgil Iantu (Prima TV), Andreea Raducan si voluntarii seriei 4 RRR



Primul loc a fost castigat, la egalitate, de echipele conduse de Iulia Vantur si Razvan Fodor, respectiv de Amalia Enache si Cabral Ibacka. Pe locul doi s-au clasat Malvina Cervenschi si Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, iar locul trei a revenit echipei conduse de Virgil Iantu si Andreea Raducan.

Maestrul de ceremonii al intrecerii a fost Dragos Bucurenci, presedintele MaiMultVerde. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti si al Privileg Catering.

Declaratii de presa

Nicolae Nemirschi, Ministrul Mediului
„MaiMultVerde a terminat o campanie prin care a plantat 100 de „seminte” de cea mai buna calitate (si nemodificate genetic), care vor rodi aer mai curat, ape mai limpezi si o viata mai buna pentru copiii si nepotii nostri.”



Iulia Vantur, Prezentatoarea Stirilor PRO TV din diminetile de weekend

„M-am simtit extraordinar la intrecere. Initial trebuia sa fiu doar capitanul care sustine moral echipa, dar pana la urma nu m-am putut abtine si am vaslit si eu cu mana. Ma bucur ca am gasit inca o ocazie de a le atrage oamenilor atentia si de a-i invita sa se implice si ei in astfel de proiecte. A fost un schimb echitabil cu natura: am respectat-o pentru ca apoi sa ne putem bucura de ea.”

Razvan Fodor, interpretul rolului  Nistor din serialul Ingerasii de pe Acasa TV
„Recycle, Raft & Race a fost un mod foarte placut de a-mi petrece duminica. Bravo si multumesc!”

Amalia Enache, prezentatoarea Stirilor PRO TV de noapte
„Din pacate nu am putut sa stau o saptamana la Busteni, ci numai o zi din weekend, dar sunt foarte mandra de echipa mea de voluntari. Au curatat cele mai murdarite zone de pe Valea Prahovei. Ma simteam, facand curatenie printre picnari, ca si cum as fi facut ordine in casele lor, dar cred ca avalansa de tineri imbracati in verde a fost un bun exemplu pentru ei. Pentru competitia de astazi, cred ca cel mai important mesaj este ca am demonstrat cu totii ca exista si alte forme de a valoriza lucrurile aruncate la intamplare. Daca picnicarii ar fi participat astazi la intrecere, nicio echipa nu ar fi avut vreo sansa. Au un talent fantastic de a face sa pluteasca dintre cele mai diverse lucruri. Haideti sa nu mai pluteasca PET-uri pe apele tarii!”

Malvina Cservenschi, Prezentatoarea jurnalelor de dimineata de pe TVR 1
„Am prins prima oara drag de astfel de actiuni alaturi de voluntarii MaiMultVerde vara trecuta, la curatenie in Delta. Am revenit si in tabara din mai de la Busteni si nu mi-a venit sa cred ce lasa oamenii in urma. M-a intrebat cineva: <<De ce faceti curatenie daca tot o sa se umple de gunoaie?>> Cred ca aici e vorba de a da un exemplu, pentru ca oamenii sa inteleaga ca nu e normal ceea ce se intampla. E extraordinar ca MaiMultVerde se foloseste si de vocea noastra pentru a transmite un asemenea mesaj.”

Ana-Maria Muresan, Corporate Relations Manager, Heineken Romania
„Dincolo de obiectivul comun de a imbunatati climatul social si mediul in care ne desfasuram activitatea, ceea ce ne-a atras in parteneriatul cu Asociatia MaiMultVerde a fost ideea extraordinara de a da startul nu unui singur proiect de colectare a deseurilor, ci unui numar de 100 de proiecte de mediu. Ne-am implicat cu toate resursele in acest parteneriat, inclusiv cu voluntari din partea angajatilor Heineken Romania, care au venit la Busteni pentru a colecta deseurile din zona.”



Doru Mitrana, Director Executiv, Asociatia MaiMultVerde

„Proiectul Recycle, Raft & Race reprezinta a doua etapa a campaniei Voluntariat 2.0, dupa lansarea platformei online www.maimultverde.ro in aprilie 2008. Dupa ce timp de un an am organizat actiuni de voluntariat coordonate "de la centru", acum vrem sa raspandim <<virusul>> voluntariatului pentru mediu in intreaga tara. Cei 100 de tineri pe care i-am format in cadrul taberei vor gandi, organiza si coordona propriile actiuni de plantare, curatenie, informare si educare, coaguland in jurul lor resursele de voluntariat ale comunitatilor din care provin. Aceasta este noua cultura a voluntariatului pe care MaiMultVerde, prin misiunea sa, si-a propus sa o construiasca in Romania.”

Dragos Bucurenci, Presedinte, Asociatia MaiMultVerde
„Eu cred ca picnicarul este un captiv. El stie sa foloseasca deseurile intr-un singur fel: sa le arunce in natura. Noi am demonstrat astazi ca deseurile se pot refolosi la fel de bine cum se pot recicla. La finalul zilei, adevaratii castigatori sunt cei care au inteles acest lucru”.

Despre proiectul Recycle, Raft & Race

Recycle, Raft & Race a avut ca scop formarea a 100 de tineri lideri care sa mobilizeze voluntari de mediu in comunitatile lor si sa organizeze propriile actiuni de ecologizare, plantare, informare si educatie prin platforma www.maimultverde.ro. Timp de o luna, fiecare serie a cate 25 de tineri a urmat cursuri de leadership, orientare si supravietuire in natura, acordarea primului ajutor, comunicare si dezvoltare organizationala.

La finalul fiecarei serii, voluntarii au primit vizita vedetelor Iulia Vantur (Pro Tv), Razvan Fodor (Acasa TV), Amalia Enache (Pro TV), Cabral Ibacka (Acasa TV), Malvina Cservenschi (TVR 1), Virgil Iantu (Prima TV), Andreea Raducan si Dragos Bucurenci, liderii lor in competitia de inchidere a proiectului.

Componenta de ecologizare a taberei a presupus colectarea deseurilor din diferite zone de pe Valea Prahovei, cantitatea totala adunata de voluntari pe parcursul intregii tabere fiind de 30 de tone. PET-urile adunate au fost folosite pentru constructia plutelor care au luat parte la intrecere, iar celelalte deseuri, separate ulterior colectarii, au fost predate firmelor de reciclare.

Plutele participante la cursa au fost realizate dintr-o structura de lemn, fiind construite din grinzi de 10 cm prinse cu bare filetate, care respecta toate criteriile de flotabilitate. PET-urile au fost aplicate sub platforma de scandura si sunt acoperite cu o plasa de sarma prinsa in bride de metal.
 
Liderii de voluntari vor organiza in decursul anului cel putin o actiune de mediu cu voluntari, in cadrul careia vor pune in aplicare cunostintele si experienta acumulate in tabara. Ei vor beneficia de asistenta tehnica si logistica din partea MaiMultVerde, pentru a duce la capat cu succes a actiunilor de curatenie, plantare, informare si educare pe care le vor demara.

Participantii la proiectul Recycle, Raft & Race au fost selectati, dintr-un numar total de peste 200 de inscrieri, pe baza motivatiei de a lua parte la program, a potentialului de leadership, a experientei anterioare in activitati de voluntariat si a distributiei geografice unitare, in asa fel incat cei 100 de lideri sa reprezinte toate regiunile Romaniei.

Note pentru jurnalisti

Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primul an de functionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8000 de voluntari, a plantat 107000 puieti, a strans 94 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primul an a fost de peste 1,100,000 de euro, fonduri integral obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

Heineken Romania este unul din cei mai mari producatori de bere de pe piata din Romania, cu o cota de piata de 29%, in ceea ce priveste volumul de vanzari (AC Nielsen, 2008). Portofoliul de marci oferit de Heineken Romania acopera toate segmentele pietei: Heineken, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana. Heineken Romania are cinci fabrici in Constanta, Craiova, Hateg, Miercurea Ciuc, Targu Mures.