Dupa ce in luna august tinerii si adolescentii supravietuitori de cancer au dezbatut asupra celor mai bune metode prin care sa organizeze campanii de strangere de fonduri, sa identifice noi strategii si nevoi stringente ale copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer si cum sa sprijine prin intermediul unui fond de urgenta fiecare Temerar care a recidivat, miercuri, 2 octombrie, Asociatia Little People Romania sarbatoreste Ziua Internationala a Supravietuirii.

Pe parcursul ultimelor luni, toate organizatiile castigatoare ale premiilor Galei Societatii Civile 2013 si-au continuat demersurile si au organizat noi actiuni si proiecte.
 
Bursierii Tinere Talente au pregatit in tabara de vara un spectacol comun ce va fi pus in scena in luna noiembrie, Grupul de Initiativa Civica Callatis-Drumul Taberei continua demersurile pentru elevii Scolii 279, Fundatia Sfanta Irina a inceput sa puna bazele Primei Clinici de Recuperare Oncologica din Romania, iar Asociatia M.A.M.E. unui centru de suport si recuperare pentru copiii cu afectiuni grave, Centrul Stelutelor. 

Samusocial din Romania continua sa ofere suport persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a inceput campania pentru primul Parc Natural urban din Romania, Fundatia pentru Parteneriat administreaza programe de finantare pentru ONG-uri, iar World Vision Romania doteaza bibliotecile din peste 53 de comunitati rurale. 

De Ziua Mondiala a Locuirii, Habitat for Humanity va reabilita scoala, gradinita si dispensarul din satul Vizuresti, judetul Dambovita, Zibo Help pregateste Scoala pentru o Romanie Verde 2014, Ador Copiii a initiat campania Nu irosi timpul. Schimba o viata. Adopta un copil!, Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta a inceput demersurile pentru instalarea a cinci defibrilatoare externe automate in Aeroportul International "Henry Coanda", Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Tribunalul Bucuresti, iar copiii din centrele Crestem impreuna au vizitat Humulesti si Casa memoriala a lui Ion Creanga


  • Spectacol pregatit de Bursierii Tinere Talente
  • Bursierii programului "Tinere Talente" au plecat intr-o tabara de sapte zile, iar studiu, creatia si repetitiile acestora au ca rezultat un spectacol comun al bursierilor ce va fi pus in scena in luna noiembrie. 

    Artistii plastici au fost inspirati in procesul creatiei de locurile frumoase pentru viitoarele lucrari si expozitii de fotografie, desen, pictura si sculptura.

    Vara aceasta, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei i-a avut alaturi in Centrul Comunitar Generatii pe Virgil Iantu si pe artistul plastic Daniel Radulescu, care au transformat Centrul intr-un spatiu de joaca inedit. La inceputul lunii iulie, copii, tineri si varstnici s-au bucurat impreuna de frumoasa experienta a taberei intergenerationale organizata la Zarnesti, iar in aceeasi luna de o vizita la Gradina Botanica. Pe tot parcursul verii, copiii, beneficiari ai Centrului, au participat la un curs interactiv de engleza, sustinut de voluntari ai Asociatiei Shakespeare School. 
     
  • Demersuri pentru locuitorii din Drumul Taberei
  • Grupul de Initiativa Civica Callatis-Drumul Taberei a continuat in aceasta vara campania inceputa in decembrie anul trecut, pentru ca elevii Scolii 279 sa poata merge spre scoala pe trotuar si nu pe carosabil, printre masini. Ambele trotuare ale Aleii Callatis erau ocupate in permanenta de masini parcate, iar Grupul de initiativa s-a alaturat parintilor, care au inaintat o petitie catre Primaria Sectorului 6, dar fara un raspuns concret. 

    Astfel, in iunie 2013, dupa 9 luni de insistente, doua petitii, o interpelare la sedinta Consiliului Local sector 6, trei audiente, multe vizite pe teren, emailuri, telefoane... iata ca in cele din urma au aparut rezultatele si copiii pot merge spre Scoala 279 in siguranta, pe trotuarul dotat cu stalpi de protectie. In plus, Primaria a amenajat parcarea de langa scoala, odata cu parculetul din apropiere.

    Insa, dupa ce in iunie acest trotuar a fost asfaltat si dotat cu stalpi de protectie, exact inainte de inceperea scolii, in septembrie, trotuarul a fost decopertat, iar acum, in continuare, se lucreaza la retelele de utilitati din zona. Pentru a oferi acestor copii, dar si altor pietoni posibilitatea de a circula in siguranta, au propus Primariei sectorului 6 sa redeschida o fosta alee pietonala intre scoala 279 si Sectia de politie 25. De aceea, au depus in vara aceasta la Primarie si la Ministerul de Interne un memoriu semnat de 215 cetateni, memoriu sustinut si de un arhitect urbanist, la care inca nu avem niciun raspuns clar. 

    (Delia Mihalache, membru-voluntar in cadrul grupului de initiativa)
     

  • Prima Clinica de Recuperare Oncologica din Romania
  • In ultimele 4 luni, Fundatia Sfanta Irina a oferit asistenta specializata: medicala, sociala, psihologica si spirituala unui numar de 123 de bolnavi de cancer in stadii avansate, iar alaturi de acestia 84 de familii au primit consiliere psiho-emotionala, consiliere spirituala si au fost informate permanent cu privire la starea pacientilor si evolutia bolii. 

    De asemenea, Fundatia Sfanta Irina si-a continuat activitatea de fundraising, atat pentru Centrul de Ingrijiri Paliative, cat si pentru a punele bazele unui alt proiect "Crearea unui Centru pentru Cercetari in Recuperarea Oncologica", ce are ca scop construirea Primei Clinici de Recuperare Oncologica din Romania. 
    (Teleaga Andra, Asistent manager Fundatia Sfanta Irina)
     

  • Pregatiri pentru Centrul Stelutelor
  • Asociatia M.A.M.E. a avut o vara plina de emotii, cu multa munca, termene limita, dar si satisfactii pe masura. Au organizat pentru 15 copii, beneficiari ai asociatiei, o tabara la Vadul Anei si ateliere de art-terapie pentru copiii bolnavi. Voluntarii Asociatiei M.A.M.E. au fost prezenti in Hypermarket-ul CORA Lujerului, pentru a vorbi cu donatorii despre proiectul Centrul Stelutelor

    In restul timpului, echipa asociatiei a depus proiecte pentru solicitare de fonduri oferite ONG-urilor de companii de top din Romania, aflandu-se si printre finalistii programului Voluntar de Profesie. Prin intermediul campaniei de strangere de fonduri prin SMS au strans pana in prezent peste 20.000 de euro, fonduri ce vor fi utilizate pentru infiintarea Centrului Stelutelor, un centru de suport si recuperare pentru copiii cu afectiuni grave. 

    De asemenea, a fost initiat un parteneriat cu Fundatia Ringier din Elvetia, care a trimis la inceputul lunii octombrie un camion plin cu materiale sanitare, ce vor fi donate de Asociatia M.A.M.E. Institutului Clinic Fundeni. 
    (Maria Culescu, Presedinte Asociatia M.A.M.E.)
     
  • Ajutor pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti
  • La inceputul lunii iunie, Samusocial din Romania a fost beneficiarul evenimentului de colectare de produse de imbracaminte si incaltaminte pentru persoanele adulte fara adapost din Bucuresti.

    De-a lungul verii, Samusocial din Romania si-a continuat proiectele, respectiv Echipele mobile, precum si activitatea sociala si medicala din cadrul Centrului Medico-psiho-social. De asemenea, au fost continuate activitatile de consiliere psihologica, psihiatrica, consiliere ocupationala si de reinsertie socio-profesionala.

    Samusocial din Romania a fost singura organizatie neguvernamentala invitata la Insitutul Francez in cadrul evenimentului “Pop-up shop & Garage sale”, cu produse create de adultii strazii in cadrul Atelierului ocupational. Astfel, vizitatorii au aflat despre activitatile si proiectele organizatiei si au fost extrem de impresionati de problema persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti, precum si despre ceea ce face Samusocial.

    La finalul verii, in cadrul Centrului Medico-psiho-social, parintii, care au semnalat existenta in familia lor a copiilor ce pot fi inscrisi in anul scolar 2013 – 2014, au primit ajutor pentru inregistrarea copiilor la insitutiile de invatamant din apropierea adaposturilor in care acestia locuiesc. Odata cu inceperea anului scolar, parintii, care au demonstrat prin adeverinte ca si-au inscris copiii la scoala, au primit de la Samusocial, in cadrul proiectului finantat de United Way Romania, rechizite scolare, caiete, ghiozdane, imbracaminte, incaltaminte si nu numai. 
    (Tautul Monica, PR Manager Samusocial din Romania)
     

  • Asociatia Salvati Dunarea si Delta a inceput campania pentru primul Parc Natural urban din Romania
  • Asociatia Salvati Dunarea si Delta a lansat in luna septembrie proiectul Parcul Natural Vacaresti. O oaza in desertul de beton, si campania de informare si constientizare asupra necesitatii infiintarii Parcului Natural Urban Vacaresti. Evenimentul a inclus un tur tematic al zonei, la care au participat 60 de elevi si cadre didactice si trei ateliere educative dedicate ornitologiei, ecologiei si geologiei. Evenimentul de lansare al campaniei a fost continuat cu o cu o actiune de igienizare a zonei la care au participat peste 300 de voluntari si au fost colectati 700 de saci de deseuri menajere si reciclabile.
     
  • Programe de finantare administrate de Fundatia pentru Parteneriat
  • Prin intermediul programelor de finantare aflate in desfasurare - Spatii Verzi si Arii Naturale protejate, derulate in parteneriat cu MOL Romania - pana in prezent Fundatia pentru Parteneriat a finantat peste 70 de proiecte in valoare de peste 3 milioane lei. 

    Fundatia pentru Pateneriat este responsabila de componenta de mediu a Fondului Tematic pentru Participarea Societatii Civile si de administrarea proiectelor de mediu din cadrul Fondului Tematic pentru Parteneriate si Experti al Programului de cooperare Romano- Elvetian, derulat in pateneriat cu KEK CDC Consultants si FDSC. 

    FP, de asemenea, administreaza componenta de dezvoltare durabila in valoare de 3,5 milioane de euro din cadrul Fondului ONG - parte a Mechanismului Financiar al SEE 2009-2014 finantat de Islanda, Liechenstein si Norvegia, (derulat in parteneriat cu FDSC si CRCR). 
    FP are rolul principal in procesul de acordare de finantari pentru infiintarea de fundatii comunitare in cadrul programului cu acelasi nume, derulat in parteneriat cu ARC si Fundatia Pact. In plus, FP  participa cu experienta proprie, oferind consultanta pentru fundatiile comunitare din program privind modul in care aceastea pot acorda finantari locale eficiente si de impact precum si despre modalitatile de construire a unui endowment. Numarul fundatiilor comunitare infiintate in cadrul acestui program a ajuns la 10. 

    In prezent, Fundatia pentru Parteneriat desfasoara si „Transylvania Authentica” - un program de branding regional inceput 2007,  ce isi propune sa asigure perpetuarea agriculturii traditionale, a artei culinare, a turismului traditional si a produselor si serviciilor cu specific ardelenesc prin consolidarea relatiilor intre micii producatori si mestesugarii regiunii. Anul acesta 158 de produse si servicii au aplicat pentru obtinerea dreptului de utilizare a marcii Transylvania Authentica din care 126 au obtinut acest drept. Astfel, in acest an numarul produselor si serviciilor certificate Transylvania Authentica a ajuns la peste 700.   
    (Laszlo Potozky, Director Fundatia pentru Parteneriat)
     
  • Cuvinte care schimba lumea
  • In continuarea campaniei „Cu o carte schimba o viata”, ce are ca obiectiv strangerea fondurilor necesare pentru a dota bibliotecile din peste 53 de comunitati rurale, in luna august, World Vision Romania a lansat o linie de semne de carte sub titlul „Cuvinte care schimba lumea” ce ilustreaza cate un cuvant frumos, dar mai putin cunoscut, din limba romana. 11 artisti romani au creat desene special pentru aceste semne de carte, alegandu-si cuvinte care i-au inspirat. Semnele de carte au putut fi achizitionate in schimbul unei donatii de minim 2 lei, donatii ce vor fi utilizate pentru achizitionarea cartilor necesare pentru scoala pentru copiii din cele peste 53 de comunitati rurale din judetele Iasi, Vaslui, Dolj, Valcea, Constanta, Ialomita si Cluj.

    In a doua jumatate a lunii septembrie World Vision Romania (WVR) a sarbatorit 9 ani de desfasurare a proiectului “Ferma demonstrativa Agrovision si Centrul de pregatire si  consultanta agricola” de la Crit, un proiect de agricultura si dezvoltare rurala, ce are ca scop ajutarea micilor fermieri sa faca tranzitia de la ferma de subzistenta la ferma comerciala.
     
  • De Ziua Mondiala a Locuirii, Habitat for Humanity va reabilita scoala, gradinita si dispensarul din satul Vizuresti, judetul Dambovita
  • Big Build este evenimentul prin care Habitat for Humanity Romania sarbatoreste ”Ziua Mondiala a Locuirii”, construind si reabilitand impreuna cu voluntari de pretutindeni locuinte si centre comunitare din zone sarace ale Romaniei. Evenimentul are loc in fiecare an in prima luni din luna octombrie. 

    Anul acesta evenimentul are loc in perioada 7-11 octombrie, in satul Vizuresti, judetul Dambovita, la doar 25 de km de Bucuresti. Acolo Habitat va construi o casa de cultura pentru tinerii din sat si vom reabilita o scoala, o gradinita si un dispensar. Habitat  extinde sprijinul oferit familiilor catre comunitati, dorind sa transmita un mesaj puternic de sustinere a comunitatilor locale. Vizuresti este o comunitate in care locuiesc 1.400 de persoane, 65% dintre acestia fiind de etnie roma. Cei care doresc sa sustina acest eveniment o pot face prin: donatii de bani sau materiale de constructii, voluntariat la eveniment sau promovand proiectul. 
    (Carmen Ghia, Communication Coordinator Habitat for Humanity Romania)
     
  • Scoala pentru o Romanie Verde 2014
  • In aceasta vara Zibo Help a pregatit si a depus cereri de finantare pentru atragerea de fonduri nerambursabile in vederea sustinerii si dezvoltarii programelor educationale ce vor fi desfasurate in anul scolar 2013-2014: Scoala pentru o Romanie Verde - editia a II-a, Saptamana familiei, saptamana fara TV - editia a V-a (7-11 aprilie 2014), Pauza de educatie fizica si Flashmob-ul copiilor - editia a III-a (1 iunie 2014).  In aceasta perioada a reinceput campania de colectare de hartie si pet-uri din scoli. 
     
  • Nu irosi timpul. Schimba o viata. Adopta un copil!
  • Inainte de inceperea scolii Ador Copiii si DGASPC Iasi au daruit ghiozdane pentru copiii aflati in plasament familial si cu o situatie materiala deosebita, prin intermediul programului Ghiozdanul din vis

    In aceasta vara Ador Copiii a initiat campania sociala „Nu irosi timpul. Schimba o viata. Adopta un copil!”, pentru promovarea adoptiei si de asemenea lucreaza la formarea unei retele de echipe de specialisti in domeniul adoptiei in Timis, Iasi, Bucuresti, pentru sustinerea cursului necesar de obtinere a atestatului de parinte/familie adoptiva. 
    (Simona Czudar, Presedinte ADOR COPIII)


  • Defibrilatoare pentru Aeroportul International "Henry Coanda", Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Tribunalul Bucuresti
  • Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta (ARISU) a organizat in luna iunie un curs de prim ajutor predat elevilor din Colegiului Economic "Virgil Madgearu". Acesta s-a desfasurat sub forma unui proiect pilot prin care elevii claselor a X-a si a XI-a au exersat manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.

    Pe parcursul a sapte saptamani, echipa ARISU a asigurat asistenta medicala de urgenta la evenimentul "Caravana Metropolis - Film in aer liber", in parcul Tineretului si Titan, iar voluntarii ARISU au sustinut un numar de 400 de ore in cadrul Unitatii de Primiri Urgente din Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca). De asemenea, acestia au fost prezenti la primirea victimelor sosite din Muntenegru.

    Pana la finalul anului, ARISU va instala inca cinci defibrilatoare externe automate in Aeroportul International "Henry Coanda", Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si Tribunalul Bucuresti.  
    (Gabriel Stavre, Secretar General ARISU)
     

  • Copiii din centrele Crestem impreuna au cunoscut Humulestiul lui Ion Creanga
  • In aceasta vara Salvati Copiii a continuata activitatile in cadrul programului si al centrelor Crestem impreuna pentru marea majoritate a copiilor care a ramas acasa si nu au avut posibilitatea sa plece in vacanta. Pentru peste 800 de copii au fost pregatite excursii si drumetii, organizate jocuri si concursuri in cadrul scolilor si, nu in ultimul rand pregatirea temelor de vacanta. Copiii au devenit prieteni, au invatat sa se ajute, sa se respecte, sa se inteleaga si sa realizeze impreuna lucruri minunate. Una dintre cele mai apreciate activitati a fost cea de schimb de experienta intre copiii din mai multe orase in care Salvati Copiii desfasoara programul Crestem Impreuna. Organizatorii – copii din filiala Piatra Neamt au fost gazdele unei intalniri comune a judetelor Iasi, Suceava, Vaslui si Neamt. Activitatea a cuprins vizita la Cetatea Neamtului (in Tg. Neamt), apoi intalnirea copiilor din cele 4 centre in cadrul unei discutii. Copiii au vizitat apoi Humulestiul si Casa memoriala a lui Ion Creanga, Zimbraria din Parcul National de Vanatori Neamt si Manastirea Sihastria.

    Programul va contiunua si pe perioada urmatoare, Salvati Copiii propunandu-si pentru anul 2013 ca cel putin 1040 de copii sa fie asistati prin intermediul acestui program. 
    (Liliana Bibac, Manager proiect Salvati Copiii)