Modelul “Oportunitati pentru Adolescenti” va fi implementat pe o perioada de trei ani si se adreseaza adolescentilor, fete si baieti, cu varste intre 10 – 18 ani, cu posibilitati reduse de dezvoltare, din zone urbane dezavantajate din municipiul Iasi. Modelul a fost dezvoltat plecand de la analiza determinantilor ce influenteaza viata adolescentilor din Romania si a serviciilor existente pentru acestia la nivel local, analize derulate in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului. 

Conform datelor Institutul National de Statistica, in 2013, volumul populatiei cu varsta cuprinsa intre 10-18 ani era de 1.723.244 de persoane, reprezentand aproximativ 9% din volumul total al populatiei. Evidentele indica vulnerabilitatile multiple pe care adolescentii le intampina in aceasta perioada de dezvoltare. Cu aproape unul din zece copii nascut de o adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani, Romania se afla in primele locuri din UE la numarul de nasteri inregistrate in aceasta categorie de varsta. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% din adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante noi cu proprietati psihoactive. 

In anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 15-18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educational, contribuind astfel la cresterea in timp a somajului in randul tinerilor. Romania se afla pe primul loc in UE la procentul de adolescenti si tineri cu varste cuprinse intre 15-24 ani,  17.4%, care nu sunt nici in sistemul educational, nici intr-o forma de pregatire profesionala si fara un loc de munca. 

Adolescenta este o varsta a vulnerabilitatii, dar este de asemenea o varsta a oportunitatilor. Cu acest model de interventie destinat adolescentilor, se are in vedere imbunatatirea integrarii sociale a adolescentilor vulnerabili din Iasi prin dezvoltarea unui pachet de interventii integrate, eficiente si eficace care sa le garanteze oportunitati egale si conditii adecvate pentru implicarea lor in toate aspectele vietii.  
 
In cadrul modelului va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenti unde acestia pot beneficia de consiliere de sprijin si de recuperare, interventii in situatii de criza, consiliere informationala si in vederea dezvoltarii personale, orientare vocationala si profesionala si evaluare psiho-sociala. Pentru primul an de implementare, se asteapta sa fie informati peste 3 000 de adolescenti, 500 de adolescenti sa beneficieze de oportunitati de dezvoltare in cadrul Centrului de Resurse creat la Iasi (str. Bazinelor, nr. 5, sau Uricani, com. Miroslava, Iasi), peste 20 de profesionisti sa participe la cursuri de formare pe teme relevante si metodologia de lucru in cadrul Centrului de Resurse sa fie dezvoltata. 

Modelul de interventie isi propune sa contribuie si la intarirea modalitatilor de colaborare inter-institutionala in furnizarea de servicii integrate adolescentilor si sa ofere evidentele necesare influentarii politicilor nationale cu privire la adolescenti. In total, de interventiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenti. 

Platforma online www.adolescenteen.ro, reprezinta un alt instrument pus la indemana adolescentilor unde acestia vor putea interactiona cu specialisti de la nivel national si local pe teme de interes si de asemenea, vor putea accesa informatii cu privire la oportunitatile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Iasi. 

“Adolescenta este o varsta ce vine cu o serie de oportunitati, dar si de provocari si riscuri. Ma bucur ca am reusit sa oferim adolescentilor aflati in situatii de risc acces in mod integrat la serviciile de care au nevoie pentru a se putea dezvolta armonios. In plus, este o varsta a dezvoltarii, de aceea este important sa beneficieze de informatii relevante de la specialisti si de oportunitati de a-si dezvolta aptitudinile”, a declarat dna. Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

„Colaborarea noastra cu UNICEF este o poveste care a inceput in urma cu doi ani, cu elaborarea strategiei pentru tineret. In doua saptamani strategia va fi aprobata in sedinta de Guvern si va fi urmata de un plan de actiune. Aceasta ne va garanta faptul ca vom continua sa lucram cu partenerii nostri in folosul tinerilor”, a spus Vlad Tone, Director de cabinet in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului. 

„Salutam prezenta la Iasi a doamnei Sandie Blanchet. Noi ca institutie publica suntem deosebit de preocupati de tanara generatie pentru ca e vorba de viitor. Credem ca va fi o reusita acest model de asistenta pentru adolescenti si va felicitam pentru initiativa”, a spus dl. Mihai Chirica, viceprimarul Municipiului Iasi.

„Si prin acest proiect, ADV Romania colaboreaza cu UNICEF in oferirea unor servicii de asistenta profesioniste. Atat campaniile pe care le vom derula in scoli cu partenerii nostri, cat si serviciile oferite de centrul de resurse sunt oportunitati reale de sustinere a adolescentilor care astfel au sansa unei vieti responsabile”- este de parere Angela Achitei, Presedinte al Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania.
 

***
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.
   
Despre ADV
Fundatia „Alaturi de Voi” Romania este o organizatie neguvernamentala, nationala, cu centre in Iasi, Constanta si Tg. Mures si cu peste 12 ani de experienta.  Programele fundatiei sunt in domeniul social, si sunt realizate in scopul incluziunii persoanelor cu dizabilitati. Dintre serviciile oferite de ADV Romania mentionam: servicii directe – asistenta psiho-sociala; asistenta juridica, integrare socio-profesionala; dezvoltarea de abilitati de viata independenta (in cadrul Clubului Tinerilor), servicii de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV in comunitate, servicii de promovare si aparare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, inclusiv ale celor infectate cu HIV, lobby si advocacy in domeniu, servicii de dezvoltare si formare profesionala – cursuri de formare- calificare, simpozioane, scoli de vara, conferinte, dezbateri, targuri ale unitatilor protejate s.a., angajare protejata si economie sociala. Alte detalii sunt postate pe www.alaturidevoi.ro .