In cadrul proiectului ,,Ia-ti tratamentul! Bucura-te de viata!” derulat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in scopul facilitarii comunicarii dintre pacientii seropozitivi, medici, psihologi si asociatii de profil a avut loc in 23 august la sediul ADV Romania din Iasi, inca un eveniment.
Invitati de prestigiu din lumea medicala precum presedintele Colegiului Medicilor din Romania si directorul Spitalului de Boli Infectioase Sf Parascheva Iasi, colectivul de specialisti ai spitalului amintit dar si colegii lor de la CJASS Iasi si DSP au stat fata in fata cu pacientii cu HIV pentru a discuta despre terapia infectiei cu HIV, accesul la tratament, cresterea calitatii vietii, prevenirea transmiterii HIV de la mama la fat, egalitatea de sanse, integrarea in comunitate, protectia sociala si oportunitatile de angajare
Este prima intalnire de aceasta amploare cu pacientii seropozitivi HIV din anul 2012 si a fost organizata in parteneriat cu Fundatia Alaturi de Voi Romania si Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi „avand la baza nevoia pacientilor de a avea acces, pe langa tratament, la consiliere medicala si psihologica. Pornind de la aceasta nevoie organizam intalnirile alaturi de medici, psihologi si reprezentanti ai organizatiilor care sunt alaturi de pacienti. Tratamentul pentru infectia HIV este unul complex, de lunga durata, care poate duce la momente de descurajare, momente in care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem intr-un spatiu comun acele persoane extrem de importante in viata pacientilor”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Terapia medicamentoasa ofera persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA sansa unei vieti normale, conditia esentiala fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fara intreruperi. Tocmai de aceea Prof. Dr. Carmen Dorobat, medic specialist boli infectioase si colegii sai vor raspunde intrebarilor pacientilor, astfel incat acestia sa inteleaga functionarea tratamentului si sa accepte prezenta lui pe toata durata vietii.
„Tratamentul in cazul HIV/SIDA reprezenta un angajament pe termen lung, in care succesul este dat de colaborarea dintre pacient, diverse categorii de specialisti si comunitate, iar ADV Romania asigura in continuare un echilibru, prin specialistii sai in asistenta sociala dar si prin formare profesionala si chiar angajarea in unitatea protejata autorizata UTIL DECO. Venim astfel pe piata cu servicii complexe de asistenta care sa normalizeze viata celor cu HIV, astfel incat sociatatea sa ii perceapa ca pe membri oarecare” - a declarat doamna Angela Achitei, presedinte ADV Romania.
In Romania sunt inregistrati in prezent 11189 pacienti infectati cu HIV in viata, din care 9475 sunt in evidenta activa, adica au trecut cel putin o data pe la medicul specialist in ultimul an, 7652 pacienti sunt sub tratament antiretroviral. In primele 6 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 313 cazuri noi de infectie HIV la nivel national, infectati in proportie de 48 % pe cale heterosexuala, 31 % prin consum de droguri intravenoase, 12 % in randul barbatilor care fac sex cu alti barbati.
La centrul Regional HIV din Iasi erau in evidenta activa la 30 iunie 2012 un numar de 1358 pacienti, din care 1159 in tratament antiretroviral.
In judetul Iasi erau 253 pacienti in evidenta activa, din care 224 pacienti in tratament antiretroviral.
In anul 2012 sunt raportate in primele 6 luni un numar de 28 de persoane nou diagnosticate in judetele din Moldova.