„Niciodata sa nu te indoiesti ca un grup mic de oameni inteligenti si devotati pot schimba lumea. De fapt, este singurul lucru care a facut-o vreodata”,Margaret Mead.

Romania este cel mai ruralizat stat membru din Uniunea Europeana, iar cele mai sarace regiuni sunt cele din mediul rural. In acest context, in dezvoltarea comunitatilor rurale mici si medii, principalul capital il reprezinta oamenii cu initiativa care pot produce schimbare la nivel local.

Prin programele pe care le derulam in cadrul Fundatiei PACT, identificam reprezentanti cu initiativa din zonele rurale din sudul Romaniei si ii sprijinim prin instruire, consultanta, facilitare comunitara si microfinantari pentru a gandi si a dezvolta ei insisi proiecte relevante in comunitatile lor: acces la surse de apa potabila, reabilitarea de drumuri impracticabile, infiintarea de cluburi de socializare si/sau dezvoltare de talente pentru varstnici, tineri sau persoane cu dizabilitati, crearea de centre comunitare si/sau culturale si de traditii, educarea copiilor si tinerilor pentru a fi competitivi intr-o lume a tehnologiei, revitalizarea de obiective culturale (muzeul satului) sau construirea de terenuri de joaca pentru copii.

Romania rurala functioneaza dupa reguli de cele mai multe ori nescrise, iar pentru a contribui la dezvoltarea ei avem nevoie de un Fond de Dezvoltare Comunitara Sustenabila pentru a le putea oferi oamenilor din comunitatile locale nu numai un sprijin financiar pentru implementarea proiectelor propuse, dar si flexibilitatea de a profita de procesul de invatare generat de rezolvarea problemelor locale. Astfel, aceste nevoi sunt semnalate de catre comunitate, iar PACT contribuie cu programe de formare, consultanta si facilitare pentru a-i ajuta sa-si dezvolte abilitati si sa vina cu solutii ei insisi.

Am creat fondul PACT pentru Comunitate atat pentru a finanta proiecte comunitare si start-up-uri cu profil social sau cultural, cat si pentru a oferi formare, consultanta si facilitare celor care initiaza astfel de actiuni cu scopul de a contribui direct la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor din comunitatile locale. Pentru ca nevoile in zonele rurale sunt mari si noi comunitati asteapta sprijinul nostru, dorim sa cream parteneriate strategice pentru sustenabilitatea pe termen lung a fondului.

Daca vrei sa afli cum poti contribui la Fondul pentru Dezvoltare Comunitara Sustenabila PACT pentru Comunitate, ne poti contacta la + 40 723 334 645 (Ioana Traista) si la adresa de e-mail ioana.traista@fundatiapact.ro si stabilim impreuna cum contributia ta poate sa-i ajute pe oamenii cu initiativa din mediul rural sa dezvolte proiecte de ecologie, culturale si educationale, sa promoveze arta si mestesugurile traditionale, sa rezolve probleme de mica infrastructura, sa-si dezvolte si sa-si promoveze comunitatea!

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare si finantare grupurilor interesate sa deruleze proiecte si afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta. Pana in prezent, am sponsorizat 95 de proiecte comunitare in comunitati mici si mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate si am imbunatatit viata a peste 6,000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro
www.facebook.com/FundatiaPACT
http://www.romaniapozitiva.ro/author/fundatiapact/