Saptamana trecuta, reprezentantii a 4 scoli din Romania au participat in Austria la evenimentul de lansare a unei noi editii a competitiei dedicate protejarii mediului inconjurator âScoli europene pentru o planeta vieâ, proiect realizat de catre WWF in parteneriat cu Fundatia ERSTE.
33 de echipe de elevi si profesori din Romania si alte 8 tari europene, respectiv Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovenia si Ucraina s-au intalnit in sud- estul Vienei, la Illmitz, la academia de pregatire pentru competitia âScoli europene pentru o planeta vieâ. Romania a fost reprezentata de catre profesorii: Alpar Voros din Cluj Napoca, Eugenia Fülöp Birsan din Sighisoara, Nicoleta Potorac din Iasi, si Gheorghita Tifui din Piatra Neamt.
Prin workshop-uri si activitati in aer liber ei au primit informatii pe diverse teme legate de natura si conservarea mediului inconjurator. Din acest moment, elevii au la dispozitie tot anul scolar pentru a-si definitiva proiectele ecologice individuale. La finalul proiectului castigatorii vor participa intr-o tabara ecologica in Romania.
âPentru al cincilea an consecutiv concursul aduce impreuna elevi si profesori iubitori de natura din diferite tari si culturi. Suntem nerabdatori sa vedem ce idei marete vor fi puse in practica la editia din acest an.âa declarat Barbara Tauscher, coordonator al programului de educatie de mediu din cadrul WWF Austria.
Cele doua teme ale concursului sunt âDunarea - linia vie a Europeiâ si âAmprenta ecologica - Efecte globale ale consumuluiâ. âSubiectul care ne intereseaza in mod deosebit anul acesta este spiritul civic activ. Dorim sa le aratam copiilor ca au posibilitatea de a se implica, de a-si exprima opinia in public si de a-i motiva pe ceilalti sa actioneze.âa adaugat Barbara Tauscher.
Ideile de proiect si implementarea lor vor depinde in totalitate de creativitatea copiilor, profesorii avand doar rolul de suport. Pe parcursul ultimilor editii concursul a cuprins foarte multe activitati, precum campanii de tipul âelevii ii invata pe eleviâ, piese de teatru, expozitii si evenimente de strada sau zile dedicate reciclarii.
Evolutia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmarita prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici elevii vor tine jurnale de proiect, vor posta fotografii si inregistrari video si vor avea oportunitatea sa isi impartaseasca experientele.
âFundatia ERSTE sprijina initiativa âScoli Europene pentru o Planeta Vieâ, adaugand propriilor proiecte de educatie derulate in Europa centrala si de sud-est o initiativa ecologica. A sprijini proiectele educationale inseamna a lua viitorul Europei in serios. A arata sensibilitate fata de problemele ecologice prin intermediul unui proiect international este o experienta durabila atat pentru tineri cat si pentru profesorii lor.â a declarat Doraja Eberle, membru al Boardului Fundatiei ERSTE.
Proiectul âScoli europene pentru o planeta vieâ s-a desfasurat pentru prima data in anul scolar 2008/2009. De atunci, 118 scoli din 11 tari europene au participat la aceasta competitie. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani si-au pus in practica proiectele ecologice individuale.
Despre WWF
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.
Despre Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din âErste oesterreichische Spar-Casseâ, prima Banca de Economii Austriaca. In prezent, Fundatia ERSTE este actionarul majoritar al Grupului Erste. Fundatia investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Austria si Europa Centrala si de Sud- Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a 3 programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. Mai multe detalii la: www.erstestiftung.org
Pentru mai multe informatii, va rugam accesati: http://schools.foralivingplanet.eu
Contact:
Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Sustenabila WWF, email: cmurariu@wwfdcp.ro, tel: 0730 098 104
Mariana Oprea, PR Specialist â Grafitti PR, E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro, Tel: 0730 202 354