Anul acesta, Zilei Dunarii i-am oferit cea de-a treia ediÅ£ie a Festivalului Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii, care a reunit iubitori ai Deltei si membri ai comunitaÅ£ilor locale, sub sloganul SavuraÅ£i Dunarea si Delta.

In cadrul celei de-a treia ediÅ£ii a festivalului-concurs de tradiÅ£ie culinara D’ale Gurii Dunarii, echipe de bucatari iscusiÅ£i din opt comunitaÅ£i deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina si Sulina) s-au intrecut in prepararea de bucate tradiÅ£ionale specifice Deltei, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi imbietoare. SpecialitaÅ£ile pregatite in concurs au fost evaluate de juriul din care au facut parte Ivan Patzaichin, Razvan Cucui si Laura Sgârcitu.



Marele Premiu Radu Anton Roman a fost câstigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare traditionale pentru copiii de etnie rusa dar si pentru dotarea sediului comunitatii rusilor lipoveni cu materiale didactice si mijloace audio-video. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Crisan. Cei 2.000 de euro oferiti de Coca-Cola vor contribui la innoirea garderobei grupului vocal REBELKA si la dotarea sediului Comunitatii Ucrainenilor cu televizor, calculator si instrumente muzicale. Premiul al treilea a fost câstigat de echipa de bucatari din Sulina, iar cei 1.000 de euro din partea URSUS Breweries sunt pentru pentru acoperirea cheltuielilor unei excursii sau tabere la munte, pentru scolarii premianti la sfârsitul anului scolar 2010 – 2011.



Au mai fos acordate cinci premii pentru categorii, in valoare de 500 de euro, fiecare pentru urmatoarele echipe:
-    echipa din Chilia Veche – ai caror bani vor ajuta la dezvoltarea infrastructurii pentru sport, turism si agrement, in vederea amenajarii parcului nautic din localitate;
-    echipa din Pardina – care a concurat pentru amenajarea unui campus pentru elevii din tara care doresc sa viziteze Delta Dunarii;
-    echipa din Mahmudia – ai caror bani vor contribui la dotarea dispensarului comunei Mahmudia cu electrocardiograf si sterilizator;
-    echipa din Jurilovca – care va folosi premiul pentru inaugurarea unei gospodarii traditionale muzeu;
-    echipa din Letea –  inclusiv premiul special Good Food, care faciliteaza echipei un articol special in numarul din luna septembrie al revistei. Echipa din Letea va utiliza banii pentru acoperirea cheltuielilor cu resurse umane pentru scoala duminicala in cadrul careia se vor desfasura lectii de limba ucraineana;

Ca sa aiba spor la gatit, participanţii au fost acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene
celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 si Crisan), cu scopul promovarii si valorificarii folclorului si culturii tradiţionale specifice Deltei Dunarii.



La festival au fost prezenţi si mesteri ai atelierului de impletituri de la Mahmudia, dezvoltat in cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunarea si Delta, care au expus produse tradiţionale confecţionate din stuf si papura.

InvitaÅ£ii speciali ai evenimentului au fost ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, Guvernatorul Administratiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, Ivan Patzaichin, precum si oficiali ai Uniunii Europene, ai AdministraÅ£iei RezervaÅ£iei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), AdministraÅ£iei NaÅ£ionale Apele Române (ANAR) sau ai Garzii Nationale de Mediu.



Oficialii europeni, impreuna cu ministrii prezenti, au susÅ£inut joi, 30 iunie, la Tulcea, conferinÅ£a de lansare a implementarii Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, precum si masa rotunda cu tema ”Rolul României in implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii in domeniul transportului pe caile navigabile interioare, turismului, culturii si a protectiei mediului”.

Cu aceasta ocazie, autoritatile prezente la dezbatere au precizat ca Strategia UE pentru Regiunea Dunarii va contribui, potrivit autoritaÅ£ilor, la crearea de locuri de munca si la dezvoltarea de proiecte de afaceri si va permite in primul rând judeÅ£elor din zona dunareana sa se dezvolte economic, social si cultural.

Cea de-a treia ediÅ£ie a Festivalului Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii a fost organizata cu ocazia Zilei InternaÅ£ionale a Dunarii, celebrata anual in data de 29 iunie, evenimentul fiind o iniÅ£iativa a Comisiei InternaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Fluviului Dunarea (ICPDR), AsociaÅ£iei SalvaÅ£i Dunarea si Delta si Ministerului Mediului si Padurilor, cu susÅ£inerea Ursus Breweries si a Sistemului Coca-Cola in România si cu sprijinul AdministraÅ£iei RezervaÅ£iei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si al Primariei Sulina. Evenimentul a fost susÅ£inut de Radio România ActualitaÅ£i, , Radio Antena Satelor, Radio ConstanÅ£a, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucataria pentru toÅ£i, Green Report,Radio Guerrilla si Formula AS, in calitate de parteneri media.


***
DECLARAÅ¢II DE PRESA

Liviu Mihaiu, presedinte Asociaţia Salvaţi Dunarea si Delta
„Delta este una dintre marile valori patrimoniale ale Europei si ale lumii, fiind a treia Delta, in ordinea biodiversitaÅ£ii din lume, dupa Arhipelagul Galapagos si Bariera de Corali. Delta Dunarii are nu numai valori de patrimoniu de biodiversitate, dar si patrimoniu arheologic, culinar si enorm de multe situri arheologice pe teritoriul ei, lucru mai puÅ£in cunoscut. Pe lânga vestita ciorba de peste cu apa din Dunare, exista storceag, mâncaruri de picioare de broasca, tuica de salcâm sau de papura, dovlecei umpluti cu peste, peste la protap; avem aici comunitati de lipoveni, greci, ucrainieni, haholi, sulineni sau albanezi. Astazi organizam un festival dedicat in special oamenilor Deltei si traditiilor lor etnoculturale. E o zi de sarbatoare, este Ziua Dunarii si este ziua lor, a oamenilor care traiesc 6 luni aproape ca in Alaska, iar noi incercam sa ii ajutam sa scoata tot acest patrimoniu multicultural la suprafata. Anul acesta am ales Sulina pentru ca a fost cel mai cosmopolit oras din România si este poate cel mai bun exemplu de multiculturalitate. Va rog sa respectati Delta si sa incercam ca aceasta Dunare sa ramâna nu numai albastra, asa cum se aude in cântecele austriece sau românesti, ci si verde.”



Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor
“Ieri am inaugurat strategia Dunarii, care reprezinta o strategie a Uniunii Europene incepând din 24 iunie si care va ajuta si Delta Dunarii si Sulina sa redevina ce a fost. Sta in puterea noastra, a tuturor, dar fara ajutorul Uniunii Europene si al Guvernului nu vom reusi. A fost o zi speciala pentru ca a fost si Ziua Dunarii, dar astazi este si mai speciala, pentru ca am ajuns la Sulina si imi place la nebunie aici. Am fost la cimitirul din Sulina, am fost la far, miroase a trecut, dar sa vedem ce facem cu viitorul. Este cazul sa avem un turism infloritor si un mediu mai sanatos.”

Diana Klusch, Director Corporate Affairs Ursus Breweries
“Festivalul D’ale Gurii Dunarii a devenit o traditie pentru noi, fiind deja a treia editie in care ne implicam. Sprijinirea comunitaÅ£ilor locale si protejarea mediului sunt printre cele mai importante principii de dezvoltare durabila pentru Ursus Breweries si facem aceste lucruri atât prin sustinerea festivalului, cât si prin incurajarea si instruirea oamenilor din Delta Dunarii, care isi doresc sa dezvolte o afacere in mod sustenabil.”

Laura Sgârcitu, Specialist Programe Comunitare, Coca-Cola HBC România
“Resursele de apa si protejarea lor sunt vitale pentru Coca-Cola oriunde in lume. Prin parteneriatul strategic cu Comisia Internationala a Fluviului Dunarea sarbatorim Ziua Dunarii, prin care vrem sa atragem  atenÅ£ia opiniei publice asupra resurselor naturale si culturale ale Dunarii si asupra  oportunitaÅ£ilor de dezvoltare si conservare durabila a acestora.”

Ivan Patzaichin, membru al juriului pentru festivalul D’ale Gurii Dunarii
“Sulina este un loc special, aici am copilarit la bunica si mi-am creat visele pentru viitor. Mâncarea acestor oameni este fabuloasa, si mi-a fost foarte greu sa ma decid, ca membru al juriului; din partea mea eu as premia pe toata lumea. Toti au venit cu ceva nou, cu adevarate bunatati. Il felicit pe aceasta cale si pe Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, pentru ca organizeaza in fiecare an acest eveniment minunat.”



***
Despre proiectul D’ale Gurii Dunarii
Prin finanÅ£area unor proiecte de dezvoltare pentru comunitaÅ£ile Deltei, proiectul D’ale Gurii Dunarii isi propune sa ofere o alternativa viabila prin dezvoltarea ecoturismului, in general, si valorificarea turistica a tradiÅ£iilor gastronomice si culturale specifice zonei. Festivalul reprezinta un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil in Delta Dunarii si pentru descoperirea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.


Pentru informaţii suplimentare si fotografii de la eveniment: Oana Soare, PR executive, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729882614, e-mail oana.soare@salvatidelta.ro.