Dintr-un total de 1300 de proiecte din opt tari din sud-estul Europei, peste 400 de proiecte din Romania au intrat in competitia pentru Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009, in valoare totala de 295.000 Euro.

Fundatia ERSTE a anuntat astazi numarul de aplicatii primite pentru proiectele care isi propun schimbarea sociala si crearea unei societati a egalitatii de sanse si oportunitati pentru toi membrii ei. Organizatiile non-profit, membrii sectorului public, persoanele private si membrii societatii civile, comunitatile religioase si reprezentanii mass-media cu sediul in Bosnia si Herzegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia au fost invitate sã se inscrie la acest premiu pana la data de 1 decembrie. Comparativ cu anul trecut, cand in competitie au fost inscrise doar 402 proiecte din patru tari, rezultatele de anul acesta dovedesc succesul acestei initiative a Fundatiei ERSTE si interesul crescut in special din partea ONG-urilor din Romania – tara cu numarul cel mai mare de proiecte inscrise. Acest rezultat intareste increderea ca preocuparea pentru crearea unei societati a egalitatii de sanse este din ce in ce mai vizibila in Romania.
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala va fi acordat in luna iunie a anului 2009, in cadrul unei ceremonii care va avea loc in Bucuresti.

Recompensarea angajamentului si eforturilor sustinute prin acordarea de sprijin financiar proiectelor castigatoare – si anume zece premii si zece mentiuni de onoare – este doar unul dintre beneficiile acestui program. 60 de finalisti vor fi invitati sa participe la ceremonia de acordare a premiilor, care va avea loc in Bucuresti, in iunie 2009. In cadrul acesteia va fi prezentat un material video cu toate initiativele finalistilor. Astfel, acestia se vor bucura de o platforma publica care va capta atentia si va asigura o vizibilitate crescuta a activitatilor lor. De asemenea, premiul le va oferi finalistilor diverse oportunitati de socializare, inclusiv cu poteniali parteneri si sponsori.

De asemenea, Fundatia ERSTE le va oferi finalistilor ocazia de a participa la conferina "25 de ani de lupta pentru implicarea sociala – ce rezerva viitorul pentru grupurile marginalizate?" ("25 Years of Struggle for Social Participation – What are the Perspectives for Marginalized Groups?"), care va avea loc in Bucuresti, inaintea ceremoniei de premiere. Conferina va analiza cei 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, axandu-se in principal pe dificultãile si perspectivele integrarii sociale in tarile Europei Centrale si de Est.

Proiectele inscrise in competitie vor fi evaluate in funcie de eficienta lor si de beneficiul pe care il aduc societatii. Pe parcursul procesului de selectie, un comitet de evaluare va selecta o listã de 100 de semifinalisti. Apoi, un juriu international va evalua aceasta lista si va alege 60 de finalisti. In cea de-a doua etapa de selectie, juriul va selecta cele 10 proiecte castigatoare si cele 10 meniuni de onoare.

Juriul din 2009 este format din 16 reprezentanti mass media, ai societatii civile si din lumea culturala precum si experti internationali si organizatia premiata anul trecut. Din partea Romaniei, Sandra Pralong si Dana Deac au acceptat cu multa amabilitate si implicare invitatia de a face parte din juriu. "Frumusetea democratiei consta si in libertatea de a nu face nimic pentru ceilalti semeni. Tocmai din aceasta se naste gestul pur al daruirii de sine. Sunt din ce in ce mai multi cei care fac astfel de gesturi. Voi fi intotdeauna alaturi de ei si cu ei. Ce poate fi mai onorant?", declarã Dana Deac, membru al juriului din 2009. "Daruirea este ceea ce face ca viata sã capete sens" adauga Sandra Pralong, de asemenea membru al juriului din 2009.

De la infiintarea sa la inceputul anului 2008, Premiul Fundatiei ERSTE a evoluat considerabil din punct de vedere al scopului si al dimensiunii: valoare premiului a crescut de la 85.000 EURO in 2008 pana la 295.000 EURO in 2009, iar lista de tari care se pot inscrie in program s-a extins si ea. "Obiectivul nostru este foarte clar: acordarea sprijinului nostru cat mai multor proiecte inovative si relevante si aducerea lor in atentia publicului", declara Boris Marte, Membru in Consiliul de Conducere al Fundatiei ERSTE.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala face parte din programul Social al Fundatiei ERSTE. Programul are ca obiectiv conturarea unei societati in Europa care sa permita participarea egala a tuturor indivizilor, care isi pot asuma responsabilitatea spre folosul binelui public.

Contact media:
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009, Biroul din Bucuresti
Oana Soare
E-mail: oana.soare@erstestiftung.org
www.erstestiftung.org

Fundaia ERSTE isi desfasoarã activitatea in regiunea Europei Centrale si de Sud Est. Impreuna cu partenerii sai, implementeaza o serie de activitati spre folosul binelui public. Infiintata in anul 2003, Fundatia si-a inceput activitatea doi ani mai tarziu, dezvoltand trei programe: Social, Cultura si Europa. Succesorul legal al primei Case de Economii austriece "Erste oesterreichische Spar-Casse", cu o traditie de peste 190 de ani, Fundaia ERSTE este actionarul majoritar al Grupului ERSTE, fiind asadar si una dintre cele mai puternice organizatii de profil din Europa. Cele doua angajamente ale sale au radacini in istorie: Fundaia ERSTE are grija ca viitorul Grupului ERSTE sa fie cel al unei companii independente, prin urmare reinvesteste profiturile acestuia in activitati ce promoveaza binele public.