Astazi, in peste 70 de tari din intreaga lume se sarbatoreste Ziua Sigurantei pe Internet in cadrul programului Safer Internet care are rolul educarii copiilor, profesorilor si parintilor in vederea utilizarii responsabile a Internetului.
La nivel european, cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2012, au fost lansate oficial concluziile unui nou raport al proiectului EU Kids Online, proiect coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE). Conform acestuia, parintii trebuie sa fie implicati activ in viata online e copiilor lor, discutand cu ei despre Internet sau chiar navigand impreuna cu ei pe Internet.
⢠Doar 15% dintre parinti spun ca si-au schimbat atitudinea fata de utilizarea in siguranta a Internetului din cauza ca a existat ceva care l-a suparat sau deranjat pe copil in mediul online, desi aproape un sfert spun ca este âprobabilâ (23%) sau âfoarte probabilâ (5%) ca in urmatoarele sase luni copilul lor sa se confrunte cu probleme pe internet.
⢠89% dintre parintii intervievati au spus ca impun copiilor reguli cu privire la posibilitatea de a divulga online date cu caracter personal, 59% spun ca stau prin preajma cand copilul lor este pe Internet si 82% vorbesc cu copiii lor despre Internet. Aproape unul din 10 parinti este implicat doar in foarte putine dintre strategiile despre care au fost intrebati.
La nivel national, Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.info, atrage atentia asupra situatiilor care prezinta un risc crescut de grooming in randul copiilor. In perioada septembrie 2011 â ianuarie 2012, in cadrul liniei de raportare si consiliere Helpline Sigur.info, din cele 830 de cazuri inregistrate s-a remarcat o crestere semnificativa a sesizarilor legate de contacte online intre minori si persoane adulte, necunoscute acestora. Linia de consiliere a primit 34 de sesizari din partea tinerilor nesupravegheati pe Internet, in special fete cu varste cuprinse intre 15-18 ani, care au ajuns in astfel de situatii de risc major in urma implicarii reduse a parintilor in activitatea lor online.
Din totalul de cazuri in perioada mentionata, 105 cazuri au fost relationate cu hartuirea online, 41 cu furtul sau utilizarea de date personale in scopuri nelegitime, 63 de persoane au reclamat continut daunator (imagini violente, imagini cu caracter sexual) in timp ce 15 apelanti au cerut sfaturi in legatura cu dependenta de Internet sau jocuri. In acelasi timp, peste 300 de persoane au solicitat consiliere legata de comunicarea in familie privind utilizarea Internetului. Doua treimi dintre cei care au solicitat ajutor erau de sex masculin, iar o treime de sex feminin. 767 de apeluri au fost realizate de copii si tineri, in timp ce 67 de adulti au solicitat ajutorul consilierului helpline.
Dintre cazurile raportate, citam:
âIntr-o zi am intrat pe Messenger, unde mi-a scris un necunoscut. El ma intreba cum ma cheama si cati ani am. Eu i-am zis ca am 12 ani iar el apoi mi-a propus sa ne intalnim, ca sa-mi dea un joc gratis. Cu toate ca banuiam ca e o farsa, m-am dus la locul de intalnire indicat de el, si asa am observat ca era un om in varsta care ma astepta. Pentru ca m-am speriat, am plecat direct acasa. Cum sa fac sa nu mai fiu contactata de astfel de persoane?â
Pentru a marca Ziua Sigurantei pe Internet, Salvati Copiii Romania organizeaza Gala Sigurantei pe Internet pe data de 28 februarie 2012. Evenimentul va fi deschis de interventii ale reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Inspectoratului General al Politiei Romane, Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care vor expune concluziile activitatii desfasurate pe aceasta tema pe parcursul anului 2011.
âZiua Sigurantei pe Internet este unul dintre momentele in care Organizatia Salvati Copiii, in calitate de coordonator al Consortiului Sigur.Info, impreuna cu ceilalti colaboratori preocupati de siguranta copiilor pe Internet, doreste sa atraga atentia asupra pericolelor asociate accesarii Internetului fara o informare completa asupra consecintelor. In acelasi timp, continuam sa sustinem utilizarea Internetului ca resursa educationala absolut necesara pentru integrarea sociala cu succes a tinerilor de astazi, indiferent de mediul din care provinâ, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
De asemenea, in cadrul evenimentului vor fi premiati castigatorii concursului national âDescoperiti lumea digitala impreuna. Conexiune intre generatiiâ adresat copiilor si tinerilor intre 7 si 18 ani. Structurata pe doua grupe varsta (7-12 ani, respectiv 13-18 ani), competitia s-a bucurat de participarea a peste 1500 de copii si tineri din toata tara, cu 700 de proiecte multimedia care au ilustrat relatia dintre copii, parinti si bunici privind utilizarea responsabila a Internetului si evitarea pericolelor online in cadrul familiei. Noutatea din acest an consta in introducerea a cinci categorii noi in concurs, prin intermediul carora vor fi premiate cele mai implicate persoane si institutii in promovarea si sustinerea sigurantei online in anul 2011: Profesorul Anului, Scoala, Gradinita Anului, Voluntarul Sigur.info al Anului si Website-ul Anului. Dupa analizarea celor 60 de aplicatii, au fost desemnati castigatorii fiecarei categorii, urmand sa fie premiati alaturi de echipele castigatoare ale concursului de proiecte de catre sponsorii si sutinatorii Zilei Sigurantei pe Internet in Romania: Microsoft, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL Romania, Euroaptitudini si BitDefender.
In cadrul programului, Salvati Copiii sustine activitatile derulate de partenerii sai, Positive Media (dezvoltarea platformelor online destinate sigurantei pe Internet SaferPedia.eu si Safetube.eu precum si intretinerea site-ului www.sigur.info) si FOCUS- Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (responsabil de activitatea liniei de raportare a continutului ilegal de pe Internet â Hotline Safernet www.safernet.ro) .
***
Note pentru redactori:
# Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in toata Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.
# Obiectivul general al programului este promovarea sigurantei copiilor pe Internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul isi propune sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.
# Organizatia Salvati Copii Romania a participat la programul de finantare al Comisiei Europene si a castigat licitatia de proiect, asumandu-si din 2008 rolul de Coordonator national al programului national Sigur.Info in cadrul programului comunitar mai sus mentionat.
# Ziua Sigurantei pe Internet 2012, sarbatorita in peste 70 de tari, are ca tema principala utilizarea responsabila a Internetului in familie, sub sloganul âDescoperiti lumea digitala impreuna. Conexiune intre generatii.â Conform studiului comparativ EU Kids Online II, atunci cand parintii mediaza activ utilizarea Internetului de catre copiii lor, acestia se asociaza unui risc scazut de a intampina experiente online neplacute. Prin mediere activa intelegem: comunicarea in cadrul familiei despre siguranta online, incurajarea copilului de a explora Internetul, prezenta parintilor in camera, sau chiar langa calculator atunci cand copilul sta online. S-a demonstrat ca aceste activitati reduc expunerea copilului la riscuri online, fara a afecta oportunitatile educative oferite de Internet.
# Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet au ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti, precum si constientizarea si educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet. Romania a participat pentru prima data la acest eveniment in urma cu patru ani, castigand locul intai la concursul european âZiua Sigurantei pe Internet 2008â categoria 5â10 ani, cu proiectul âIâm just a Kidâ. La editiile anterioare au fost premiate cate 9 echipe castigatoare la concursurile precum si echipele de tineri romani, castigatoare ale competitiilor europene organizate cu ocazia Zilei Protectiei Datelor Personale.
# Grooming-ul reprezinta contactul cu copiii in scopul racolarii lor pentru participarea la activitati sexuale sau pentru a-i determina sa se expuna online prin videochat sau sa trimita alte imagini in ipostaze jenante sau umilitoare.