PIPA â Participatory Impact Pathway Analysis (Analiza cailor participative de impact) este un atelier de lucru in format participativ, organizat pentru prima data in Romania. El functioneaza ca instrument de planificare, monitorizare, evaluare si ajustare a unui proiect inovator intr-o comunitate, avand ca rezultat direct alinierea nevoilor, asteptarilor si comportamentelor tuturor actorilor locali (organizatii non-profit, autoritati si institutii locale, agenti economici, fermieri, tineri, varstnici, potentiali consumatori din orasele din proximitate etc.), pentru a asigura un impact optim al proiectului.
La Hartiesti (Arges), grupul de fermieri este interesat de infiintarea unei cooperative pomicole care organizeaza vanzari comune, precum si achizitionarea materialelor si mijloacelor tehnice necesare productiei. Grupul din Suhaia (Teleorman) doreste infiintarea unei cooperative specializate pe fabricarea produselor lactate, precum si pe vanzarea lor.
Astfel, prin atelierul PIPA, vom aduce impreuna factorii interesati de implementarea acestor proiecte si vom scoate la iveala modul in care acestia vor fi influentati in viata de zi cu cu zi de reusita lor, respectiv modul in care, la randul lor, prin activitatea proprie, pot spori impactul proiectelor propuse. Totodata, in cadrul atelierului vom vedea cum activitatile si rezultatele imediate ale proiectului pot conduce la creÅterea productivitaÅ£ii agricole Åi a capacitaÅ£ii de valorificare a producÅ£iei.
PIPA va ajuta persoanele din comunitate si din regiune sa aiba o intelegere complexa asupra modului in care activitatile proiectelor vor genera impactul dorit. Intre 26-27 octombrie vom organiza PIPA la Hartiesti, iar in Suhaia la o saptamana dupa (2-3 noiembrie).
PIPA se realizeaza dupa ce, in luna octombrie, grupurile de fermieri din Hartiesti (Arges) si Suhaia (Teleorman) au beneficiat de atelierele de antreprenoriat â care au avut ca rezultat concret generarea si dezvoltarea ideii lor de afaceri, si de atelierele pe tema asociativitatii, care au ajutat grupurile de initiativa sa aleaga cooperativa ca formula optima de asociere pentru afacerile pe care isi propun sa le dezvolte. In prezent, grupurile de fermieri lucreaza cu consultantii PACT pentru a-si rafina planul de afaceri si a intocmi documentele statutare de infiintare a cooperativelor si se pregatesc pentru vizitele de studiu la alte cooperative similare.
Pentru a demara o afacere sustenabila, fermierii trebuie sa-si constientizeze motivatia, rezultatele asteptate pe termen scurt si mediu, resursele necesare, care este obiectul de activitate, cum vor organiza afacerea, cui vor vinde produsele, daca si cand este momentul oportun, si daca profitul anticipat le acopera nevoile. Iar o afacere in formula asociativa este cu atat mai durabila cu cat ea este sustinuta de comunitatea in cadrul careia ea se dezvolta.
Proiectul âInitiativa comunitara pentru agricultura sustenabilaâ, lansat de Fundatia PACT impreuna cu Romanian-American Foundation, isi propune sa stimuleze crearea de grupuri de initiativa ale fermierilor locali, oferind asistenta si consultanta pentru dezvoltarea unor forme asociative in agricultura, cu scopul valorificarii pe piata a productiei, cresterii eficientei si dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale. Fundatia PACT, in calitate de partener ce asigura asistenta tehnica, sprijina prin consultanÅ£a cele doua grupuri de initiativa pentru a pune bazele unor entitaÅ£i agricole asociative viabile. Vom continua sa oferim facilitare si consultanta pentru a ajuta cele doua grupuri de initiativa sa isi dezvolte viziunea si misiunea pe termen lung, sa contureze si sa consolideze formula optima de asociere (cooperativa â aleasa de ei ca fiind cea mai potrivita pentru comunitatea locala de care apartin) si sa concretizeze ideile de afaceri propuse si selectate. De asemenea, ii vom sprijini in procesul de planificare si de gasire a resurselor financiare necesare pentru implementarea ideilor de afaceri.
âInitiativa comunitara pentru agricultura sustenabilaâ este un proiect implementat de Fundatia PACT in cadrul programului âDezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociereâ initiat si finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu Fundatia Civitas pentru Societatea Civila, FundaÅ£ia pentru Dezvoltarea SocietaÅ£ii Civile (FDSC), Centrul de Mediere Åi Securitate Comunitara (CMSC), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) Åi Centrul pentru EducaÅ£ie Economica Åi Dezvoltare (CEED).
Acest proiect este sustinut de partenerii media: Radio France International, Romania Pozitiva, ÈtiriONG, Gala Societatii Civile, Radio Antena Satelor, Calendar Evenimente si Eurodesk.
Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare si mica finantare grupurilor interesate sa deruleze proiecte comunitare si afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta.
Pana in prezent, am finantat 112 proiecte comunitare in comunitati mici si mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 170 de parteneriate si am imbunatatit viata a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.
www.fundatiapact.ro; www.facebook.com/FundatiaPACT