Pe 30 martie 2012, la Institutul Cultural Roman, studenti, tineri profesionisti si experti actualii in politica internationala si afaceri externe s-au intalnit pentru cea de-a doua conferinta din cadrul programului YoungDiplo, Politica externa a Romaniei intr-o lume multipolara.

Excelenta Sa Ambasadorul Africii de Sud Pieter Andries Swanepoel, Sandra Pralong, Oana Marinescu (director, OMA Vision), Carmen Gavrila (Radio Romania Actualitati), Prof. Dr. Iulian Chifu (consilier prezidential), Bogdan Aurescu (Secretar de Stat MAE), Gen. (ret.) Constantin Degeratu, Prof. Dr. Marian Zulean (Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea din Bucuresti), Simona Soare (ISPAIM), Oana Popescu (Director Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning), Niculae Napoleon Antonescu (Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti), Andrew Costin (Petroleum Club), Dr. Ionut Purica ( Academia Romana), Ing. Dr. Ion Bucur (CNE Cernavoda), Ionel David ( Asociatia Romana pentru Energie Eoliana), Ana Otilia Nutu (Expert Forum), Prof. Dr. Radu Dudau (Romania Energy Center) au discutat despre care sunt provocarile si oportunitatile cu care se confrunta Romania pe scena internationala, in diplomatie, securitate si energie.

Invitatii au discutat despre politica externa a Romaniei, in contextul international actual, conturat de ascensiunea economica a statelor BRICS, dar si de calitatea de membru al Uniunii Europene si de parteneriatul strategic cu Statele Unite. In cadrul primului panel al conferintei, dedicat diplomatiei, invitatii si participantii au dezbatut pe marginea  perspectivei pe care o poate oferi Africa de Sud asupra posibilitatilor unui stat de a-si modela imaginea pe scena internationala, avand in vedere repozitionarea sa drept un promotor al unei societati non-rasiale si non-sexiste, a pacii, drepturilor omului si dezvoltarii continentului african. Cazul Iranului a permis invitatilor sa se concentreze asupra eficientei pozitiilor adoptate pe plan international vizavi de situatia fragila actuala, ridicand intrebari multiple privind granita dintre diplomatie, negocieri dure si recursul la forta armata. Discutia si-a gasit corolarul in prezentarea diplomatiei publice ca modalitate de promovare a intereselor strategice ale Romaniei pe scena internationala.

Panelul dedicat securitatii a inclus o interventie privind relatia Romaniei cu Rusia si strategia nationala de securitate, care a subliniat modul in care diferitele sale niveluri pot influenta relatiile bilaterale cu acest stat, completata de prezentarea negocierilor privind scutul anti racheta, ceea ce a evidentiat rolul pur defensiv al proiectului, precum si de discutia despre viitorul Romaniei in cadrul NATO, semnaland transformarile din cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si impactul lor asupra securitatii Romaniei. Accentul a cazut apoi asupra Chinei si a capacitatii sale de a prelua locul ocupat de Statele Unite in raport cu Europa, din perspectiva investitiilor realizate in Europa centrala si de Sud-Est.

Ultimul panel a realizat legatura dintre transformarile din planul diplomatiei si al securitatii discutate anterior si cele din domeniul energetic. Dezbaterile au atins atat sursele conventionale de energie, cu o trecere in revista a capacitatii si experientei Romaniei in domeniu si a impactului Rusiei asupra UE si asupra Chinei, cat si sursele neconventionale, prin discutiile privind gazele de sist, dezvoltarea energiei eoliene si nucleare in Romania. Panelul s-a incheiat cu o discutie despre privatizarea in sectorul energetic si a avantajelor fata de companiile detinute de stat.

 
Conferinta a fost organizata cu sprijinul partenerului principal ROEC (Romania Energy Center), si a partenerilor Valvis Holding, FruFru si Bernschutz. Partenerii media ai evenimentului au fost Radio France International, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, Foreign Policy, Lume Buna, Romania Pozitiva, StiriONG.

YoungDiplo isi propune sa contribuie la formarea viitoarei generatii de experti romani in relatii internationale, prin facilitarea dialogului cu actualii specialisti in acest domeniu, prin cursuri de specializare, prin organizarea unor stagii de practica relevante si prin promovarea si publicarea lucrarilor de cercetare ale acestor tineri in presa de specialitate din Romania. Conferintele de la Londra si Bucuresti au ca scop strangerea de informatii pentru o scoala de vara de doua saptamani, cu instructori de la universitati de prestigiu: Harvard, Columbia, Georgetown, Oxford, London School of Economics. www.facebook.com/youngdiplo.

Infiintata in 2008 ca GRSPSociety din initiativa unui grup de tineri romani aflati la studii in Budapesta, GRASP este o retea deschisa formata din studenti, tineri profesionisti si organizatii partenere care impartasesc misiunea GRASP de a contribui activ la schimbarea Romaniei prin implicare civica, imbunatatirea politicilor publice,  transfer de cunostinte si know-how, incurajarea dialogului si dezbaterilor publice si sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Contact:
Oana Protenco
Coordonator YoungDiplo Bucuresti
oana.protenco@mygrasp.org
+40766 245 901