In ce priveste felul in care compania Secom intelege sa continue campania discriminatorie Uraste-ti baietelul! (pretinzand o presupusa etapa a 2-a a campaniei, cu mesajul “Iubește-i!” si propunand o acțiune de strangere de fonduri din atitudinile negative la adresa mesajelor promovate pana in prezent) pozitia FEDRA este urmatoarea:

Consideram ca baza campaniei a fost gresita, iar continuarea, incropita la repezeala (domeniul web iubeste-i.ro a fost cumparat in data de 10.10.2012, conform ROTLD, si imaginea folosita pe noul site, copiata de pe internet) este o dezinformare si nu reuseste decat sa accentueze distresul emotional la care au fost supuse familiile copiilor cu TSA.

Incercarea de a strange bani din presupuse donatii de pe partea negativa a campaniei denota neprofesionalism si necunoasterea modului in care functioneaza ONG din acest domeniu si a situatiei reale cu care sunt confruntati acesti parinti, in viata de zi cu zi. Consideram ca acest demers constituie o deturnare a atentiei de la fondul problemei si de la raul provocat.

Cerem in continuare organelor abilitate sa cerceteze natura discriminatorie si injurioasa a campaniei Uraste.ro, iar opiniei publice sa constate ca transformarea prejudiciului de imagine intr-o campanie de strangere de donatii nu este decat modul in care reprezentantii companiei incearca sa scape nepedepsiti. Acceptarea donatiilor nu ar face decat sa induca ideea ca verticalitatea ONG care apara drepturile persoanelor cu TSA poate fi cumparata si de asemenea ca acestea si-au dat acordul tacit la prima parte a campaniei. Totodata, suntem ingrijorati si de felul lipsit de transparenta in care aceste donatii sunt colectate, pe site neexistand nicio informatie asupra modalitatii in care banii sunt stransi.

FEDRA continua demersurile incepute, pe langa organele abilitate, pentru a evita, pe viitor, situații similare in care o companie care comercializeaza produse cu efecte discutabile distorsioneaza in scop strict comercial imaginea persoanelor afectate de autism.

Asteptam ca firma Secom sa-și prezinte scuzele, deopotriva fața de publicul jignit cat și fața de cel dezinformat, la nivelul la care a fost promovata campania.

FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, ASPA Suceava, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrita, Autism Transilvania, Centrul Terapeutic Marea Neagra, Copiii de Cristal Brasov, Dincolo de Autism, Help Malin, Invingem Autismul, Romanian Angel Appeal si Univers Plus Piatra Neamt. www.autismfedra.ro

 
 

Contact: Carmen Gherca, Vicepresedinte FEDRA, Telefon 0729 914094