Cinci scoli din Bucuresti, Brasov, Cluj, Galati si Iasi au fost premiate pentru cele peste 100 de tone de deseuri pe care au reusit sa le stranga impreuna in cadrul proiectului Verdis, lansat de asociatiile MaiMultVerde si Eco Tic. Proiectul a debutat in ianuarie 2009 cu o competitie de colectare selectiva si reciclare a deseurilor la care au luat parte elevii a 20 de scoli si licee din Romania.

Castigatorii acestei prime etape sunt:

• Bucuresti - Scoala cu clasele I-VIII nr. 149
• Brasov - Colegiul National „Andrei Saguna”
• Cluj - Scoala cu clasele I-VIII „Nicolae Titulescu“
• Galati - Scoala cu clasele I-VIII nr. 22 „Dimitrie Cantemir”
• Iasi - Scoala cu clasele I-VIII nr. 8 „Carmen Sylva“

Fiecare dintre cele cinci scoli castigatoare ale primei etape va primi o sponsorizare de 1000 de euro, constand in achizitii pentru scoala (aparatura electronica, echipamente de laborator etc.), din partea sponsorului proiectului, Asociatia Eco Tic.



Derulat sub sloganul „Colecteaza si castigi un mediu sanatos”, proiectul VERDIS a demarat la inceputul anului in douazeci de scoli din Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Galati ca un program de educatie si informare ecologica destinat elevilor de liceu si gimnaziu. In prima etapa a proiectului (ianuarie-aprilie 2009) scolile au intrat intr-o competitie de colectare selectiva (hartie, plastic si DEEE - deseuri de echipamente electrice si electronice) si de informare a comunitatilor locale despre beneficiile colectarii selective si ale unui comportament prietenos fata de mediu.



Cantitatile de deseuri adunate de elevi pe parcursul a 4 luni au atins cifre impresionante: s-au strans in total peste 66 de tone de hartie, 12 tone de plastic (ambalaje tip PET) si 22 de tone de DEEE; acestea din urma au fost preluate si gestionate in vederea reciclarii de catre Asociatia Eco Tic, care a oferit containere speciale pentru colectarea acestui tip de deseu fiecarei scoli participante. Hartia si plasticul au fost preluate de companii locale tot in vederea reciclarii. Rezultatele pe orase au fost:

•    In Bucuresti: Scoala nr. 149, Scoala nr. 156, Colegiul National Ion Luca Caragiale si Scoala Speciala nr. 6 Sf. Nicolae – 6690 kg hartie, 216 kg plastic, 2183 kg DEEE
•    In Brasov: Scoala nr. 5 Brasov, Scoala nr. 6 Sacele, Liceul Andrei Saguna si Liceul Ioan Mesota – 190 kg hartie, 10 kg plastic, 5578 kg DEEE
•    In Cluj: Scoala Internationala Cluj, Liceul Teoretic Gheorghe Sincai, Scoala Nicolae Titulescu si Scoala Constantin Brancusi – 18420 kg hartie, 7630 kg plastic, 6618 kg DEEE
•    In Galati: Colegiul National Al.I. Cuza, Scoala 9 Calistrat Hogas, Scoala 22 Dimitrie Cantemir si Scoala 3 I.L. Caragiale – 28 320 kg hartie, 2531 kg plastic, 3498 kg DEEE
•    In Iasi: Scoala Valea Lupului, Scoala Carmen Sylva, Liceul Mihai Eminescu si Scoala Ion Ghica – 13 000 kg hartie, 1900 kg plastic, 4217 kg DEEE



Tot in cadrul acestei etape a concursului, elevii au conceput si organizat impreuna campanii de informare si popularizare a proiectului destinate comunitatilor locale din care fac parte. Micii prieteni ai mediului s-au mobilizat si au muncit in echipa pentru a-si convinge profesorii, parintii si vecinii de importanta unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator.



Urmatoarea etapa a concursului va fi una inter-judeteana si se va desfasura in luna mai. Cele cinci scoli ramase in concurs vor strange in continuare deseuri electrice si electronice, vor promova local proiectul si vor concepe si realiza, in echipa, un „Caiet Verde“ al scolii - un set de instructiuni si sfaturi pentru ca scoala lor sa poata deveni un loc prietenos fata de mediu. In plus, organizatorii propun pentru ultima etapa si un concurs foto, pe tema protectiei mediului. Jurizarea celei de a doua etape si evenimentul final al proiectului vor avea loc la Bucuresti, in luna iunie. Premiul cel mare va consta intr-o noua sponsorizare, de 3000 de euro, pentru scoala cu cele mai impresionante rezultate.

Declaratii de presa
Doru Mitrana, Director Executiv MaiMultVerde:
„Dincolo de cantitatile impresionante de deseuri stranse in cadrul proiectului Verdis, ne bucura mesajul pe care participantii il transmit prin actiunile lor: atata timp cat exista facilitatile necesare, colectarea deseurilor in vederea reciclarii are viitorul asigurat. Preluam acest semnal si il vom duce mai departe, astfel incat, in curand, procesele de colectare selectiva si reciclare sa devina, din exceptie, regula."

Valentin Negoita, presedintele ECO TIC:
„Potrivit crezului si obiectivelor asumate, Asociatia ECO TIC urmareste cu prioritate schimbarea mentalitatii populatiei fata de deseurile electronice, propunand solutii eficiente de colectare selectiva a DEEE. Proiectul Verdis, desfasurat in 20 de scoli din Romania, demonstreaza in mod clar ca tinerii  se afla in linia intai in procesul de schimbare a atitudinii fata de mediul inconjurator.”

Despre activitatile derulate in prima etapa a proiectului
La Bucuresti, elevii de la Scoala 149 au impartit colegilor un chestionar despre mediu, care a avut 391 de respondenti. Atat ei, cat si elevii de la celelalte scoli participante din Bucuresti au confectionat felicitari de Pasti si martisoare din obiecte reciclabile, precum si expozitii de desene si colaje in scoala din aceleasi materiale. Elevii s-au implicat cu entuziasm si in responsabilizarea comunitatii locale, distribuind materiale informative la blocurile din vecinatatea scolii. Cei 245 de elevi cu nevoi speciale de la Scoala Speciala nr. 6 „Sf. Nicolae“ au construit chiar o casa din deseuri in curtea scolii, pe care au decorat-o cu mesaje ecologice. In plus, pe perioada proiectului, scolile implicate au functionat ca centre de preluare a deseurilor pentru orice persoana interesata, sporind astfel considerabil cantitatile stranse.

La Cluj, la scoala „Nicolae Titulescu“ au avut loc actiuni diferite care au implicat toti elevii scolii, diferentiate in functie de tipul de deseu: „Avionul de hartie“ (concurs de lansare de avioane confectionate din deseuri de hartie), „Plastic: pro si contra“ (concurs de martisoare confectionate din plastic, dezbatere cu elevii), „Containerul verde Eco Tic“ (concurs pe clase pentru colectarea de DEEE). Campania a fost popularizata in comunitatea locala si in cadrul altor scoli din vecinatatea Scolii „Nicolae Titulescu“, numarul total de elevi implicati fiind 2000. Scoala Internationala si Gradinita „Happy Kids“ au promovat proiectul in cadrul „Targului Martisorului“, in data de 27 februarie.

La Brasov, Colegiul National Andrei Saguna a strans cu ajutorul elevilor si a comunitatii locale o cantitate impresionanta de deseuri - cea mai mare cantitate de DEEE stransa in concurs, peste 3,5 tone. Cu mult entuziasm s-au implicat si elevii scolii generale nr. 6 din Sacele, intr-o campanie foarte eficienta de promovare a proiectului, in cadrul careia micii ambasadori ai mediului au vizitat si toate institutiile importante din Sacele.



La Iasi, proiectul a fost promovat in oras si in comunitatea din Valea Lupului. Elevii au facut panouri informative, expozitii de desene si colaje, actiuni de plantare si curatenie in curtea scolii si in parcurile din jur. Elevii de la Scoala „Carmen Sylva“ au organizat si Carnavalul „Eco Moda“, in cadrul caruia elevii au defilat costumati in tinute confectionate de ei din materiale reciclabile. Materialele de informare facute de elevi au fost distribuite membrilor comunitatilor locale si la principalele institutii ale orasului (Tribunal, Primarie, banci).

La Galati, cele patru scoli participante au lansat proiectul pe 20 ianuarie, la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Galati, in cadrul unui targ intitulat „Reciclam jucandu-ne!“, o initiativa a Colegiului National „Al. I. Cuza“. Elevii si-au implicat parintii si profesorii, au vizitat institutii publice (banci, Spitalul de Copii, Primaria Galati etc). Elevii de la Scoala nr. 22 „Dimitrie Cantemir“ au organizat un „mars al broscutelor“, in cadrul caruia elevi imbracati in verde au promovat in fata comunitatii locale un comportament responsabil fata de mediu.

Note pentru jurnalisti
Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. Viziunea MaiMultVerde este ca in 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual in actiuni de voluntariat pentru mediu. Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!

Asociatia Eco Tic este organizatia colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) din domeniul IT&C si al electronicelor de consum. Asociatia actioneaza ca o interfata intre consumatori, pe de o parte, si colectori si reciclatori, pe de alta parte.

Contact:
MaiMultVerde
Miruna Cugler, Manager Comunicare
T: 0755-224816
miruna.cugler@maimultverde.ro