200 de elevi din judetul Constanta se pregatesc sa se implice activ ca voluntari in comunitatile lor prin implementarea si promovarea proiectelor de mediu si sociale. Elevi din 10 scoli si licee au participat la cursuri teoretice si practice referitoare la ecologie si managementul proiectelor de voluntariat. In urma cursurilor, elevii vor scrie si implementa propriile lor proiecte de mediu si voluntariat in comunitate. Proiectul EcoChampions este realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ.
EcoChampions, proiectul demarat in noiembrie 2010, este gandit ca un concurs intre cele 10 scoli participante, iar programul isi propune ca la finalul celor patru luni, echipele sa poata sustine si implementa propriile proiecte de voluntariat. Pe parcursul a 11 saptamani, elevii au dezbatut impreuna cu coordonatorul grupuluipatru mari teme legate de protectia mediului (schimbarile climatice, biodiversitatea, protejarea padurilor si managementul deseurilor) si managementul de proiect, care ii vor ajuta pe elevi sa conceapa si sa structureze propunerile de proiecte in folosul comunitatii.
Elevii au aplicat treptat cunostintele dobandite in cadrul activitatilor practice, care au constat, spre exemplu, in gasirea unui nume si a unui slogan care sa reprezinte echipa din care fac parte, descrierea ”Mamei Natura”, informarea colegilor despre schimbarile climatice si efectele lor, confectionarea unor cadouri din materiale reciclate. In cadrul probei Eurovision ecologic, ei au trebuit sa inregistreze un cantec, interpretat in totalitate la instrumente naturale, iar videoclipurile realizate de elevi au fost votate in sistem Eurovision, online, de catre colegii lor de scoala. In ultima activitate, ”Petitia”, elevii au scris si inmanat petitii autoritatilor competente, semnalandu-le diverse probleme de mediu.
Astfel, Grupul Scolar Fantanele a cerut Primariei din localitate sa amenajeze un parc pentru locuitorii comunei, care resimt lipsa spatiului verde, si a propus o macheta a viitorului parc. Elevii de la ”George Calinescu”, ”Traian”, ”Mircea cel Batran” si de la scoala din Cogealac au pledat pentru colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje in apropierea scolii sau liceului. Mai mult, elevii din Cogealac si-au extins cererea, solicitand un sistem integrat de gestionare a deseurilor in toata comuna. Scoala 24 din Constanta a depus la Primarie o petitie prin care cerea curatarea parcului de langa gara Constanta, in timp ce elevii Scolii 29 cer Primariei sa aloce un buget special pentru curatarea Parcului si Lacului Tabacariei. Elevii de la Scoala 30 au cerut organelor competente sa curete tot Parcul Tabacariei, dar si Lacul Siutghiol, plus amplasarea de cosuri pentru colectare selectiva. Liceenii de la Colegiul National ”Mihai Eminescu” sunt ingrijorati de starea deplorabila in care se afla zona falezei nord din Constanta si cer Primariei sa stranga fonduri pentru reabilitatea acestei zone, iar cei de la ”Ovidius” au facut o petitie pe care au trimis-o la Garda de Mediu, Politia Rutiera, Primaria Constanta, Agentia de Protectia Mediului Constanta, in care atrag atentia asupra poluarii cauzate de trafic si cer facilitati pentru transport alternativ (piste de biciclete, centre de inchiriere etc). Mai multe detalii despre petitiile cluburilor de elevi pot fi gasite la http://www.ecochampions.ro/clasament-activitatea-7-petitia/.
”Mie mi-au placut toate temele pe care le-a avut proiectul. Dar cel mai mult mi-a placut activitatea in care a trebuit sa facem o petitie. Am fost in mall si in parc sa strangem semnaturi," a povestit Clara Gila, eleva in clasa a VII-a, la Scoala 30 ”Gheorghe Titeica”.
"Diversitatea temelor si dinamica acestora fac proiectul mai interesant. Ne-a surprins faptul ca am iesit din monotonia in care s-au impiedicat alte proiecte", este de parere colectivul clasei a IX-a B din Liceul Teoretic ”Ovidius”.
Dupa finalizarea cursurilor si pregatirii teoretice, elevii vor propune propriile lor proiecte de mediu si voluntariat pentru comunitatea din care fac parte. Cele 10 proiecte vor fi analizate de un juriu format din reprezentanti MaiMultVerde si ai Grupului CEZ, iar la final, vor fi premiate doua dintre ele, unul pentru liceu si unul pentru gimnaziu. Concursul de proiecte le va da ocazia cluburilor de voluntari sa obtina, pentru scolile in care invata, premii in valoare totala de 3.000 de euro, puse la dispozitie de Grupul CEZ.
Dupa implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare scoala inscrisa in competitie vor fi premiati si individual prin participarea la o tabara educationala si recreativa organizata de partenerii proiectului EcoChampions in vacanta de primavara din aprilie 2011.
Cele 10 institutii de invatamant inscrise in proiectul EcoChampions sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National „Mircea cel Batran”, Colegiul National „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „George Calinescu”, Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic „Ovidius”. De asemenea, proiectul se bucura de sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si al organizatiei Mare Nostrum.