Reteaua Mining Watch Romania reclama totala lipsa a functionalitatii autoritatilor de profil din judetul Hunedoara, precum si a Guvernului Romaniei. Unul din cele mai mari zacaminte aurifere din Romania si obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a inceput sa fie pregatit pentru exploatare fara ca autoritatile vizate sa ia macar act de acest lucru. Impertinenta Deva Gold SA de a incepe un proiect minier fara autorizatiile de construire necesare este intrecuta doar de lipsa vigilentei institutiilor responsabile cu sanctionarea acestor fapte ilegale.
S.C. Deva Gold SA, companie detinuta de Eldorado Gold (80%) si Minvest Deva (<20%) a inceput activitatile de construire si amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreana. La momentul actual numeroase utilaje lucreaza in zona carierei Coranda. Tot in aceasta zona a fost adus recent un concasor, utilaj specific operatiunilor extractive ce permite sfaramarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alaturi de alte utilaje amenajeaza platforme ce vor avea diferite functiuni in cadrul proiectului minier. La intrarea in comuna este deja construita o hala-depozit, iar o alta structura metalica este in curs de amplasare. Nici una din aceste amenajari nu are autorizatie de construire. Pe 15 octombrie, Mining Watch Romania a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a lua masurile legale de sanctionare contraventionala si prentru a dispune sistarea lucrarilor ilegale.
Lucrarile sunt comandate de Deva Gold catre firma deveana Acomin. Obiectivele nu au afisate panouri informative privind tipul si obiectul santierului. Lucrarile nu sunt autorizate de primarie, desi declaratiile primarului Petru Cimpian din 2 octombrie, afirmau contrariul . Reiese cu certitudine ca acesta era la curent cu lucrarile ce se derulau, dar nu a luat masurile legale privind santierele neautorizate. Numeroase autovehicule de mare tonaj incarcate cu utilaje tranziteaza de saptamani deja centrul comunei catre obiectivele viitorului proiect minier.
Mina de suprafata cu cianuri de la Certej a demarat fara a tine cont de avize de mediu, de garantii fiananciare in caz de accident si fara a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zona protejata, sit Natura 2000, incompatibila cu proiecte industriale ce implica iazuri de decantare sau cariere de suprafata. Studiul de impact in urma caruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar si trateaza superficial numeroase aspecte tehnice fara rezolvare evidenta. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat in instanta de membrii retelei Mining Watch Romania.
"In cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o suprematie a institutiilor, putem doar sa remarcam vointa companiilor miniere devenita lege. Asemenea dispret fata de autoritate este o ofensa adusa in primul rand tuturor romanilor. Este de datoria oricarui cetatean sa ceara ca acest abuz sa fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativa de a surclasa legile si binele comun" a declarat Stefania Simion, reprezentant al Mining Watch Romania.
Pentru mai multe declaratii: Tudor Bradatan, mobil: 0745-370524, email contact@miningwatch.ro
###
Surse
###
Surse