Duminica, 10 mai 2009, s-a desfasurat seminarul „Cine mai promoveaza azi traditiile si obiceiurile locale?” in localitatea Mahmudia, judetul Tulcea. La eveniment au participat reprezentanti ai administratiei locale si judetene, membri ai corpului didactic, localnici implicati in pastrarea traditiilor locale. In cadrul seminarului a fost lansata lucrarea „Studiu monografic. Localitatea Mahmudia” lucrare elaborata in cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii prin cultivarea ecoturismului și a traditiilor locale ca alternative pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor locale de pescari din Delta Dunarii" a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Fara implicare atenta a tuturor factorilor interesati si fara sursele financiare corespunzatoare, traditiile si obiceiurile locale sunt amenintate cu disparitia. Promovarea traditiilor locale ar trebui sa urmeze o strategie bine definita si sa capete valoare de prioritate, mai ales pentru cei aflati in pozitiile de decizie din administratia publica locala si centrala. Acestea sunt cateva dintre concluziile seminarului „Cine mai promoveaza azi traditiile si obiceiurile locale?”. La eveniment au participat reprezentanti ai Muzeului de etnografie si arta populara din Tulcea, ai Universitatii Bucuresti – Facultatea de Etnografie, ai autoritatilor locale si judetene, locuitori ai Comunei Mahmudia, reprezentanti ai mass media. Cei prezenti au cazut de acord ca una dintre singurele modalitati de a conserva si in acelasi timp de a «invia» cultura traditionala rurala este dezvoltarea unor centre de memorie culturala care sa adune marturii inregistrate si artefacte ce pot fi utilizate in scop didactic, dar si turistic.

La aceeasi concluzie ajunge si lucrarea „Studiu Monografic. Localitatea Mahmudia” realizata de un grup de specialisti alcatuit din Alexandru Chiselev, Elena Papa, Narcisa Stiuca, Iuliana Titov si Steluta Parau si lansata in cadrul seminarului. Lucrarea reprezinta o incercare de a trata in mod organizat  caracteristicile geografice, istorice, etnice, arhitectonice si ale culturii traditionale din comuna Mahmudia.

Manifestarea s-a incheiat cu un recital de muzica traditionala sustinut de Ansamblul vocal al Comunitatii rusilor lipoveni din Mahmudia.

Intalnirea a fost organizata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si face parte din proiectul „Conservarea biodiversitatii prin cultivarea ecoturismului si a traditiilor locale ca alternative pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor locale de pescari din Delta Dunarii.” Proiectul este finantat prin Programul de Granturi Mici din cadrul Fondului Global de Mediu si mai include dezvoltarea unui atelier pentru prelucrarea stufului si papurei in Mahmudia, amplasarea unui foisor pentru facilitarea observatiilor ornitologice, sustinerea organizatiilor neguvernamentale locale si dezvoltarea capacitatii autorita’ilor locale de a atrage finantari europene.