Asociația MaiMultVerde (MMV) - coordonatoare a programului „Cu Apele Curate”, ce urmărește reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării - și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) - constituită în scopul cooperării și dezvoltării instituționale pentru managementul integrat al deșeurilor - anunță semnarea unui acord de parteneriat ce are ca obiectiv crearea de ghiduri de implementare a sistemelor de colectare separată (pe fracții) a deșeurilor în cca 150 de localități dunărene. Ghidurile se vor adresa atât autorităților publice, cât și membrilor comunităților locale.

Într-o primă etapă, în perioada august - octombrie 2021, va fi derulată la nivel local cercetarea stării actuale a colectării deșeurilor în unitățile administrativ teritoriale (UAT) vizate - cantități, număr de fracții, costuri, probleme întâmpinate, modele de succes etc. - și corelația cu calitatea apelor Dunării. Rezultatele cercetării vor sta la baza activităților ulterioare, adresate comunităților și autorităților locale și centrale.

Context
Potrivit hărților județene de colectare a deșeurilor - publicate în iulie 2021 de Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului - doar trei dintre cele aproximativ 150 de UAT-uri cu acces direct la apele Dunării figurează fără serviciu de colectare. Pentru alte 29 (cca 19%) nu există date, 35 (cca 23%) preiau gunoi amestecat (o singură fracție), în timp ce restul, mai bine de jumătate (56%) beneficiază de servicii de colectare cu separare pe două, până la cinci categorii (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal, biodegradabil) + rezidual. „Cu toate aceastea, malurile Dunării sunt în multe locuri năpădite de gunoaie, dintre care cele de plastic, cele mai ușoare, dar și cele mai rezistente în timp, ajung purtate de viituri sau vânt în apa fluviului și de acolo în mare. Iar același lucru este valabil pe toate râurile din România, care, direct sau indirect, sunt tributare Dunării”, declară Doru Mitrana, Președintele Asociației MaiMultVerde.

„Deși implementarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor este obligatorie pentru autoritățile locale încă din anul 2011, observăm că mai există în România, atât în mediul rural, cât și în mediul urban zone unde infrastructura de colectare separată este adesea insuficientă, iar participarea populaiei scazută, prin urmare colectarea nu se poate desfășura conform cerințelor legale. Ne propunem să identificăm problemele întâmpinate și modelele de succes, pentru a veni în sprijinul comunităților”, a afirmat Liliana Nichita, Director FADI.

***
Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 360 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.

Programul multianual Cu Apele Curate, susținut de Lidl România, a fost lansat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. În primi doi ani s-au desfășurat numeroase activități și evenimente comunitare în 10 orașe dunărene, iar la începutul acestui an programul s-a extins și pe afluenți, cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

De la lansare și până în prezent s-au coagulat 10 grupuri comunitare locale, cu 54 de membri și s-a format o comunitate de voluntari de cca 5 000 de persoane. Au fost colectate peste 150 de tone de deșeuri din apă și de pe maluri. Au fost pilotate 3 soluții tehnologice (plasa Trash Catcher, bariera Flotation Boom, drone Waste Shark). Au fost amenajate 4 spații de agrement eco-friendly pe malul Dunării, au fost amplasate 5 structuri trash art de colectare a plasticului și au fost create 5 picturi murale. Au fost organizate 40 de evenimente comunitare, la care au participat aproximativ 3 000 de persoane. Au avut loc 100 de proiecții de filme cu tematică de mediu. Peste 62 000 de locuitori din orașele de pe Dunăre și afluenți au fost informați despre gestionarea deșeurilor.

Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash