Proiectul de lege, initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor
Climatice si ANRMAP are ca obiective generale:
Climatice si ANRMAP are ca obiective generale:
a) asigurarea utilizarii eficiente a fondurilor, prin promovarea produselor, serviciilor si lucrarilor cu impact minim asupra mediului.
b) imbunatatirea calitatii prestatiilor si optimizarea costurilor pentru achizitiile publice pe termen scurt, mediu si lung.
c) dezvoltarea pietei interne a produselor, serviciilor, lucrarilor si tehnologiilor verzi.
d) promovarea protectiei mediului si a dezvoltarii durabile.
e) promovarea consumului si productiei durabile, precum si a eficientei utilizarii resurselor.
f) incurajarea dezvoltarii si aplicarii tehnologiilor curate si prietenoase cu mediul.
g) promovarea progresului social care favorizeaza dezvoltarea economica.
„Principalul beneficiu al acestei legi este protectia primariilor impotriva abuzurilor unor autoritati de control precum Curtea de Conturi, care vede in orice achizitie verde un atac la banul public, iar criteriile ecologice le considera conditii restrictive. Este exact motivul pentru care noi suntem acum cercetati si sanctionati: pentru ca am inchiriat o masina hibrid in cadrul unui proiect european. Prezentul proiect de lege va pune la colt aceasta abordare kafkiana si va ajuta la dezvoltarea pietei produselor mai putin poluante in Romania”, arata Costel Popa, Presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.
In cadrul proiectului „5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si desfasurat in perioada August 2013-Octombrie 2014, organizatiile partenere au desfasurat activitati pentru elaborarea si promovarea Legii Achizitiilor Verzi.
In urma celor opt dezbateri publice organizate in cele opt regiuni de dezvoltare au fost consultate peste 120 de autoritati publice, companii si organizatii neguvernamentale si s-au incheiat protocoale de colaborare cu 10 autoritati de la nivel local si central. Coaguland rezultatele dezbaterilor, grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului a elaborat proiectul de lege, iar incepand cu luna iulie a fost defasurata o campanie de sustinere si promovare a Proiectului, care se va incheia odata cu depunerea Legii in Parlament. In cadrul campaniei au fost realizate:
- 1 spot video ilustrat despre achizitiile publice ecologice,
- 5 mini-documentare cu producatori si furnizori verzi din Romania,
- 5 testimoniale cu politicieni care sustin proiectul de lege.
Materialele sunt difuzate pe canalele partenerilor media: Green Report, Think Outside the Box, RFI Romania, InfoMediu Europa si 2Celsius Network.
„Aplicand aceasta lege, sectorul public isi face datoria de a utiliza eficient banul public, in folosul comunitatii pe care o reprezinta dar si al societatii in general prin incurajarea economiei prietenoase cu mediul. In acelasi timp, sectorul privat care a vazut in dezvoltarea unei economii verzi o oportunitate pentru viitor si care dincolo de toate barierele, a investit in solutii inovatoare si cu consum redus de energie si resurse, poate fi incurajat sa continue sa investeasca in mediu. In vederea promovarii produselor si serviciilor ecologice am creat portalul achizitiiverzi.ro, care vine in intampinarea nevoilor celor doua sectoare”, arata Lavinia Andrei, Presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.
Site-ul www.achizitiiverzi.ro, a devenit prima platforma de informare si resurse cu privire la achizitiile verzi, incluzand atat o sectiune cu documente tehnice necesare procesului de achizitii publice ecologice, cat si o sectiune de producatori si furnizori verzi din Romania.
Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la: echipa@ecopolis.org.ro;