Peste 46.000 de locatari din 600 de scări de bloc din sectorul 2 din București au strâns în ultimul an peste 65.000 kilograme de hârtie pentru reciclare în programul RECICLETA, derulat de asociația ViitorPlus. Cu ajutorul Kaufland România, capacitatea de colectare a programului s-a dublat în anul 2018, prin includerea a 300 de noi scări de bloc în program și achiziționarea a două noi cargo-triciclete pentru colectare.

Programul RECICLETA există de 9 ani, iar proiectul pentru scări de bloc presupune colectarea separată a hârtiei de către locatari într-un recipient special montat la parter. Hârtia colectată este preluată și transportată periodic, către punctele de colectare intermediară cu ajutorul a 4 cargo-triciclete, mijloace de transport nepoluante. RECICLETA este o întreprindere socială, cu activități de educație și conștientizare că fiecare dintre noi se poate implica zi de zi pentru a avea un oraș mai curat, prin colectarea separată a materialele reciclabile și prin folosirea unui transport alternativ.

Pe data de 5 martie, în cadrul evenimentului RECICLETA, organizat cu ocazia finalizării concursului „Reciclăm cu voie bună, săptămâna de săptămâna!”, susținut de partenerul strategic Kaufland România, cele mai harnice 50 de scări de bloc din sectorul 2 au fost premiate cu diplome, dar și cu vouchere de cumpărături, în valoare totală de 25.000 de lei. Vocherele vor putea fi folosite în orice magazin Kaufland și produsele vor fi destinate reparării, reamenajării scărilor de bloc câștigătoare sau a grădinilor acestora.
 
„Suntem cu toții foarte bucuroși că suntem printre cei fruntași în colectarea hârtiei! Acest premiu ne încurajează să colectăm și mai multe cantități de hârtie în cutia RECICLETA. Încet, încet, schimbându-ne mentalitățile, implicându-ne fiecare zi de zi în viața comunității, sperăm ca vom avea un oraș mai civilizat și o țară mai curată. Mulțumim pentru tot ceea ce realizează echipa RECICLETA, le dorim succes și suntem aici pentru proiecte viitoare, cu bucurie și sustinere”, a declarat unul din reprezentanții scărilor de bloc câștigătoare.
 
Nu doar scările de bloc au fost incluse în programul de colectare a hârtiei. În ultimul an, peste 175 companii, din zona centrală și semicentrală a Bucureștiului, au ales să valorifice materialele cu RECICLETA. Pe lângă hârtie, agenții economici, pot preda și carton, sticlă PET, folia de bax și dozele de aluminiului. În România, fiecare agent economic are obligația legală de a colecta separat deșeurile la punctul de lucru, pentru a trimite mai departe materialele spre reciclare unui colector autorizat.
 

„RECICLETA a fost lansată de asociația ViitorPlus, ca o alternativă la serviciile de transport în orașe, a unor cantități mici și medii de materiale, model logistic care la nivel european se numește last-mile-delivery/pick-up. Am reușit să salvăm de la groapa de gunoi peste 545.000 de kilograme de materiale pentru reciclare. Hârtia reprezintă cea mai mare parte colectată, cu un impact în salvarea de la tăiere a peste 8.000 de arbori maturi. Peste 54.000 de beneficiari direcți, beneficiază de serviciile programului de antreprenoriat social RECICLETA, susținând astfel locuri de muncă verzi. Mulțumim partenerului nostru strategic Kaufland România, care a ales să ne susțină mai mulți ani la rând, atât pentru extinderea programului la scări de bloc în sectorul 2, cât și pentru dezvoltarea programului în vederea creșterii sustenabilității pe termen lung.”
, a declarat Gabriela Iordan, manager program RECICLETA.
 
În ultimii 2 ani, Kaufland România a susținut programul RECICLETA, protecția mediului fiind una dintre direcțiile strategice de responsabilitate socială ale companiei. 
 
„Ne-am alăturat cu entuziasm proiectului pentru că este un program complex ce prezintă o soluție viabilă de colectare selectivă și un model de activitate sustenabilă, în perfect acord cu strategia noastră de CSR. Noi, la Kaufland România, credem că «Implicarea face Diferența», iar rezultatele din acești doi ani de program RECICLETA ne întărește această credință. Îi felicităm pe toți reprezentanții scărilor de bloc care au ales să se implice și să producă schimbarea în comunitățile din care fac parte.”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
 
Alți parteneri care susțin programul RECICLETA: Primăria Sectorului 2, Supercom SA, SOS Satele Copiilor, Nexus Electronics, Professional HR, Nomenius, Business Mark, Autonom.

***
Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă
ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 13 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Panză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajarea eco-turistică, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: “Redescoperim impreună legătura cu natură și investim în ceea ce lăsăm în urmă noastră”. Pentru mai multe informații, vizitați pagină: www.viitorplus.ro.

Despre Kaufland
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1270 de magazine în 7 tări și o rețea de 121 magazine în România. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei și sunt desfăsurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale. Pentru mai multe informații vizitați www.kaufland.ro.