| Ambasada Sustenabilității consideră că se impune autosesizarea instituțiilor din cadrul Ministerului de Interne și a Ministerului Sănătății, pentru a determina în cel mai scurt timp posibil vinovații, impactul real al activității lor asupra sănătății populației și eventualele măsuri de protecție care se impun |
“Sunt încă multe lacune în ceea ce privește numărul și tipul de stații de măsurare a aerului. Acest fapt a condus la colapsul sistemic privind obligațiile de monitorizare a poluării aerului ale autorităților române”, transmite Comisia Europeană (Directoratul General pentru Mediu, 25 februarie 2020), ca răspuns la o notificare a Ambasadei Sustenabilității în România, prin care solicita identificarea unor soluții sustenabile pentru aer curat în marile orașe din România, după ce scrisoarea deschisă a 40 de ONG-uri și grupuri civice către autoritățile române a rămas fără răspunsuri.
Valul de poluare a aerului din noaptea de 1 spre 2 martie 2020 confirmă concluzia Comisiei Europene și impune urgentarea măsurilor la nivelul Ministerului Mediului, pentru identificarea în timp real a surselor și eliminarea speculațiilor.
În răspunsul din 25 februarie 2020 la scrisoarea Ambasadei Sustenabilității în România (ASR) din 4 februarie 2020, Directoratul General pentru Mediu confirmă că la nivelul Comisiei Europene sunt bine-cunoscute problemele privind calitatea aerului în România, și în București, în mod special, și întărește apelul către autoritățile române de a lua măsuri urgente, potrivit somațiilor transmise începând cu anul 2018.
În aceeași zi, miercuri, 25 februarie, în cadrul unui eveniment pe tema calității aerului găzduit de ASR, Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, anunța un proiect în valoare de 17 milioane de euro „prin care vrem să facem un centru de prognoză în ceea ce privește calitatea aerului, astfel încât noi, cetățenii români, să putem ști dinainte care sunt zonele poluate. Va dura 1-2 ani.”
Dată fiind situația din București din noaptea de 1 spre 2 martie – când cele trei stații oficiale - www.calitateaer.ro, B1 - Lacul Morii, B3 - Mihai Bravu și B6 - Universitate - care măsoară PM10 din București au înregistrat depășiri, stația B6 - de la Universitate arătând la ora 5:00 depășiri de până la 7 ori la PM10 – Ambasada Sustenabilității în România consideră că bucureștenii nu mai pot aștepta 1-2 ani pentru a ști cine se face răspunzător de aceste adevărate atentate la sănătatea lor, și solicită Ministerului Mediului intervenția imediată prin Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului București. La nivel guvernamental, nu mai este suficient să vorbim de “suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi”, este nevoie de confirmări și măsuri bazate pe date certe. Bucureștenii au dreptul să știe care dintre cele “46 de firme din Ilfov și 69 din municipiul Bucureşti autorizate în momentul de faţă să ardă” generează valuri de poluare precum cele semnalate în ultimele luni, culminând cu cel de noaptea trecută.
Mai mult, dată fiind gravitatea situației, Ambasada Sustenabilității consideră că se impune autosesizarea instituțiilor din cadrul Ministerului de Interne și a Ministerului Sănătății, pentru a determina în cel mai scurt timp posibil vinovații, impactul real al activității lor asupra sănătății populației și eventualele măsuri de protecție care se impun.
Poluarea din noaptea de 1 spre 2 martie a fost confirmată și de cele 11 stații Aerlive.ro, care au înregistrat depășiri record pentru particulele PM2.5 și PM10! Maxima pentru PM10 a fost la ora 2:00, la stația de pe Calea Moșilor, unde s-au înregistrat 604ug/m3, adică de 12 ori mai mult decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane!
Valori limită pentru PM10:
Valorile maxime înregistrate noaptea trecută, pentru PM10:
Sursa: www.aerlive.ro
Ambasada Sustenabilităţii susţine contribuţia mediului de afaceri din România la îndeplinirea obiectivelor naţionale şi globale de sustenabilitate. Ambasada Sustenabilității în România (ASR) este o inițiativă independentă cu scop nelucrativ, ce promovează sustenabilitatea și dezvoltarea de competențe, programe și parteneriate specifice între entități din mediul de afaceri, societatea civilă și sectorul public din România, pentru alinierea la Agenda 2030 și atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.