Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate și Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul UNICEF, organizează în perioada 24-28 iulie primul eveniment din cadrul Conferinței Locale a Tinerilor privind Schimbările Climatice din 2024 (LCOY) în România, inițiativă ce se desfășoară la nivel mondial. Acest eveniment va continua cu alte sesiuni de consultare, informare și formare, ce se vor desfășura în perioada septembrie-octombrie 2024.

 

Evenimentul își propune să ofere o platformă copiilor și tinerilor din România pentru a se implica activ în discuții despre schimbările climatice, a-și împărtăși ideile și a contribui la găsirea de soluții durabile.

 

Local Conferences of Youth sunt o serie de conferințe organizate la nivel global de către tineri pentru tineri, de către YOUNGO, grupul oficial de tineri al UNFCCC (Convenția-Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice), sub egida ONU. Scopul acestora este de a facilita discuții și acțiuni concrete cu privire la schimbările climatice la nivel local, național și regional, în contextul mai larg al negocierilor UNFCCC.

 

De ce este important și necesar acest eveniment?

La nivel global, copii și tinerii sunt din ce în ce mai implicați în procesele decizionale privind schimbările climatice. Anuna De Wever din Belgia a influențat politicile naționale de mediu la doar 17 ani, determinând guvernul să adopte măsuri mai ambițioase pentru reducerea emisiilor de carbon. Greta Thunberg (21 de ani) din Suedia a colaborat cu lideri globali, promovând acorduri internaționale și politici stricte de mediu. Luisa Neubauer (28 de ani) din Germania a contribuit la adoptarea Legii Climei, stabilind obiective stricte de reducere a emisiilor până în 2030.

 

În Europa, tinerii sunt recunoscuți drept actori-cheie în combaterea schimbărilor climatice. Un sondaj Eurobarometru arată că 77% dintre tinerii europeni consideră schimbările climatice o problemă foarte serioasă și doresc măsuri urgente. UE a integrat opiniile tinerilor în politicile de mediu, sprijinind inițiativele lor prin programe de finanțare și parteneriate cu organizații non-guvernamentale.

 

În România, tinerii sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice, dar simt că informațiile pe care le primesc sunt insuficiente. Doar 50% recunosc definiția corectă a schimbărilor climatice, conform unui studiu dezvoltat de Institutul European din România (IER).

 

De asemenea, conform U-Report din 2022, aproximativ 80% dintre copiii din România sunt preocupați de schimbările climatice și majoritatea tinerilor români consideră că educația privind schimbările climatice în școală este esențială pentru implicarea lor în acțiuni climatice, inspirând speranța pentru un viitor sustenabil. Studiile arată și că guvernul și organizațiile internaționale trebuie să fie mai active în educarea și implicarea tinerilor, similar cu practicile europene.

 

În cadrul Conferinței internaționale a părților privind schimbările climatice (COP) s-au luat unele dintre cele mai importante decizii globale privind schimbările climatice, cu impact semnificativ și asupra României. Țara noastră participă la COP și își transmite poziția pe temele relevante ca parte a poziției comune europene la masa negocierilor, similar cu celelalte state membre ale UE. Anul acesta, COP se va desfășura în Baku, Azerbaijan în perioada 11-22 noiembrie 2024, fiind cea de a 29-a conferința globală privind schimbările climatice (COP29).

 

La nivel global, tinerii sunt foarte activi în domeniul schimbărilor climatice deoarece înțeleg importanța acestuia și beneficiază de oportunități de a ocupa poziții semnificative în societate ca factori generatori ai schimbării. COY (Conferința globală dedicată tinerilor privind schimbările climatice) și LCOY oferă un context anual înainte de COP, unde tinerii se pot întâlni, învăța și discuta despre problemele și soluțiile din țările și regiunile lor. Aceasta le permite să se pregătească și să influențeze discuțiile și deciziile la nivel global. În România, mișcarea tinerilor în acest domeniu este la început, oferind o oportunitate extraordinară de a se implica și de a contribui la modelarea viitorului climatic al țării.

 

La ce vor avea acces copiii și tinerii în această etapă a evenimentului, în mod gratuit?

La LCOY România 2024, în cadrul primei părți a evenimentului din iulie, se vor aborda de către specialiști în domeniu o gamă largă de subiecte sub forma unui curs online.

 

Programul evenimentului pentru perioada 24-28 iulie include:

  • COP: Un ghid pentru începători & cum am ajuns aici?; facilitator: Mara Ghilan, Youth Climate Advocate
  • Procese de negociere - Cum se desfășoară o conferință COP; facilitator: Laurențiu Radu, Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS)
  • Vocea viitorului - Cum pot copiii și tinerii influența politicile climatice; facilitator: Raluca Dinu-Paicu, UNICEF România
  • Conferința Părților - COP & Sinergii; facilitator: Mihaela Ștefănescu, Expert Economie Circulară & Schimbări Climatice
  • COP: Cum să comunicăm eficient despre criza climatică; facilitator: Eliza Vaș, Institutul European din România (IER)
  • Agenda COP29: Priorități, obiective și așteptări; facilitator: Elena-Alexandra Miron, Fondator Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate (PTS).
     

Participanții la LCOY România 2024 vor avea șansa de a învăța despre procesele climatice ale Națiunilor Unite, face parte din rețele de tineri dedicați schimbării, contribui activ la deciziile implicate în negocierile climatice și, totodată, vor obține o diplomă de participare dacă participă la min. 3 sesiuni.

 

Înscrierile sunt deschise! Formularul de înscriere online poate fi completat accesând următorul link: https://forms.gle/LjWLbY53iaC2u6Qp9.

 

Contribuțiile tinerilor de la acest eveniment se vor sinteza în Declarația Globală a Tinerilor (Global Youth Statement), document ce prezintă anual propunerile colective de politici climatice ale tinerilor din întreaga lume, primind recunoaștere formală la summit-urile globale privind schimbările climatice. În 2023, în urma Conferințelor Locale și Regionale ale Tinerilor, precum și prin peste 50 de hackathoane de politici tematice, Declarația Globală a Tinerilor (Global Youth Statement) a reunit mai mult de 700.000 de contribuții și voci ale tinerilor din 150 de țări din întreaga lume. Procesul Global Youth Statement 2024 este în plină desfășurare, urmând ca declarația să fie prezentată liderilor globali în Noiembrie la COP29, în Baku.

 

Declarația Globală a Tineretului reprezintă un apel la acțiune adresat liderilor mondiali, evidențiind nevoia urgentă de politici și acțiuni eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice și protejarea drepturilor omului. Suntem ultima generație care poate lua măsuri decisive pentru a menține încălzirea globală sub 1,5°C și pentru a păstra planeta într-un echilibru sigur și echitabil pentru generațiile prezente și viitoare.

 

Declarația Națională a Tinerilor (Local Youth Statement)

Declarația Națională a Tinerilor privind Schimbările Climatice (Local Youth Statement) va fi unul dintre cele mai notabile rezultate ale LCOY 2024. Aceasta va conține propuneri concrete pentru politicile relevante (mediu, tineret, educație, participare, energie, transport etc.), elaborate de participanții la conferință, împărtășind o viziune coerentă asupra schimbărilor pe care generația tânără le consideră necesare.

 

Declarația o să fie adaptată contextului național, prezentând soluții de atenuare și adaptare la nivel local, propuneri pentru a crește participarea tinerilor în mecanismele decizionale, și o perspectivă clară asupra modului în care țara noastră poate contribui la eforturile globale privind criza climatică.

 

LCOY România 2024 își propune să fie un catalizator al schimbării, oferind o platformă copiilor și tinerilor din România pentru a se implica activ în combaterea schimbărilor climatice. Prin participarea lor la discuții, dezbateri și ateliere de lucru, tinerii vor avea șansa de a-și consolida cunoștințele, de a-și dezvolta abilitățile de leadership și de a contribui la formularea de soluții concrete pentru un viitor mai sustenabil.

 

Mai multe informații despre eveniment se pot obține la adresa de e-mail lcoy_romania@gmail.com

 

***

 

Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate

Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate își propune să contribuie la construirea unui viitor sustenabil și echitabil pentru generațiile viitoare. Ne dorim să atingem acest obiectiv prin promovarea educației în domeniul sustenabilității, protejării mediului înconjurător, incluziunii sociale și implicării active a tinerilor în procesul de schimbare și dezvoltare durabilă a comunității noastre și a societății în ansamblu.

Misiunea noastră este de a milita pentru promovarea diverselor concepte și idei legate de sustenabilitate, inclusiv prin implicarea în studii, proiecte, cercetări, publicarea de articole și organizarea de evenimente axate pe educația pentru sustenabilitate, acțiuni adresate în special tinerilor

 

Consiliul Tineretului din România

Consiliul Tineretului din România (CTR) reprezintă principalul partener neguvernamental cu atribuții privind politicile publice pentru tineret în raport cu autoritățile administrației publice centrale abilitate în acest sens, Biroul Permanent fiind structura internă de conducere cu rol decizional. În cei 17 ani de activitate, CTR și-a asumat misiunea de a asigura prezența unei voci puternice a tinerilor în plan instituțional și public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii și care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii care țin de ocupare, educație, sănătate, participare civică și politică și voluntariat.

 

CTR reunește structuri federative cu o rețea de peste 400 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).

 

 

UNICEF România

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro. Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.