Asociația MaiMultVerde a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului (5 iunie) cu o ecologizare amplă, pe luciul și malurile râului Olt, alături de caiaciștii de la Kayak Champions și de reprezentanți ai comunităților locale participante în programul Cu Apele Curate. Astfel, în 2 ore de activitate asiduă, cei peste 70 de voluntari au strâns mai mult de o tonă de deșeuri, dintre care aproximativ 600 de kilograme de plastic. Acțiunea face parte din programul Cu Apele Curate, desfășurat cu sprijinul Lidl România. 
 
Concret, ecologizarea pe luciul apei s-a desfășurat pe traseul Izbiceni – Gura Oltului, iar acțiunile de ecologizare pe maluri au avut loc la Plaja Gura Oltului și la Plaja Oltului, două zone cunoscute pentru biodiversitate și potențial turistic local. 
 
Printre voluntari s-au numărat: oameni din comunitatea locală Islaz, profesori și elevi de la Colegiul Național Unirea din Turnu Măgurele și Școala gimnazială nr. 1 Islaz, reprezentanți Apele Române și Primăria Islaz.
 
Evenimentul a fost, astfel, în linie cu tema Zilei Mondiale a Mediului din 2021 – „restaurarea ecosistemelor” și cu filozofia Organizației Națiunilor Unite, conform căreia această zi trebuie privită și ca o zi „a Oamenilor”, în care fiecare dintre noi ar trebui să facă o faptă pentru un viitor mai bun, contribuind la protejarea planetei noastre.
 
„De Ziua Mediului ne-am bucurat să-i avem alături pe voluntarii care au dorit să contribuie la ape mai curate în România. Mulțumim campionilor caiaciști, precum și locuitorilor din Islaz care au venit, cu mic, cu mare, să facă curățenie, dar mai ales să lanseze un apel în ce privește importanța respectării mediului și necesitatea adoptării de politici și  măsuri pentru a-l proteja. Dincolo de aceste acțiuni concrete, misiunea noastră este să promovăm un comportament responsabil față de colectarea deșeurilor și cunoașterea biodiversității din zonele afectate. Sunt cu atât mai optimist când văd că printre voluntari se află întotdeauna copii și adolescenți care învață de foarte devreme să aibă grijă de natură, de planetă”, a declarat Doru Mitrana, președinte Asociația MaiMult Verde. 
 
Programul Cu Apele Curate, gândit ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor românești, vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albiile râurilor, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, aproximativ 4,2 tone de deșeuri sunt transportate zilnic pe Dunăre, adică 1533 de tone pe an. În plus, până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel acumulează cantități imense de plastic, ceea ce duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului. Pentru a lupta cu acest debit de 4,2 tone/zi de deșeuri sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România, cât și în țările riverane.
 
„Cu Apele Curate” este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu. Programul Cu Apele Curate se desfășoară în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Bloc Zero și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).
 
***
Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 360 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.
 
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț. În spatele operațiunilor din magazine, din centrele logistice și din sediile centrale stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.
 
Asociația Club Sportiv Nautic Titanii (Kayak Champions) este afiliată la Federația Română de Kaiac Canoe având ca scop promovarea sporturilor nautice fără motor (kaiac – canoe, kaiac polo, stand up paddle, dragon boat etc) și mișcarea în aer liber pentru toate categoriile de practicanți (agrement sau performanță), precum și pentru toate categoriile de vârstă (copii, adulți, vârstnici).  
 
CeRe, împreună cu cetățeni, organizații și comunități, construiește zi de zi o lume justă, echitabilă și solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor.

Photo by John Cameron on Unsplash