ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE prezintă expoziția finală a proiectului, unde vor fi prezentate lucrările de bandă desenată și filmele scurte de animație realizate de copii în cadrul workshop-urilor și al taberei de creație. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 7 octombrie 2022, ora 18.00, la casa Cesianu-Filipescu, Muzeul Municipiului București, Calea Victoriei 151.

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE este un proiect de educație non-formală și alternativă adresat copiilor cu vârste între 10 și 17 ani din Alexandria, Slobozia, Turnu Măgurele, Oltenița, Urziceni și Mizil. Proiectul s-a desfășurat în perioada mai 2021 - octombrie 2022 și a însumat 72 de ateliere de bandă desenată și scriere creativă pe tema combaterii poluării cu plastic, 124 de copii participanți, 108 lucrări de BD, 6 expoziții de artă locale, 12 filme de animație și 1 tabără urbană.

Prin intermediul benzilor desenate și al poveștilor ilustrate, copiii din cele șase comunități au găsit soluții pentru combaterea poluării cu plastic, una dintre cele mai serioase amenințări la adresa mediului și climei. Cu acest prilej, au făcut cunoștință cu lumea dezvoltării durabile, a economiei circulare și a resurselor regenerabile, ca modalități constructive de a contribui activ la prezervarea ecosistemului care ne este casă tuturor: Pământul.

Proiectul „Endless Present |Limited Future“, dezvoltat de Asociația Volum Art și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut ca scop promovarea artei vizuale ca mijloc de comunicare și dezvoltare de abilități noi, creative, în rândul copiilor și adolescenților. În cadrul proiectului, copiii au participat la ateliere de bandă desenată și scriere creativă, în prezența trainerilor Aneli Munteanu și Ana Florea (ilustrație), Alin Ivan (bandă desenată), Oana Răsuceanu, Ana Agopian și Iulia Rugină (scriere creativă). Proiectul a avut totodată o componentă de educație ecologică, stimulând copiii să caute soluții pentru combaterea poluării cu plastic, una dintre cele mai serioase amenințări la adresa mediului și climei.

Între 11 și 16 iulie 2022, a avut loc tabără de animație din cadrul proiectului care a reunit 13 copii și adolescenți din Slobozia, Turnu Măgurele, Oltenița, Mizil, Alexandria și Urziceni, autorii celor mai bune lucrări realizate în urma atelierelor de bandă desenată, ilustrație și scriere creativă derulate în perioada 25 septembrie 2021 și 10 aprilie 2022.

„În cadrul proiectului am organizat în fiecare comunitate 6 ateliere de bandă desenată și ilustrație și 6 ateliere de scriere creativă. Ne-am bucurat de o participare numeroasă, dar și mai mult, peste 90% dintre cei înscriși la aceste ateliere au participat la toate întâlnirile și au realizat în final propria lucrare de bandă desenată. Am fost încântați să-i cunoaștem pe toți acești tineri minunați care ne-au împărtășit din gândurile și emoțiile lor, care au dat viață unor noi super eroi care pot salva lumea de plastic, că ei sunt de fapt super eroii care vor aduce schimbarea pe care toți ne-o dorim.”, a declarat Judit Balint, Manager Ascociața Volum Art și managerul proiectului Endless Present Limited Future, în cadrul conferinței de presă.

„Proiectul ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE ne-a oferit o reală oportunitate de dezvoltare instituțională și personală, nouă, elevilor și profesorilor de la COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC ,,MIRCEA SCARLAT” din ALEXANDRIA, al cărui motto este … ,,Dăruind vei dobândi”. A fost o experiență unică, insolită, de educație nonformală și alternativă, de dezvoltare a spiritului civic și de armonizare a tinerilor cu lumea exterioară prin căutarea de soluții pentru combaterea poluării cu plastic, dar și cu lumea lor interioară, cu propriul sine, prin dezvoltarea creativității, a simțului artistic și a gândirii critice, totul pus în slujba unui obiectiv major al lumii contemporane. Mulțumim echipei de proiect că ne-a ales, că i-a format pe elevii noștri întru descoperirea unor căi nebătătorite de a conștientiza importanța protecției mediului, întru dezvoltarea aptitudinilor artistice în domeniul desenului digital, al benzilor desenate, al animației, dar și al scrierii creative, a unor mijloace deosebite de dezvoltare durabilă a comunității locale.”, a declarat Prof. Mariana Buciu, Director adjunct al Colegiului Național Pedagogic ,,Mircea Scarlat”.

Cu prilejul vernisajului de la Casa Cesianu-Filipescu, părinții, profesorii și publicul larg sunt invitați să aprecieze lucrările copiilor participanți și să se lase inspirați de soluțiile lor creative pentru combaterea poluării cu plastic și, de ce nu, să implementeze politici și soluții concrete în această direcție.

***

ENDLESS PRESENT | LIMITED FUTURE

www.plasticzero.ro

Un proiect al Asociației Volum Art

Asociația Volum Art, înființată în 2010, în București, urmărește să promoveze arta contemporană și să aducă publicul larg mai aproape de ea, fiind interesată, în principal, de dezvoltarea proiectelor de artă în spațiul public și de educație artistică non-formală îndreptate spre publicul tânăr.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA


Sponsor principal: Kaufland România

Parteneri: NorSensus MEDIAFORUM, Muzeul Municipiului București

Manager de proiect: Judit Balint

Coordonator implementare: Corina Gligor

Traineri bandă desenată și ilustrație: Anna Florea, Aneli Munteanu, Alin Ivan

Traineri scriere creativă: Ana Agopian, Iulia Rugină, Oana Răsuceanu

Comunități:
Alexandria - Școala cu clasele I-VIII „Ștefan cel Mare” și Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat”
Mizil - Școala Gimnazială nr. 1 și Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”
Oltenița - Colegiul Național „Neagoe Basarab”
Slobozia - Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” și Liceul Pedagogic „Matei Basarab”
Turnu Măgurele - Colegiul Național „Unirea”
Urziceni - Școala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu” și Colegiul Național „Grigore Moisil”

Valoarea totală a proiectului: 1.024.465 lei (208.182,28 Euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 922.018,50 lei

Durată: 18 luni

DESPRE FINANŢATORI

Granturile SEE
reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 - 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.