O expoziție fascinantă pentru întreaga familie despre protejarea mediului înconjurător și reciclarea creativă

 

Expoziția fantezistă poate fi vizitată în premieră la Dâmbovița Mall, în Târgoviște (19 apr-2 mai), apoi va călători la Shopping City Suceava (1-14 iunie), Era Shopping Park Oradea (18 iunie-1 iulie), Atrium Mall Arad (5-20 iulie) și ERA Shopping Park Iași (4-17 septembrie).  Intrarea este gratuită, cu program de vizitare în intervalul orar 10.00-22.00.

În acest an Asociația ESCU, alături de locațiile partenere, vă invită să vizitați o expoziție magică și interactivă, prezentată în premieră, “Alice în Țara Minunilor: o poveste reciclată”, printr-o recreere a târâmului fascinant al eroinei celebre, care readuce în prim-plan importanța protejării mediului înconjurător și beneficiile reciclării selective, prin metode neconvenționale și creative. Expoziția este realizată în proporție de 90% din materiale reciclate și recuperate.

Parcursul interactiv expozițional la care veți lua parte vă va iniția în cinci camere tematice ale poveștii Alice în Țara Minunilor, fiecare abordând o perspectivă diferită de reciclare și circularitate a materialelor din care provin deșeurile, în timp ce vă veți cufunda în aventurile pe care le întâmpină pe traseu personajele principale din una dintre cele mai iubite povești ale copilăriei noastre.

Gândită pe paliere scenografice, expoziția reunește câteva puncte centrale sub umbrela cărora se regăsesc lucrările tridimensionale a numeroși designeri și artiști care au construit din materiale reciclate diferite obiecte de mobilier, piese de vestimentație, peisaje naturale, butaforii și construcții fanteziste, decoruri teatrale, panouri și personaje din poveste.

Veți avea ocazia să descoperiți alături de noi o experiență imersivă unică, care vă invita ca vizitatori să jucați un rol activ în mediul expozițional: scenografia vă răsplătește curiozitatea pentru că veți naviga într-un peisaj feeric, interacționând la tot pasul cu personajele celebre ale cărții și completând o serie de provocări curioase, printre care workshopuri creative pentru cei mici, mergând pe urmele Iepurelui Alb, rezolvând ghicitorile uluitoare ale Domnului Omidă, învingând Regina Inimilor într-un joc de șah și multe alte surprize fascinante.

Așadar, ne îndreptăm atenția către ideea de reciclare ieșită din tipare, fiind un proiect deschizător de drumuri în aplicarea principiilor circularității ce promovează sustenabilitatea prin prezentarea unor perspective noi și radicale cu ajutorul inovației, experimentului și a co-creației. Expoziția își propune să redea, sub forma unei metafore vizuale, întregul proces al metamorfozării unor deșeuri reciclabile, care par lipsite de orice importanță sau valoare estetică, în obiecte de design, totul petrecându-se sub „lupa” imaginației artiștilor plastici.

Această expoziție itinerantă face parte dintr-un amplu demers educațional inițiat de Asociația ESCU care este dedicat luptei împotriva poluării, prin construirea unei comunități de persoane care își unesc forțele pentru un viitor mai sustenabil și care își asumă provocarea de a dezvolta un model artistic și funcțional de a refolosi și regândi multitudinea de deșeuri reciclabile colectate din România.

Mai multe detalii puteți găsi pe website-ul nostru https://www.asociatiaescu.ro/ și pe paginile noastre de socializare https://www.facebook.com/asociatiaescu și https://www.instagram.com/asociatiaescu/.

 

***

Despre Asociația ESCU:

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spațiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale benefice la nivel național. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate și antreprenoriat cultural, organizând evenimente multidisciplinare, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 - 2023, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului emblematic World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Diplomatic Backstage Program, NATO Youth Academy (3 ediții), Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești (4 ediții la activ), Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice (2 ediții), Muzeu pop-up Generația Millennials (2 ediții), Expoziția Joc și Joacă, Istoria Frumuseții din România, precum și expoziții itinerante, axate pe edutainment pentru publicul prezent în marile centre comerciale din diferite orașe din țară.

 

Asociația ESCU are o activitate cu o creştere anuală organică, expusă în repetate rânduri mediatizării naţionale și internaţionale, cu un portofoliu de iniţiative culturale care au fost organizate sub egida UNESCO, European Year of Cultural Heritage și a European Congress of Local Governments, precum și a numeroase instituții culturale partenere din România. Proiectele noastre au adunat de-a lungul timpului peste 350.000 de participanți. https://asociatiaescu.ro/