Gabriel Resources cere compensatii de la statul roman pentru neputinta sa de a exploata cei patru munti ai Rosiei Montane. Proiectul s-ar fi tradus in extractia in cariera deschisa si cu cianura a 314 tone de aur si 1500 de tone de argint, exproprierea a sute de localnici si construirea unui imens iaz de reziduuri, al carui baraj ar fi avut peste 180 de metri inaltime.

Gabriel Resources a fost nevoit sa asiste la evolutia celei mai importante miscari sociale din Romania. Implicarea cetatenilor a fost, fara exceptie, directionata catre institutii ale statului roman, tocmai pentru ca acesta sa isi respecte propriile legi. Au fost semnalate ilegalitati si au fost expuse in spatiul public acuzatii de coruptie la toate nivelurile de putere. Infrangerea lui Gabriel Resources este un indicator clar al angajamentului cetatenilor romani pentru respectarea drepturilor, pentru libertate si democratie. Campania ce s-a intins pe o perioada de 15 ani a contribuit la intarirea tinerei si fragilei democratii din Romania, initiind un proces de echilibrare a balantei de putere cetatean-stat.

Planurile companiei de a-si vedea proiectul pornit nu s-au prabusit datorita coruptiei din Romania, ci dimpotriva, au ajuns atat de departe tocmai din cauza ei. Statul roman a devenit mai puternic si independent pe masura ce oficiali corupti au fost expusi. Singura sansa a Gabriel Resources de a parasi Romania cu banii contribuabililor in buzunar este daca oficialii din guvern vor face “blat” sau daca vor angaja o firma de avocatura mai apropiata de interesele companiei miniere, decat de cel national. Prezentul proces de arbitraj nu face decat sa dovedeasca inca o data ca aceste clauze ISDS sunt menite sa saraceasca o tara de sume comparabile cu bugetele anuale alocate sanatatii sau educatiei. Campania Salvati Rosia Montana cere Guvernului Romaniei transparenta totala privind acest arbitraj si ca un reprezentant al campaniei sa fie prezent la toate audierile ce vor avea loc.

"Ceea ce reiese cel mai evident din acest arbitraj este ca Gabriel Resources considera profitul mai important decat oamenii, ca vointa unor miliardari de pe Wall Street poate fi mai presus de legile unei natiuni. Este culmea tupeului sa vii si sa propui un proiect ilegal, sa-l vezi respins si apoi sa ceri compensatii. Sunt trei lucruri deja foarte bine cunoscute si intelese de toata lumea: numeroase sentinte ale justitiei au declarat proiectul de minerit ilegal de-a lungul timpului, localnicii alaturi de zeci de mii de cetateni mereu s-au opus vehement, iar numerosi politicieni acuzati sau chiar condamnati de coruptie au fost singurii convinsi de interesele companiei. Acesta este inceputul sfarsitului pentru o afacere foarte proasta.", a adaugat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
 
Romania nu trebuie sa fie penalizata pentru faptul ca este o tara democratica, cu institutii care spun nu solicitarilor absurde de modificare a legislatiei pentru aprobarea proiectelor ilegale. Aceste schimbari legislative vizau inclusiv acordarea dreptului companiilor miniere private de a expropria proietati legal detinute de catre cetateni.
 
Campania Salvati Rosia Montana cere sprijinul si solidaritatea tuturor prietenilor si sustinatorilor sai impotriva clauzelor ISDS si a coruptiei. Uniti salvam Rosia Montana!
 
Pentru mai multe informatii: Eugen David, mobil: 0740 280309 (romana), Tudor Bradatan, mobil: 0745 370524 (engleza).