Astăzi, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezența domnului ministru Barna TÁNCZOS, și-a reluat activitatea Grupul de Lucru pentru Ape, lansat în ianuarie 2020 la inițiativa Asociației Ivan Patzaichin - Mila 23. 
 
Grupul de Lucru pentru Ape își propune să folosească experiența și competențele organizațiilor societății civile pentru a democratiza accesul la apă al cetățenilor și a contribui la valorificarea râurilor în interesul comunităților și al mediului. 
 
Practic, ONG-urile membre ale Grupului vor identifica obstacolele care împiedică accesul la apă, vor realiza proiecte-pilot pentru găsirea de soluții și le vor propune Grupului pentru verificare și multiplicare în alte localități, ca modele integrate de bună practică. Aspectele care fac dificil accesul la apă pot fi lipsa de infrastructură (de ex. pontoane sau hangare pentru mici ambarcațiuni, de tipul caiacelor), legislație incompletă sau contradictorie, soluții de amenajare a malurilor care izolează râul de oraș, sau pur și simplu râuri și maluri prea murdare. Soluțiile ce vor reieși din aceste proiecte pilot vor fi variate, de la infrastructură verde sau renaturare, la soluții urbanistice moderne și noi modalități de colaborare inter-instituțională.
 
Soluțiile vor ține cont de rigorile protecției la inundații, de protejarea biodiversității și a mediului, dar, mai ales, vor ajuta cetățenii să conștientizeze importanța apei pentru comunitățile lor. Apele vor putea deveni, astfel, nu doar o sursă economică și de petrecere a timpului liber în natură, ci și un element identitar, de mândrie locală. Prin consultări publice și acțiuni educaționale, cetățenii vor fi îndemnați să contribuie la păstrarea apelor curate, pentru punerea lor în valoare într-un mod responsabil, în beneficiul tuturor. 
 
Alături de reprezentanții Ministerului Mediului, Pădurilor și Apelor, la întâlnire au participat membrii fondatori ai Grupului: Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (din cadrul Secretariatului General al Guvernului), Apele Române, WWF-România, Asociația miniMASS (inițiatoarea proiectului Someș Delivery), Asociația Unda Verde (Reghin), Fundația DALA (Sibiu), ACOR (Asociația Comunelor din România), Dan Rădulescu (inginer, expert internațional) și Centrul de Cercetări Subacvatice (Sfântu Gheorghe). 
 
Photo by Dan Visan on Unsplash