Patrula de Reciclare deschide seria evenimentelor aniversare acolo unde a inceput – la Timisoara. Vineri, 15 aprilie, la Primaria Municipiului Timisoara, se vor reuni, pentru prima oara, dascalii si reprezentantii unitatilor de invatamant din editia-pilot si reprezentantii unitatilor de invatamant din judet care au participat la toate editiile!
 
”Acum 5 ani, chiar in luna aprilie, lansam proiectul-pilot, in peste 70 de scoli din Municipiul Timisoara. Intelesesem ca informarea si educatia erau elementele fundamentale ale schimbarii obiceiurilor si mentalitatii romanilor fata de reciclarea deseurilor si ca ”lupta” trebuie sa inceapa acolo unde punem temelia bunelor atitudini – la varsta copilariei si adolescentei. In randul copiilor si tinerilor. In ”scoala”. 
 
Am inceput, asadar, cu un ”experiment”, alaturi de doi parteneri de suflet: Primaria Timisoara si Inspectoratul Scolar Judetean Timis. Dupa succesul de la Timisoara, am capatat curajul sa lansam prima editie, in toamna anului 2011, in 7 judete. Din nou, succes peste asteptari. Patrulele impulsionau cu adevarat oamenii mari sa colecteze responsabil deseurile electrice! Mii de romani aflau pentru prima oara de la acesti copii ce inseamna si de ce trebuie reciclat un astfel de deseu! 

Patrula este, deja, o oportunitate de educatie pe care o cauta unitatile de invatamant si dascalii de peste tot din tara – de la orasele mari, la comune si sate. Avem povesti de succes pe care le vom dezvalui in lunile care urmeaza. Avem cativa ”veterani” ai programului - scoli si profesori care au participat la toate cele 5 editii! O performanta si un exemplu inspirator de perseverenta si daruire! Avem zeci de echipe care s-au reinscris an de an, si, la fiecare noua editie, au venit cu proiecte noi si rezultate extraordinare. 

Patrula de Reciclare a ”crescut” asemenea copiilor care o formeaza. Romanii recicleaza mai mult deseurile electrice, astazi, si datorita implicarii acestor tineri si a profesorilor lor” declara Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociatiei RoRec si unul din initiatorii programului. 
 
Pe scurt, proiectul care debuta in Timisoara, in 2011, este, azi, cea mai activa miscare ecologista de tineret din Romania. Patrula de Reciclare implineste acum 5 ani si se afirma ca un reper in educatia de mediu. In cei cinci ani, peste 80.000 de copii si tineri din gradinite, scoli si licee din toata tara au invatat cum sa protejeze mai bine natura de deseurile electrice – trimitandu-le la reciclare. Mai mult, sub indrumarea profesorilor coordonatori ai programului, copiii si-au luat responsabilitatea de a informa si mobiliza oamenii din jur. In cinci ani, peste 3.000.000 de romani au aflat de la ei cum trebuie sa se debaraseze in mod legal si responsabil de aparatele electrice vechi sau stricate, de becurile si neoanele arse, de bateriile consumate. 
 
”Incercam sa convingem oamenii ca gestul de a colecta deseurile electrice trebuie sa devina la fel de „normal” ca spalatul pe dinti. Nu o facem pentru o recompensa, asa cum nimeni nu asteapta un premiu pentru ca s-a spalat pe dinti. Sunt activitati normale, generate de respectul pentru cei din jur, de dorinta de a fi frumosi si sanatosi” spunea, in 2013, Camelia Tanculescu, profesorul coordonator al Patrulei Liceului Tehnic ”Ion Borcea” din Buhusi, judetul Bacau. 

Datorita Patrulei de Reciclare, romanii au colectat civilizat peste 1.300.000 kg de deseuri electrice dar, cel mai important, comunitati intregi au deprins obiceiul colectarii selective – realizarea suprema a telului tinerilor agenti. 
 
Drept ”cadou” de aniversare, copiii si elevii din Patrula de Reciclare isi doresc un singur lucru – ca oamenii, firmele si instititutiile sa inteleaga ca deseurile electrice pastrate, folosite sau aruncate iresponsabil polueaza mediul, ne afecteaza sanatatea. Daca ”ne dorim orase, drumuri, locuri mai frumoase si mai curate”, cum spune Florian Aldea, Presedinte-Director General al  HeidelbergCement Romania S.A. – unul din Suporterii de frunte ai Patrulei, ”este momentul ca fiecare dintre noi sa faca ceva in acest sens”. Iar acest ”ceva” inseamna si sa ne debarasam de orice deseu electric numai trimitandu-l la reciclare. 
 
Cu acest prilej, echipa nationala a Patrulei isi propune sa mai convinga cateva mii de romani sa devina ”Suporteri”. Suporter al Patrulei de Reciclare poate fi orice cetatean, firma sau institutie care trimite la reciclare deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) - un gest simplu, cu efecte benefice fata de mediul inconjurator.