Primele 3 mini-păduri urbane, un aliniament stradal și un viitor parc au fost plantate la Făgăraș în doar 2 zile, vineri și sâmbătă (27 și 28 octombrie 2023), în cadrul unor evenimente de voluntariat organizate de Asociația Act for Tomorrow și Primăria Municipiului Făgăraș. Acțiunile fac parte din Programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă de împădurire din România finanțată din fonduri private, lansată de OMV Petrom.
În total, cu sprijinul comunității locale și al Administrației Domeniului Public, au fost plantați peste 150 de arbori de frasin și 1.300 de puieți forestieri din 4 specii autohtone: stejar pedunculat, stejar brumăriu, ulm, mojdrean.
Cele 3 păduri urbane au fost plantate în curțile a trei unități de învățământ din localitate: Grădinița „Prichindeii”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli”.
150 arbori de frasin între 2,50-3,50 m alcătuiesc acum aliniamentul stradal de pe șoseaua Doamna Stanca, una dintre principalele artere ale orașului, și viitorul parc care va prinde viață în zona Spitalului Municipal, în urma acțiunii de sâmbătă.
Evenimentele au reunit peste 70 de voluntari din comunitatea locală, care au muncit cu determinare pentru a da o nouă viață acestor spații, unde comunitatea să se poată bucura de plimbări și momente de relaxare în aer liber. De asemenea, peste 60 preșcolari din cadrul Grădiniței „Prichindeii” au luat parte la activitatea de plantare a pădurii urbane din curtea grădiniței lor, acțiune care demonstrează că educația pentru mediu se poate realiza în moduri practice și foarte atractive, chiar și de la cele mai fragede vârste.
Acțiunea de plantare a spațiilor verzi face parte dintr-un plan ambițios de regenerare urbană la nivelul Municipiului Făgăraș, ce are ca obiectiv creșterea numărului de arbori în zone cheie ale orașului: cartiere de locuințe, parcuri, școli și grădinițe, dar și în proximitatea drumului principal, prin aliniamente.
Scopul plantărilor din curțile instituțiilor de învățământ e acela de a transforma aceste spații în locuri unde elevii se pot reconecta cu natura, chiar acolo unde își petrec cel mai mult timp. Un astfel de spațiu înseamnă aer mai curat, mai puțin zgomot, dar și un mediu de studiu care îi va încuraja pe copii să fie mai activi, mai creativi și mai concentrați.
Crearea unei mini-păduri urbane presupune plantarea, pe o porțiune restrânsă, a unei varietăți de arbori și arbuști autohtoni, care sunt apoi lăsați să crească natural, fără intervenții majore. Acest lucru permite dezvoltarea unei păduri dense și cu o vastă biodiversitate, capabilă să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale.
Beneficiile acestor mini-păduri urbane includ îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană și sporirea biodiversității. În plus, ele necesită mai puțin spațiu decât parcurile tradiționale, ceea ce le face o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele urbane cu spații verzi limitate. Totodată, studiile au arătat că accesul la astfel de spații verzi în orașe poate avea un impact pozitiv asupra sănătății populației, reducând stresul și contribuind, în cele din urmă, la bunăstarea generală a locuitorilor.
„Făgărașul intră în rândul orașelor cu zone urbane împădurite. Plantarea primelor 3 păduri urbane, a aliniamentului și a unui viitor parc în Municipiul Făgăraș reprezintă un pas important în îmbunătățirea calității vieții și în dezvoltarea unui oraș mai verde, obiective extrem de importante pentru Primăria Municipiului Făgăraș. Ne bucurăm totodată să creăm o oportunitate unică pentru ca oamenii din comunitatea făgărășeană să se implice și să se împrietenească mai mult cu orașul în care trăiesc. Mulțumim tuturor celor care au participat la aceste acțiuni, instituțiilor de învățământ din oraș și Asociației Act for Tomorrow”, a declarat Primarul Municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu
„,Am găsit la Făgăraș un oraș dornic de schimbare. Am găsit deschidere atât din partea autorităților, cât și din partea locuitorilor. Ne bucurăm că am fost parte din acest demers de regenerare urbană a Municipiului Făgăraș, care presupune creșterea suprafeței de spațiu verde prin plantarea de arbori și arbuști, arbori maturi și puieți. Pe strada Doamna Stanca și în viitorul parc din zona Spitalului Municipal, am plantat 150 de puieți de frasini maturi, care, începând din primăvară, își vor forma un coronament. Vineri, am realizat prima mini-pădure urbană din Făgăraș, la Grădinița „Prichindeii”, iar sâmbătă au fost fost realizate alte două mini-păduri urbane în curtea Centrului Școlar de Educație Incluzivă și în curtea Liceului „Aurel Vijoli”, din cartierul Combinat. Vom continua acest proces de transformare și înverzire a orașului, în urma mapării curților instituțiilor de învățământ și a altor zone cheie din Făgăraș”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.