Proiectul face parte din programul STEPS FOR WEEE (Pasi pentru DEEE) co-finantat de Norway Grants. La baza strategiei de implementare al CMCI a stat si schimbul de experienta al reprezentantilor din partea Primariei Municipiului Iasi si Salubris SA, in cadrul unei vizite de lucru in Norvegia, la centre de colectare similare.
In acest context, pe 10 martie 2016, Municipiul Iasi devine primul oras din Romania care deschide un centru universal de colectare a deseurilor provenite din gospodarii particulare - Centrul Municipal de Colectare Iasi (CMCI), dotat si utilat la standardele europene.
Centrul a fost plasat intr-o zona usor accesibila populatiei, pe Stradela Gradinari nr. 26. In acest moment, Romania are nevoie de astfel de centre de colectare, unde populatia sa poata ajunge usor, fie pietonal, fie cu autoturismul, si sa poata preda toate tipurile de deseuri care exista intr-o gospodarie si care pot fi reciclate sau refolosite: plastic, carton, hartie, sticla, texile, deseuri din constructii, electrice si electronice si altele. Lista completa se regaseste pe www.cmciasi.ro.
CMCI aduce in atentia cetatenilor un concept nou si anume un Punct de Informare, menit sa raspunda tuturor celor interesati la intrebari legate de: importanta colectarii separate a deseurilor, reciclare, valorificare, impactul acestora asupra mediului, solutii de debarasare. Punctul de informare se adreseaza tuturor categoriilor de cetateni, copii si adulti, personalul centrului fiind pregatit pentru a furniza informatii despre colectarea si reciclarea deseurilor.
Parte a campaniei de informare „Iasul meu curat”, lansarea oficiala a CMCI va avea loc in data de 10 martie 2016, incepand cu orele 11.00, in spatiul amenajat din Str. Gradinari nr.26. Lansarea a fost precedata de o campanie interactiva desfasurata in scolile din Municipiul Iasi, prin care elevii ieseni au primit informatii despre deschiderea CMCI, despre unde, cum si ce anume pot aduce la centru. De asemenea, elevii au fost incurajati sa impartaseasca informatiile cu cei apropiati si au primit date concrete despre importanta colectarii deseurilor in tara noastra si felul in care putem cu totii contribui la curatenia comunitatii in care traim.
Lansarea de la centru va fi urmata de o dezbatere pe tema colectarii selective ce va avea loc la Camera de Comert si Industrie Iasi.
Iesenii sunt invitati sa predea in perioada 10 – 31 martie, cel putin un deseu din gospodarie in vederea participarii la tombola ce are drept premii 10 echipamente electrice si electronice.
Centrul beneficiaza de o ampla campanie de informare prin intermediul radio, TV, presa scrisa si online precum si prin pozitionarea de materiale outdoor, distribuirea a peste 120.000 de flyere informative si promovarea in mijloacele de transport in comun si centre comerciale. Campania de informare este sustinuta de Asociatia Teris, Palas Mall Iasi si Iulius Mall Iasi. Pentru mai multe informatii vizitati www.cmciasi.ro.
###
Proiect sustinut din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 in cadrul domeniului de finantare Inovare Verde in Industria din Romania.
***
ECOTIC este o organizatie colectiva nonprofit care gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) in numele a peste 500 de producatori si importatori afiliati. ECOTIC asigura si supervizeaza intregul proces de preluare, transport, dezmembrare si reciclare astfel incat, la final, DEEE sa nu mai reprezinte un pericol. Peste 75.000 tone DEEE au fost gestionate in sistemul ECOTIC, in cei 10 ani de activitate. Consultanta prompta si specializata oferita producatorilor de echipamente electrice, baterii si acumulatori, este un element definitoriu al ECOTIC. Mai multe detalii gasiti pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicata Organizatiei ECOTIC, precum si pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC