Recicleta, program de antreprenoriat social dezvoltat de asociatia ViitorPlus, ofera un serviciu de transport al deseurilor reciclabile de hartie, PET, doze de aluminiu, in cantitati mici (25-150 de kilograme). Inedit este faptul ca transportul acestora se face cu cargo-triciclete, mijloace de transport care nu polueaza aerul, si sunt conduse de persoane care fac parte din grupuri sociale vulnerabile, carora li se asigura un loc de munca prin taxele percepute.
In primavara acestui an, Recicleta a devenit unul dintre proiectele castigatoare ale competitiei de proiecte de antreprenoriat social, sesiunea ianuarie-martie 2015, organizata de ING Bank, ceea ce permite dezvoltarea proiectului prin: angajarea a inca 4 persoane din grupuri sociale vulnerabile, extinderea perimetrului in care cargo-tricicletele fac colectare, cresterea infrastructurii de colectare pentru a permite intrarea in proiect si a 100 de scari de bloc, activitati de educare a populatiei privind necesitatea reciclarii deseurilor. Instrastructura pentru a colecta selectiv in alte 30 de blocuri este asigurata prin sprijinul companiei DB Schenker.
Asociatiile de proprietari din sectorul 2, se pot inscrie sa colecteze selectiv hartia, la parterul blocului, beneficiind gratuit de: un recipient special de depozitare, materiale educationale privind colectarea corecta si transportul deseurilor la reciclare. Toate blocurile inscrise in programul Recicleta pana in luna martie 2016 vor participa la un concurs cu premii in valoare de 6.000 de lei, fiind castigatoare cele care vor colecta cea mai mare cantitate de hartie in primele 3 luni de la inscrierea in program.
Din luna octombrie 2015, aria de colectare a programului Recicleta pentru companii cuprinde zonele: Universitate, Victoriei, Aviatorilor, Dorobanti, Floreasca, Pipera, Stefan cel Mare, Obor, Doamna Ghica, Iancului, Mosilor. Toate firmele din aceast perimetru pot apela la serviciile de transport pentru a recicla atat hartia, cat si PET-urile si dozele de aluminiu, prin programul Recicleta. Colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie pentru companii, conform legii nr. 211 /25.11.2011, iar persoanele juridice care nu respecta aceste reglementari pot primi amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 40.000 lei, aplicate de catre Garda Nationala de Mediu si de Administratia publica locala.
Pentru bucurestenii care doresc sa aiba grija de natura si sa colecteze selectiv deseurile, dar care nu sunt localizati in perimetrul Recicleta, sau care doresc sa recicleze si alte tipuri de deseuri (baterii, becuri, telefoane, anvelope, cartuse de imprimanta, ulei alimentar, ulei auto uzat s.a.), ViitorPlus a centralizat toate punctele de colectare selectiva din Bucuresti. Depozitele colectoare, magazinele, recipiente stradale si ONG-uri identificate au fost amplasate pe Harta Reciclarii Bucuresti, pentru a putea gasi cu usurinta cel mai apropiat punct de colectare selectiva. Harta poate fi consultata online pe www.hartareciclarii.ro, dar va exista si varianta tiparita ce urmeaza sa fie distribuita de catre voluntarii ViitorPlus.
Toate detaliile despre inscrierea in programul Recicleta si concursul dedicat asociatiilor de proprietari se regasesc pe website-ul www.recicleta.ro.
Partenerii pentru extinderea proiectului Recicleta in scarile de bloc sunt, pentru al treilea an, Primaria Sectorului 2 si compania de salubrizare Supercom.
***
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit, care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu colectoare solare manufacturate, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii, precum Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman, sau in Bucuresti. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, ce au primit recunoasteri in diferite competitii nationale si internationale se numara "Padurea copiilor - Adopta un copac!", "Atelierul de panza", "Recicleta" si „ecOprovocarea”. Viziune: “Redescoperim impreuna legatura cu natura si investim in ceea ce lasam in urma noastra”.
Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.viitorplus.ro
Despre ING Bank
ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza, care ofera servicii bancare unui numar de peste 33 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari. Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – persoane fizice, mici antreprenori, companii medii si mari, institutii financiare.
ING Bank Romania a inceput in 2011 un proces de dialog social cu principalii beneficiari locali (clienti, angajati, presa, ONG-uri) pentru a afla care sunt asteptarile si nevoile acestora. Pornind de la rezultatele acestui proces, ING Bank Romania si-a construit strategia de responsabilitate sociala corporatista, urmand trei directii: Educatie financiara si antreprenoriat, Educatie pentru copiii din grupurile dezavantajate si Dezvoltare urbana.
Despre Recicleta
Recicleta a castigat in 2013 marele premiu, la sectiunea de mediu, a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute. De asemenea, a fost finalista in cadrul mai multor competitii internationale ERSTE Foundation Award for Social Integration 2013, Climbiz, Impact Days 2014.
Rezultatele programului Recicleta: 10 persoane din grupuri vulnerabile au fost angajate de-a lungul celor 6 ani de activitate, peste 290 de tone de hartie au fost colectate pentru reciclare, astfel 4.350 de arbori au fost salvati de la taiere.
Pentru mai multe detalii despre programul Recicleta sau ViitorPlus, va rugam ne contactati la: gabriela.ticu@viitorplus.ro – Gabriela Ticu, Manager Marketing si Comunicare la ViitorPlus, Divizia Educatie si Antreprenoriat social.