România face un pas important în combaterea schimbărilor climatice prin organizarea Forumului „Bilateral Green Innovation: Climate Solutions”, desfășurat pe 17-18 octombrie la București, în cadrul proiectului „Climate Paths: Innovative Methods for Mitigating Climate and Environmental Impact”. Evenimentul, care a avut loc la Palatul Parlamentului și Palatul Victoria, a reunit peste 200 de lideri din mediul politic, cercetare și business, punând bazele unei colaborări inovatoare între România și Norvegia, axată pe transferul de soluții climatice aplicabile pentru accelerarea tranziției verzi.

 

La eveniment au participat, alături de cercetători și reprezentanți ai mediului de business din România și Norvegia, specialiști din sectorul public și privat: Ciprian Stănescu (Președinte, Social Innovation Solutions), Mihaela Frăsineanu (Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului), Thomas Egger Sørensen (Director for the Special Assignments Department, Innovation Norway), Manuela Freté (Head of Energy Transition, Smart Innovation Norway), Alexandru Avram (Secretar General, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), Dumitru-Daniel Botănoiu (Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului).

 

„Colaborarea dintre mediul politic, de cercetare și de afaceri, reflectată prin participarea a peste 200 de lideri din aceste domenii, evidențiază angajamentul nostru de a accelera tranziția verde. Cancelaria Prim-ministrului României sprijină activ aceste inițiative, având un rol central în facilitarea dialogului inter-instituțional și în promovarea politicilor publice care să permită integrarea rapidă a soluțiilor inovatoare în economia națională. Un element esențial al acestui efort este sprijinul acordat institutelor de cercetare din România, care joacă un rol vital în dezvoltarea și aplicarea tehnologiilor necesare pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și a avansa către un viitor sustenabil” - Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat, Cancelaria Prim - Ministrului.

 

Un eveniment cu impact național și internațional

Cel mai mare număr institute de cercetare adunate vreodată la București - 90 de institute de cercetare din România, șapte din Norvegia, unul din Belgia și unul din Regatul Unit - au participat la Forumul „Bilateral Green Innovation: Climate Solutions”. Evenimentul a reunit de-a lungul celor două zile peste 200 de reprezentanți din mediul academic, de business sau decidenți politici. Această platformă importantă a facilitat schimburi de idei și soluții inovatoare în domenii precum energie regenerabilă, eficiență energetică, tehnologii verzi, economie circulară, transport verde și agricultură sustenabilă.


Thomas Egger Sørensen, Director for the Special Assignments Department, Innovation Norway, a declarat că “Norvegia are expertiză în tranziția verde de care România poate beneficia. Norvegia este o țară cu un sector energetic bine dezvoltat, cu o vastă expertiză și experiență în operațiuni offshore și maritime. Ca parte a tranziției verzi, redirecționăm această capacitate de la sectorul petrolului și gazelor către energia regenerabilă. Această capacitate este un avantaj competitiv pentru Norvegia în industrii cheie, cum ar fi eolianul offshore, CCS, transportul maritim ecologic, inclusiv hidrogenul, electrificarea, și multe altele”.


Rolul Social Innovation Solutions în proiectul Climate Paths

Proiectul „Climate Paths”, implementat de Social Innovation Solutions (SIS) în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului României și Smart Innovation Norway, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvergian, operat de Innovation Norway, își propune să sprijine România în dezvoltarea de soluții inovatoare pentru provocările climatice actuale, valorificând expertiza și inovațiile norvegiene. În cadrul acestui proiect, Social Innovation Solutions facilitează colaborarea între cercetători, decidenți politici și investitori, promovând un dialog constructiv și aplicat pe tema inovării și sustenabilității. Prin acest demers, SIS contribuie la valorificarea cercetării și la conectarea acesteia cu cei care iau deciziile strategice și investesc în soluții inovatoare.

 

„Acest forum reprezintă o oportunitate unică pentru România de a prelua bune practici din Norvegia, o țară recunoscută pentru inovațiile sale în tehnologiile verzi, și de a le adapta la nevoile noastre locale. Rezultatele acestei colaborări ne vor ajuta să construim un viitor sustenabil pentru România într-o perioadă în care este important să investim nu doar în inovație, ci și în adaptarea acesteia la contextul local,” a declarat Ciprian Stănescu, Președintele Social Innovation Solutions.

 

Pași următori pentru România: de la dialog la acțiune

Un rezultat relevant al proiectului Climate Paths este elaborarea unui Ghid de bune practici, care va oferi decidenților politici și antreprenorilor un set clar de recomandări pentru adoptarea unor soluții sustenabile și inovatoare. Acest ghid se va baza pe concluziile forumului și pe colaborarea cu experții din Norvegia, care au demonstrat succes în tranziția verde.

 

Totodată, proiectul include organizarea unei vizite de lucru în Norvegia, unde experți români vor explora și prelua bune practici din experiența norvegiană în domeniul tehnologiilor verzi și transferului de tehnologii sustenabile. Această inițiativă va contribui la stabilirea unor parteneriate durabile între cele două țări, sprijinind astfel tranziția verde a României.

 

Thomas Mikkelsen, Head of International Operations, Smart Innovation Norway, a declarat că „parteneriatul dintre sectorul privat și cercetători este practic, ceea ce conduce la inovare și, de asemenea, la adăugarea părții legislative. Este un adevărat triunghi care practic crează soluții. Înseamnă că, pentru a definii soluțiile, trebuie să punem toate aceste părți la un loc pentru a avea un soi de aliniere, ceea ce este crucial pentru că avem o criză climatică care bate la ușă.”



Acesta a adăugat că “un exemplu al unei bune tehnologii pe care am văzut-o aici în România este eficientizarea sistemului de electricitate. Este legat de infrastructura inteligentă, este legat de crearea unui schimb foarte bun de energie. Așa că aplicarea tehnologiei este la fel de importantă precum tehnologia în sine.”    

 

„Climate Paths: Innovative Methods for Mitigating Climate and Environmental Impact” este un proiect organizat de Social Innovation Solutions în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului României și Smart Innovation Norway, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvergian, operat de Innovation Norway.