Sondajul a cuprins 16 intrebari (dintre care 13 cu variante multiple de raspuns si 3 intrebari deschise) si a fost completat de 53 de experti emergenti si consacrati. 

Sumar. Din analiza raspunsurilor inregistrate, reiese ca membrii retelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest Sondaj sunt majoritar impotriva initiativei de exploatare miniera de la Rosia Montana in varianta propusa de Guvern prin Proiect de Lege. De asemenea, membrii respondenti sunt majoritar in favoarea manifestatiilor civice declansate de aprobarea Proiectului de Lege de catre Executiv si in acord cu optiunea respingerii acestui Proiect in Parlament. Totusi, mare parte din membrii retelei C.A.E.S.A.R care s-au exprimat prin Sondaj considera ca Legislativul va amana o hotarare ferma in acest sens pana la sfarsitul acestui an si ca protestele vor continua in perioada imediat urmatoare. 

Demn de remarcat este faptul ca, potrivit unor parti semnificative ale membrilor respondenti, manifestatiile civice vor avea consecinte asupra alegerilor prezidentiale din 2014. De asemenea, merita mentionat ca, in ceea ce priveste Guvernul si dincolo de solutiile imediate usor de intuit (retragerea Proiectului de Lege, retragerea Avizului de mediu), membrii retelei C.A.E.S.A.R care au completat Sondajul au propus si derularea unor examinari obiective ale optiunilor de incepere sau neincepere a exploatarii miniere de la Rosia Montana, cu participarea tuturor partilor interesate si a specialistilor consacrati in domeniu, precum si gasirea altor mijloace de exploatare a minereurilor sau a unor proiecte alternative si sustenabile de dezvoltare a zonei Rosia Montana. In ceea ce priveste cealalta parte a baricadei – participantii la manifestatiile civice – respondentii au recomandat, printre altele, continuarea protestelor si a campaniei de informare cu privire la Rosia Montana, precum si propunerea de alternative viabile din perspectiva economica la proiectul de exploatare miniera

Poate cel mai interesant aspect pentru comunitatea C.A.E.S.A.R in calitatea sa de pol de expertiza romaneasca se refera la implicarea retelei in sustinerea uneia sau mai multora dintre recomandarile propuse de respondenti. Propunerile membrilor retelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest sondaj au vizat doua arii de impact – intern si international – si s-au situat in trei categorii de demersuri – informare si constientizare; mobilizare civica; coagulare de expertiza. De exemplu, respondentii au sugerat implicarea retelei C.A.E.S.A.R si a LSRS in sustinerea campaniei „Salvati Rosia Montana!”, in organizarea unor dezbateri de substanta pe aceasta tema, in formularea si promovarea unor alternative de dezvoltare economica sustenabila a zonei Rosia Montana, fara a omite publicarea rezultatelor acestui sondaj.

Mai multe informatii despre Sondaj (inclusiv datele procentuale si intrebarile constitutive) se gasesc aici: www.caesar-romania.eu/wp-content/uploads/2013/10/Al-treilea-Sondaj-CAESAR-Date-si-Sinteza.pdf 

Reteaua C.A.E.S.A.R. Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani reuneste o retea de experti emergenti si consacrati din domenii variate de activitate, din tara si din diaspora. Prin activitatile sale, C.A.E.S.A.R creeaza o punte de legatura intre acestia si urmareste sa se consolideze ca pol de expertiza de referinta pentru spatiul romanesc. 

Sondajele C.A.E.S.A.R. Acestea oglindesc opiniile exprimate de respondenti in calitate de cetateni informati cu privire la actualitatea economica, politica si sociala din Romania. Aceste opinii sunt referinte utile pentru toti cei care apartin retelei C.A.E.S.A.R si reprezinta totodata semnale puternice pentru factorii de decizie din mediul guvernamental, neguvernamental si privat, dar si pentru publicul romanesc in ansamblul lui. 

Contact
Maria-Magdalena Manea
Cercetare LSRS
maria.magdalena.manea@caesar-romania.eu 
(+40) 721 515 996
Alexandra Sasu
Vicepresedinte Comunicare LSRS
alexandra.sasu@de.lsrs.ro  
(+40) 726 339 256
 
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune. LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.
Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei. LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.
Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R) este think-tank-ul tinerei generatii profesionale a Romaniei si o punte de legatura dintre noi specialisti romani, din tara si din strainatate, si expertii romani consacrati.
C.A.E.S.A.R evolueaza sub semnul competentei si al integritatii, valori esentiale pentru aceasta platforma unita, independenta si apolitica. C.A.E.S.A.R reuneste specialisti romani care si-au demonstrat valoarea, caracterul si potentialul de a contribui la dezvoltarea Romaniei.