Activiștii Fridays for Future Romania din mai multe orașe s-au alăturat campaniei globale SOS Amazonia, care urmărește să atragă atenția în privința distrugerii pădurii amazoniene și să creeze presiune la nivel global pentru respingerea tratatului de liber schimb UE-Mercosur și adoptarea Tratatului de la Escazú.
Deși, în condițiile riscului epidemiologic, organizarea unor proteste mai ample nu a fost posibilă, tinerii s-au organizat în grupuri de maxim trei persoane și au afișat mesaje de solidaritate cu activiștii din întreaga lume care trag un semnal de alarmă, precum și revendicări pentru factorii de decizie la nivel internațional.
Cunoscută deja ca o locație periculoasă pentru activiștii de mediu, care sunt expuși violențelor și asasinatelor, Brazilia a devenit un loc și mai violent sub președinția lui Jair Bolsonaro. Acesta duce o politică de exploatare a pădurii amazoniene și de colaborare cu lobbyiști ai diferitelor industrii, în paralel cu distrugerea ariilor protejate și cu reprimarea violentă a comunităților indigene care se opun preluării propriilor teritorii.
Pactul comercial dintre Uniunea Europeană și Mercosur ar agrava problemele existente, creând o cerere pe piața europeană pentru produse braziliene cu amprentă ecologică ridicată și accelerând, astfel, defrișările, evacuările și mineritul ilegal. Mai mult, acesta ar reprezenta o validare din partea oficialilor europeni a practicilor neetice și nedemocratice ale lui Bolsonaro. În calitate de cetățeni europeni, tinerii din România și din celelalte state cer UE să nu închidă ochii la suferința umană și distrugerea mediului și, în consecință, să respingă pactul.
Tratatul de la Escazú este primul pact internațional care vizează drepturile omului și ecologia din America Latină. Întrucât acesta consolidează obligația statului de a proteja indivizii și comunitățile și de a le garanta accesul la procesele decizionale, în climatul politico-social actual, adoptarea acestuia este o urgență.
Mișcarea Fridays for Future reunește tineri din întreaga lume care desfășoară proteste și inițiative pentru a responsabiliza clasa politică în privința crizei climatice și a altor probleme de ordin ecologic. Aceasta a fost inspirată de Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a luat atitudine de una singură în 2018 în fața distrugerii planetei și nepăsării politicienilor, prin grevă școlară în fața parlamentului suedez. În România, până în momentul actual, Fridays for Future a organizat marșuri și proteste la care au participat mii de tineri din 23 de orașe diferite.