Eldorado Gold (ELD), o companie canadiana de aur low cost, intentioneaza sa deschida in Romania prima mina de tip cariera deschisa pe baza de cianuri din Romania. Depozitul de la Certej este detinut de Deva Gold SA, un joint-venture intre Eldorado Gold (80%) si compania de stat Minvest Deva (~20%). Propunerea se confrunta cu o opozitie puternica, atat nationala cat si internationala.
Existenta acestei opozitii a cauzat deja multiple modificari ale proiectului minier Certej al Eldorado, acest lucru reflectandu-se in cresterea costurilor de capital initiale. Costurile de capital si de productie prognozate, publicate de catre Eldorado, sunt bazate pe proiectii foarte optimiste si neverificate in ceea ce priveste costurile si preturile. Soliditatea financiara cosmetizata a Eldorado a fost pusa sub semnul intrebarii de catre analisti, care recent au retrogradat Eldorado Gold de la "cumparare si pastrare" (Buy and Hold due) din pricina "costurilor mai mari decat era de asteptat".
Raportul complet (PDF)
Raportul complet (PDF)
"Proiectul Eldorado pentru Certej a intrat in deplina atentie a ONG-urilor de mediu din zona. Un numar tot mai mare de cetateni romani cer transparenta in procesul de autorizare, spre deosebire de procedurile anterioare obscure", spune Ionut Apostol de la Greenpeace Romania
Incercarile conducerii Eldorado de a impiedica procedurile legale din Romania au fost observate de catre organizatiile vigilente ale cetatenilor, care au alertat publicul si autoritatile nationale de supraveghere. In consecinta, orice incercare ulterioara de a profita de oficialii locali servili si lipsiti de scrupule va duce la intensificarea prejiudiciului de imagine la care Eldorado este expus in acest moment si va creste considerabil riscul de litigii. Acordul de mediu al ELD este deja atacat in instanta printr-o actiune comuna a organizatiilor societatii civile active pe teme similare, ca cea a proiectului minier de la Rosia Montana (TSX:GBU).
Cea mai relevanta si de succes miscare sociala din Romania ultimilor 25 de ani a fost declansata de opozitia fata de un proiect minier de exploatare a aurului - Rosia Montana. Asa cum a fost si cazul Rosiei Montane, si cu Certej devine evident ca daca propunerea este mai putin transparenta si mai corupta, este mai riscanta.
"Eldorado a obtinut autorizatii a caror legalitate este verificata de instante sau a fost deja dovedita ca ilegala . Marja de profit a proiectului de la Certej nu ii permite companiei Eldorado sa se angajeze in campanii media si de advocacy, sau in dispute juridice, asa cum a fost cazul companiei Gabriel Resources. Si chiar daca s-ar fi angajat, avand in vedere situatia mentionata, cel mai bine ar fi ca investitorii sa se retraga cat pierderile sunt inca relativ mici." adauga Roxana Pencea de la Mining Watch Romania
Conform Stefaniei Simion, coordonator al actiunilor juridice pentru Campania Salvati Rosia Montana: "Eldorado promoveaza un proiect low-cost intr-o tara care s-a confruntat cu doua accidente miniere devastatoare, pe baza de cianuri. Vom lua toate masurile necesare pentru a ne asigura ca niciun detaliu nu ramane neverificat si ca orice mica neregula va fi semnalata atat publicului cat si autoritatilor."
Eldorado Gold, la fel ca si Gabriel Resources acum mai bine de zece ani, tinde sa minimizeze si sa interpreteze riscurile importante ale minei de la Certej, expunand astfel investitorii la incertitudini si risc. Certej, ca si Rosia Montana, nu este un activ "de calitate", asa cum il prezinta conducerea, din motive tehnice, financiare, sociale si legale prezentate in raport. Pretul mic al aurului face marja de profit a proiectului foarte precara, mai ales pentru ca managementul nu a recunoscut ca, fara "licenta sociala", exista un foarte mare risc politic asociat. "Actionarii trebuie sa fie sceptici in fata conducerii unei companii care este dispusa sa se expuna la astfel de riscuri fara sa le prezinte si sa le discute." spune Jamie Kneen de la Mining Watch Canada.
"Romania nu va accepta mine obscure, care au costuri sociale, economice si de mediu semnificative, impuse pentru beneficiul unor oficiali corupti si conducerea inselatoare a companiei. Investitorii ar trebui sa ia in calcul Rosia Montana pentru a evalua in mod real riscurile si costurile proiectului minier Certej," a declarat Stephanie Roth, voluntar al Campaniei Salvati Rosia Montana.
***
Pentru mai multe informatii contactati:
Mining Watch Canada -- Jamie Kneen la +1 613 761-2273
Mining Watch Romania --Eugen Melinte la +1 514 893-9239
Mining Watch Romania -- Roxana Pencea la +40 (0) 723 024300
Alburnus Maior si Campania Salvati Rosia Montana -- Stefania Simion
la +40 (0) 741 137266
Alburnus Maior si Campania Salvati Rosia Montana --Stephanie Roth
la +49 151 57472625
Greenpeace Romania -- Ionut Apostol la +40 (0) 721 251207