Aplicația „Uite barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020. Utilizatorii au introdus în acest an 4.938 de observații, din care 4.824 au fost validate de specialiștii SOR, față de 2019 când doar 3.206 observații au fost înregistrate și 2.788 validate.

Utilizatorii au introdus peste 4.900 de observații în acest an în aplicația „Uite barza!”. După suprapunerea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea semnalărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice. 
 
„Diferența dintre numărul de observații introduse de utilizatori și cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicația „Uite barza!” este nevoie să te afli cât mai aproape de el și să stai pe loc pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicație pentru ca specialiștii să poată valida cuibul. Pe de altă parte, același cuib poate să fie înregistrat de mai mulți utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informații, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicației „Uite barza!”. În 2020, doar 2,3% din totalul observațiilor introduse au fost eronate, față de 13% în 2019”, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin. 

Din cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci. 
 
Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulți, față de 2019 când numărul totală de păsări a fost de 6.580, iar 3.044 erau adulți. Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate
Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației „Uite barza!” s-a modificat. Dacă în 2019 județul Suceava era în frunte cu 230 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Tulcea cu 299 de cuiburi. Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2019, comuna Siculeni era pe primul loc cu 42 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Sânsimion cu 61 de cuiburi. Ambele localități se află în județul Harghita. 
  • Tulcea – 299 
  • Dolj – 241 
  • Constanța – 240 
  • Harghita – 223 
  • Suceava – 200 
  •  
    Top localități cu cele mai multe cuiburi înregistrate
  • Sânsimion (Harghita) – 61   
  • Siculeni (Harghita) – 43 
  • Ostrov (Constanța) – 41 
  • Murighiol (Tulcea) – 36 
  • Sâncrăieni (Harghita) – 34 
  •  
    Județele cu cele mai multe cuiburi noi
  • Suceava – 133 
  • Botoșani – 129 
  • Teleorman – 125 
  • Dolj – 87 
  • Olt – 87 
  •  
    Localitățile cu cele mai multe cuiburi noi
  • Sânsimion (Harghita) – 31 
  • Islaz (Teleorman) – 24 
  • Seaca (Teleorman) – 21 
  • Păltiniș (Botoșani) – 17 
  • Cornu Luncii (Suceava) – 16 
  •  
    Cuiburi „extreme”
    Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află în comuna Rădăuți-Prut, din județul Botoșani, iar cel mai sudic cuib a fost semnalat în orașul Zimnicea, județul Teleorman. Cel mai vestic cuib înregistrat a fost în comuna Comloșu Mare, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost semnalat în comuna C.A. Rosetti, din județul Tulcea. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2020, 2 metri peste nivelul mării, a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea. Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj. 

    Dacă în 2019 înregistram un record de 7 pui într-un cuib, în 2020 cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de 6 pui. Localitățile în care s-a înregistrat acest număr de pui au fost: Bara (Neamț), Domnești (Ilfov), Brânceni (Teleorman) și Arcani (Gorj). 
     
    Măsuri pentru protejarea berzelor 
    Informațiile colectate cu ajutorul aplicației „Uite barza!” sunt introduse în baza de date a SOR și sintetizate pentru a putea ulterior să fie trimise către toți distribuitorii de energie electrică din România. Pe baza informațiilor, aceștia vor ști cu precizie care sunt stâlpii de electricitate care au nevoie de montarea unor cuiburi artificiale și unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize de semnalizare pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor. Astfel, companiile Enel România (E-Distribuție Muntenia, E-Distributie Dobrogea si E-Distribuție Banat) fac verificările necesare în teren, în urma informațiilor primite pe baza aplicației, apoi montează suporții metalici pentru cuiburi acolo unde este necesar, dar și posibil. De la an la an, comunitățile au fost din ce în ce mai implicate pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele de colectare a datelor, oferind companiilor de distribuție informații importante care contribuie atât la protejarea berzelor, cât și la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică.
     
    Proiectul „Uite barza!” este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Din 2017 până în prezent, aplicația a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori. 
     
    ***
    Societatea Ornitologică Română (SOR)
    este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

    Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.

    Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

    Credit foto: @Szabo József Iosif