Pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, a fost lansat în premieră la Craiova proiectul „Verdele prinde rădăcini la mall”, un program unic de educație pentru mediu, prin care elevii sunt învățați să planteze în sere hidroponice, chiar în incinta centrelor comerciale.

 

Inițiativa dezvoltată de Asociația Act for Tomorrow și NEPI Rockcastle își propune să aducă natura mai aproape de tineri și elevi, prin utilizarea sistemului hidroponic, o metodă revoluționară de cultivare a plantelor care nu implică utilizarea solului. Acesta accelerează ritmul de creștere al plantelor, reprezentând o oportunitate prin care copiii pot descoperi și experimenta beneficiile agriculturii sustenabile.

 

ce, au învățat să cultive legume, plante aromatice și medicinale, plante melifere și flori perene, în sere hidroponice amplasate în incinta Promenada Mall Craiova, îmbinând elementele teoretice cu experiențe practice și interactive.

 

Totodată, în cadrul evenimentului elevii au putut observa și o serie de plante deja crescute într-un astfel de sistem, care au fost transplantate în jardiniere. Acestea au fost așezate pe terasa centrului comercial, pentru a aduce mai multă culoare acestui spațiu.

 

Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezența doamnei Monica Mateescu, Director al Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor fiind un susținător al proiectelor Act for Tomorrow.

 

Proiectul urmează să fie extins și în alte centre comerciale din rețeaua NEPI Rockcastle, precum Brăila Mall, Shopping City Galați, Shopping City Piatra-Neamț, Ploiești Shopping City, etc. Aceste activități vor fi realizate în cadrul programului național „Săptămâna Verde”.

 

Școli din numeroase țări din întreaga lume, precum Statele Unite ale Americii, Canada, Olanda, Italia, Japonia, Singapore, au integrat sistemele hidroponice în programele educaționale pentru a învăța elevii despre mediu și tehnici agricole moderne.

Sistemul hidroponic le permite elevilor monitorizarea directă a semințelor plantate, astfel încât pot observa evoluția acestora și întregul ciclu de viață, de la germinare la creștere, dar și structura plantelor. În acest fel, elevii și tinerii au avut oportunitatea să utilizeze tehnologii moderne în procesul de învățare și să experimenteze diferite procese inovatoare utilizate la creșterea plantelor.  

 

„Ne bucurăm că, alături de NEPI Rockcastle, putem aduce natura mai aproape de comunitate, transformând spațiile comerciale în veritabile laboratoare verzi, unde tinerii pot descoperi și experimenta beneficiile agriculturii sustenabile. Am dezvoltat acest proiect pornind de la exemplul a numeroase state, care au integrat acest sistem modern și revoluționar în programele școlare, deoarece credem cu tărie că elevii au nevoie de contexte care să le ofere experiențe inedite de învățare, prin care putem forma o nouă generație de cetățeni conștienți și responsabili față de mediu, care vor adopta și promova comportamente durabile.” a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

 

“Susținerea acestui proiect vine ca un pas firesc pentru NEPI Rockcastle, deoarece viziunea noastră presupune implicarea activă în sprijinirea proiectelor care țin de protejarea mediului, de sustenabilitate și educație, dar și de cultură, artă și sprijinirea, per ansamblu, a comunităților în care suntem prezenți. Parteneriatul cu Act for Tomorrow ne bucură îndeosebi, pentru că am observat rezultatele și dedicarea pe care au dovedit-o, de-a lungul timpului, pe zona de CSR. Ne dorim să extindem acest proiect în toate centrele comerciale ale NEPI Rockcastle din România. Sperăm ca „Verdele prinde rădăcini la mall” să înregistreze cel puțin același succes pe care l-am avut cu Muzeul Schimbărilor Climatice, o altă inițiativă de educație ecologică desfășurată alături de Act for Tomorrow”, a adăugat Roxana Baias, Group Head of Marketing NEPI Rockcastle.

 

Sistemul hidroponic a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită eficienței și sustenabilității sale, dar și a faptului că poate fi utilizat în orice locație, indiferent de condițiile de sol. Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului hidroponic este eficiența în utilizarea spațiului. Datorită faptului că plantele nu sunt legate de sol, ci sunt cultivate în apă, oferă posibilitatea creșterii unui număr semnificativ mai mare de plante în același spațiu, comparativ cu metodele tradiționale de cultivare. Acest fapt face ca hidroponia să fie ideală pentru zonele urbane, pentru serele de grădină sau pentru locațiile unde spațiul este limitat.

 

Un alt avantaj al sistemului hidroponic este controlul direct pe care îl putem avea asupra nutrienților pe care îi primesc plantele. Acest aspect poate permite un control mai precis asupra stării de sănătate a plantelor și poate determina o creștere mai rapidă. De fapt, plantele crescute hidroponic pot fi gata de recoltare cu până la 50% mai repede decât cele crescute prin metode tradiționale.

 

***

 

Despre Act for Tomorrow

Act For Tomorrow este o organizație de mediu, voluntariat și sustenabilitate, înființată în 2018. Colaborăm direct cu alte ONG-uri, companii și instituții publice pentru a dezvolta programe și proiecte de educație ecologică, colectare și reciclare a deșeurilor, economie circulară, protecția apelor, împădurire și dezvoltare comunitară. În prezent, ne desfășurăm activitatea în cinci direcții: GreenACT – Construirea unei lumi fără deșeuri prin proiecte educaționale în școli, companii și comunități locale. Organizarea de acțiuni extinse de curățenie și asigurarea că cele mai mari evenimente din România sunt organizate într-un mod durabil. WaterACT – Combaterea poluării apei prin acțiuni de curățenie pe malurile și suprafețele apelor românești, cu ajutorul unor elemente și tehnologii inovatoare de colectare a deșeurilor. PlantACT – Crearea de noi corpuri forestiere în România, în zone urbane și rurale, pe suprafețe neproductive, zone predispuse la alunecări de teren, terenuri predispuse la deșertificare, perdele forestiere și agricole, etc., în special în județele unde nu este îndeplinită suprafața forestieră minimă de 20%. CircularACT – Salvarea resurselor precum mobilier, haine, jucării și alte obiecte, dându-le o nouă viață și donându-le comunităților vulnerabile. CommunityACT – Sprijin comunitar prin Programul Start ONG: Oferirea de sprijin financiar (granturi lunare) micilor ONG-uri, grupurilor de inițiativă civică și instituțiilor publice neguvernamentale, pentru dezvoltarea proiectelor de responsabilitate socială.

 

Despre NEPI Rockcastle

NEPI Rockcastle este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est (ECE). Portofoliul companiei, în valoare de 6,8 miliarde de euro, cuprinde 2,2 milioane de metri pătrați în nouă țări din Europa Centrală și de Est. Compania este lider de piață în România și Polonia (cele mai mari două piețe ale NEPI Rockcastle), Bulgaria, Ungaria și Slovacia și deține centre comerciale în Croația, Republica Cehă, Lituania și Serbia. Creșterea NEPI Rockcastle este impulsionată printr-un program de dezvoltare în valoare de 650 de milioane de euro, însoțit de achiziții cu obiectiv de creștere, compania finalizând în 2022 achiziția a două active importante, Forum Gdansk Shopping Centre (Gdansk) și Copernicus Shopping Centre (Torun), ambele în Polonia. NEPI Rockcastle beneficiază de două avantaje strategice cheie - portofoliul său unic de spații de retail din Europa Centrală și de Est, creat în ultimii 15 ani, și echipa de peste 600 de specialiști cu un know-how unic, la nivel local, în domeniul proprietăților de retail.

De asemenea, compania a devenit membră a European Council of Shopping Places (ECSP) și a U.S. Green Building Council (USGBC, pentru a-și consolida poziția de lider de piață în industria de retail comercial.

 

Mai multe informații despre Nepi Rockcastle pe www.nepirockcastle.com sau LinkedIn.