Peste 4 tone de deșeuri au fost curățate de voluntarii români de pe malurile apelor din 3 localități, în cadrul River Cleanup Collective – o amplă acțiune de ecologizare transnațională desfășurată simultan în 15 țări.
Peste 150 de voluntari din București, Ploiești, Pitești și Târgu Jiu s-au mobilizat pentru a curăța deșeurile din zonele afectate, răspunzând astfel inițiativei lansate de Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow
Voluntarii au curățat deșeurile care poluau malurile lacului Golești (jud. Argeș), ale Teleajenului (jud. Prahova) și ale râului Sohodol, afluent al Jiului (jud. Gorj). Pe parcursul ecologizărilor aceștia au fost martorii unor imagini dezolante. Voluntarii au descoperit peisaje afectate de grămezi de PET-uri, sticle și alte tipuri de deșeuri, aduse de ape sau aruncate în mod iresponsabil pe malurile apelor. În doar câteva ore, prin multă implicare, voluntarii au strâns sute de saci cu deșeuri, lăsând în urma lor malurile apelor mai curate. În unele locații voluntarii au acționat cu mincioguri și caiace pentru a stânge deșeurile accumulate pe luciul apelor.
Evenimentele s-au bucurat de prezența angajaților Kaufland, precum și a numeroși tineri din comunitățile locale, dornici să lase în urmă o lume mai curată pentru generațiile viitoare.
Proiectul River Cleanup Collective a ajuns în acest an la a III-a ediție. În total, în ultimii 3 ani, 415 voluntari au luat parte la acțiunile de curățare a apelor desfășurate în acest proiect, colectând în total peste 10 tone de deșeuri.
Lansat de Grupul Schwarz în 2022, Cleanup Collective este un program de colectare a plasticului din ape și natură, ce are loc simultan în 15 țări, cu participarea tuturor companiilor din grup.
„Suntem mândri de implicarea voluntarilor noștri care, alături de comunitățile locale, au reușit să colecteze peste 4 tone de deșeuri în cadrul River Cleanup Collective. Această inițiativă face parte din eforturile noastre continue de a proteja mediul și de a reduce utilizarea plasticului, așa cum este prevăzut în strategia noastră globală REset Plastic. Prin mobilizarea simultană în 15 țări, ne dorim să inspirăm cât mai mulți oameni să se alăture luptei pentru un mediu mai curat și mai sănătos. Astfel de acțiuni sunt esențiale nu doar pentru ecosistemele noastre acvatice, ci și pentru sănătatea și calitatea vieții generațiilor viitoare. Împreună demonstrăm că implicarea face cu adevărat diferența, iar eforturile noastre colective contribuie la construirea unui viitor sustenabil”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
„Mobilizarea a peste 150 de voluntari, care au curățat malurile apelor din trei localități și au colectat peste 4 tone de deșeuri, este o dovadă clară că problema poluării apelor rămâne una critică și actuală în România. De-a lungul ultimilor ani, împreună cu Kaufland România, am pus accent pe conștientizarea acestei probleme și pe importanța implicării comunităților locale în protejarea mediului. Pe lângă curățarea efectivă, este vital să investim în educația cetățenilor, să dezvoltăm infrastructura de colectare a deșeurilor și să implementăm programe naționale care să asigure că deșeurile sunt colectate și revalorificate. Doar prin eforturi comune și acțiuni constante putem lăsa în urmă ape mai curate și un mediu mai sigur pentru viitoarele generații”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Act for Tomorrow
La nivel local, implementarea programului a fost posibilă cu sprijinul următoarelor organizații și instituții: Ploiești - Capitala Tineretului din Romania 2024, Asociația Studențească Ingmed Pitești, Centrul de Tineret START Târgu Jiu, Primăria comunei Berceni, Primăria comunei Călinești și Primăria Comunei Arcani.
.