"Vacaresti va fi unul dintre proiectele mondiale inovative si de pionierat in domeniul zonelor umede urbane" T. Salathe, RAMSAR Senior Adviser for Europe, Conferinta Internationala RAMSAR, COP 11, Bucuresti, 2012.
Parcul Natural Vacaresti, oaza de natura veritabila din sudul Bucurestiului, aniverseaza Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Zona contine principalele caracteristici pentru a fi declarata de catre autoritati arie protejata si zona umeda afiliata RAMSAR. In ultimii 20 de ani, pe arealul proiectului hidrotehnic, inceput de catre regimul Ceausescu, s-a dezvoltat un ecosistem umed alimentat de izvoare naturale, care adaposteste o mare diversitate de fauna si flora. Cu un potential extraordinar, peisagistic, stiintific si de agrement, zona poate deveni un muzeu viu pentru locuitorii si turistii Bucurestiului, oglinda verde-albastra a unui oras sufocat de betoane si asfalt, echivalentul unui metru patrat in plus de spatiu verde pentru fiecare locuitor al capitalei.
Din nefericire, zona resimte anual (mai ales in anotimpul rece) indiferenta autoritatilor. Locul, considerat de catre multi (din pacate si de catre autoritati) un no man's land, a devenit un magnet pentru braconierii de toate felurile. Anual, zeci de copaci sunt taiati devenind lemne de foc, sute de pasari sunt prinse in capcane, pestii sunt braconati cu plase sau curent electric, iar cu regularitate sunt declansate incendii de vegetatie, fie voit, fie accidental. Mai mult decat atat, in lipsa unor interventii clare si ferme din partea autoritatilor municipale sau ale Garzii Nationale de Mediu, Parcul Natural Vacaresti risca sa devina o veritabila groapa de gunoi pentru agentii economici din zona.
Toate acestea in conditiile in care majoritatea capitalelor europene au dezvoltat in ultimii ani strategii riguroase de protectie a biodiversitatii, si-au reorientat un segment consistent din investitiile civile catre natura si au desemnat zeci de arii protejate urbane, legand in acest fel in mod armonios viata naturii de viata orasului. Astfel, Praga numara 88 de arii protejate urbane, Varsovia 13, Belgrad doua, Budapesta cinci, si Sofia un parc natural, ca sa amintim numai situatia capitalelor din regiune. Mai mult decat atat, o componenta importanta a strategiilor de dezvoltare a marilor capitale o reprezinta investitia in zone umede urbane (stormwater parks, wetlands centers ), care pe langa functia ecologica biodiversa si de agrement reprezinta solutii inovative sustenabile de strangere, epurare si stocare a apei.
Prin intermediul Parcului Natural Vacaresti, autoritatile nationale de protectie a mediului, alaturi de municipalitatea orasului Bucuresti, oras aflat pe ultimile locuri in Uniunea Europeana la capitolul spatiu verde si proiecte de protectia mediului, are posibilitatea sa ofere cetatenilor primul Parc Natural Urban, un puternic centru de cercetare, educatie, conservare si recreere, un adevarat showroom al Deltei Dunarii in capitala tarii.
In actualul context, Grupul de initiativa pentru Parcul Natural Vacaresti solicita autoritatilor responsabile (Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Primariei Sectorului 4 si Primariei Municipiului Bucuresti) sa grabeasca procedurile legale de protejare a zonei. Solicitam institutiilor amintite controlul riguros al braconajului, incendiilor si al abandonarii gunoaielor in zona si le reamintim ca aria se afla in proces de clasare existand astfel, obligatia legala din partea acestora de a interveni ori de cate ori legile de protectie a mediului sunt incalcate. Le aducem la cunostinta ca pe langa demersul nostru si Academia Romana, prin intermediul Comisiei Monumentelor Naturii, a solicitat in mod expres autoritatilor mentionate finalizarea procedurilor de clasare a zonei si de transformare a sa in arie protejata.
In final, reamintim autoritatilor competente principiul care sta la baza Strategiei Europene pentru Biodiversitate 2020 - "Asigurarea biodiversitatii urbane este cruciala pentru viata oraselor europene!" - si ne exprimam increderea, alaturi de T. Salathe - RAMSAR Senior adviser for Europe, ca Parcul Natural Vacaresti "va fi unul dintre proiectele mondiale inovative si de pionierat in domeniul zonelor umede urbane".
*Grupul de initiativa pentru Parcul Natural Vacaresti este alcatuit din Asociatiile Ecopolis, Kogayon, Salvati Dunarea si Delta si are sprijinul revistei National Geographic Romania. In anul 2013, dupa primirea avizului pozitiv din partea Academiei Romane, Grupul de initiativa a demarat procedura de obtinere a statutului de arie protejata - Categoria V - IUCN
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Laura Zaharia
PR Executive
E-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro; Tel: 0729 882 617
www.salvatidelta.ro