11 organizatii neguvernamentale din Iasi au participat la un protest stradal in fata Prefecturii Iasi, astazi 17 martie 2010, intre orele 8.00 si 10.00, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta beneficiarii de fonduri structurale. 

Organizatorii protestului, Fundatia "Alaturi de Voi" Romania, Fundatia ProWomen, Universitatea Petre Andrei din Iasi, Fundatia Academica Petre Andrei si Fundatia Iosif carora li s-au alaturat Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, CENTRAS, Asociatia Oamenilor de Afaceri, Fundatia Star of Hope Romania, Fundatia COTE, Fundatia Ancora Salvarii reclama faptul ca de luni de zile exista un blocaj la nivelul Autoritatii de Management din cadrul Ministerului Muncii, care a adus beneficiarii la un pas de faliment. 

Protestul a fost mut, protestatarii au stat cu spatele catre cladirea prefecturii, prin acest gest incercand sa spuna ca intorc spatele guvernului asa cum guvernul il intoarce romanilor. 


Problemele reclamate sunt: 
  • depasirea de doua chiar trei ori a termenelor de rambursare a transelor si a prefinantarii; nerambursarea TVA-lui; lipsa de comunicare cu beneficiarii de proiecte; contractare cu intarziere a proiectelor aprobate; birocratie excesiva s.a. 

  • Nerezolvarea urgenta a situatiei va conduce la falimentul institutiilor care au in implementare proiecte, oameni disponibilizati, furnizori neachitati, iar pe termen lung – cresterea somajului, disparitia de pe piata a furnizorilor de servicii sociale si resurse umane, pierderea increderii beneficiarilor si neabsorbtia fondurilor structurale combinate cu imaginea proasta a Romaniei la acest capitol. 

Soluții: - respectarea termenilor de rambursare din contract, virarea in avans a prefinantarii pentru tot proiectul, decontarea urgenta a TVA-lui, contractarea proiectelor aprobate si dezvoltarea unui sistem eficient de management la AMPOSDRU. 

Pana in prezent, petitia a fost semnata de peste 600 de persoane din toata tara, ceea ce dovedeste ca in timp, la AMPOSDRU s-au acumulat multe probleme. 

Astazi am primit o scrisoare de sustinere a demersului din partea CEntrul de REsurse pentru participare public㠖 CeRe si a Coalitiei ONG-urilor pentru Fondurile Structurale, document atasat. 

 "In cadrul demersului am propus si solutii pentru deblocarea situatiei, pentru ca primul nostru interes este sa functioneze sistemul si sa putem implementa proiectele. Si trebuie sa mentionam ca in urma actiunilor noastre, noua conducere a AMPOSDRU ne-a contactat si ne-a propus o intalnire de consultare a beneficiarilor, cel mai probabil, la finalul saptamanii la Bucuresti. Doresc sa precizez ca, pentru buna absorbtie a fondurilor europene este nevoie de concursul mai multor autoritati, de aceea consideram ca la aceasta consultare este necesar sa participe si reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai ACIS – Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. Daca se va realiza aceasta intalnire, ADV Romania va aduce inca odata in atentie toate mesajele din petitia electronica si solutiile propuse pentru deblocarea sistemului. Asteptam ca AMPOSDRU sa transforme in fapt intentiile enuntate"- a precizat Angela Achitei, Presedinte ADV Romania. 

 Detalii pot fi obtinute la tel. 0740.513864, e-mail: office@alaturidevoi.ro , persoana de contact Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania.