Problema identificata: Crizele economica, financiara si cea a datorilor suverane din ultimii ani au ridicat semne de intrebare si au evidentiat dificultatea cu care majoritatea guvernelor a implementat masuri de austeritate si politici publice de impact. In aceasta noua era de incertitudini, este esential ca si Romania sa-si reconsidere modelul de dezvoltare economica si sa invete sa-si adapteze politicile publice in functie de contextul global pentru a deveni o tara cu adevarat competitiva.

Scopul si obiectivele proiectului
Proiectul are ca scop stimularea dezbaterii pe tema adaptarii politicilor publice la contextul global si furnizarea de analize si policy briefs echidistante, bine fundamentate, pe teme care pot juca un rol crucial pentru Romania de azi.
 


 
Obiective specifice:
•    Identificarea unor arii majore de interes pe tema politicilor publice in contextul actual (de exemplu, energie, infrastructura, sanatate, educatie etc.);
•    Identificarea de solutii, de experti si  prioritizarea a trei domenii de analiza in cadrul conferintei de la Londra din 16 noiembrie 2012;
•    Crearea unui taskforce de analisti si profesionisti in cele trei domenii prioritare;
•    Elaborarea a trei policy briefs, promovarea lor si inaintarea catre autoritati in cadrul unui eveniment public organizat la Bucuresti in primavara lui 2013.
Conferinta „Proiect Romania 2020: Solutii pentru o Romanie competitiva” va reuni peste 100 dintre cei mai talentati tineri profesionisti romani din intreaga lume, precum si personalitati din mediile de afaceri, academic si public cu scopul de a identifica modalitati concrete de a transforma Romania intr-o tara cat mai competitiva.
Conferinta se va concentra pe trei teme majore:
•    sistemul actual de politici publice din Romania si cum poate fi el imbunatatit;
•    dezvoltarea unei infrastructuri pentru competitivitate;
•    rolul diplomatiei si a comertului exterior in cresterea competitivitatii Romaniei.

In urma acestei conferinte, GRASP va elabora trei documente de politici publice in arii de prioritate pentru Romania, documente care vor fi lansate la Bucuresti in cadrul unui eveniment care se va desfasura in primavara anului 2013.

Printre alti invitati de marca se numara dl. Dorian Branea (Director, Institutul Cultural Roman Londra) dna. Anca Harasim (Director Executiv, AmCham Romania),  Excelenta Sa, dl. Ion Jinga (Ambasador al Romaniei in Regatul Unit), dl. Mugur Isarescu (Guvernator BNR) (in curs de confirmare), dna. Alina Mungiu Pipiddi (Director, Societatea Academica Romana) si dl. Nicolae Ratiu (Chairman, Fundatia Ratiu).

Deadline: Luni, 28 Octombrie 2012, insa decizia va fi comunicata in termen de 72 de ore de la trimiterea aplicatiei.

Taxe de participare: £30 pentru tineri profesionisti, £20 pentru membri GRASP si studenti.

***
Infiintata in 2008 ca GRSPSociety din initiativa unui grup de tineri romani aflati la studii in Budapesta, GRASP este o retea deschisa formata din tineri profesionisti si studenti cu misiunea de a contribui activ la schimbarea Romaniei prin implicare civica, imbunatatirea politicilor publice,  transfer de cunostinte si know-how, incurajarea dialogului si dezbaterilor publice si sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Parteneri: Ambasada Romaniei la Londra, Institutul Cultural Roman Londra.
Parteneri media: Radio France International (RFI), Radio Romania Actualitati, Radio Romania International, StiriONG, RomaniaPozitiva, Foreign Policy, BizCamp.