Participantii s-au intalnit cu reprezentanti ai Guvernului, ai organizatiilor non-guvernamentale locale si internationale cu sediul in Romania, precum si cu alti actori angajati in procesele de reforma a protectiei copilului. 
 
Agenda a inclus vizite la: Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie .- ANPDCA, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale Sectoarelor 5 si 6, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, World Vision Romania, SOS Satele Copiilor Romania, UNICEF, Asociatia Valentina, Asociatia Fratilor Maristi, Fundatia Sensiblu. Participantíi au vizitat o serie de structuri cu servicii sociale pentru copii dezvoltate in Romania in ultimii 20 de ani si au avut ocazia sa puna intrebari practice despre organizarea lor, succesele si provocarile in crearea si dezvoltarea acestora.
 
Printre modelele de servicii incluse in agenda vizitei, se numara: case de tip familial; centre de zi; programe de prevenirea abandonului si dezinstitutionalizare / inchidere de centre de plasament transformate in complexe de servicii sociale pentru copii; centru de consiliere pentru femei si copii victime ale violentei domestice; servicii de prevenire a abandonului scolar, program afterschool.
 
Doamna Gabriela Coman, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie a afirmat urmitoarele: ”Am aratat oaspetilor ca este foarte important sa existe o buna intelegere a reformelor pe care doresc sa le implementeze in domeniul protectiei copilului. Este importanta nu doar intelegerea la nivel politic, dar si la nivelul celor care vor implementa reformele. Am asigurat participantilor interesul si disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitie experienta noastra in acest domeniu si a de a invata in continuare unii de la altii despre modele de succes.”
 
“Se estimeaza ca la nivel regional, in tarile in care activeaza ChildPact, peste 500.000 de copii sunt in situatie de vulnerabilitate datorita lipsei serviciilor de protectie a copilului la nivelul comunitatilor locale. Copiii din familiile cele mai vulnerabile sunt in continuare separati de familiile lor si plasati in institutii, nu au acces la servicii de recuperare daca au o dizabilitate, nu beneficiaza de servicii de sprijin pentru reintegrare sociala.” a declarat doamna Mirela Oprea, Secretarul General al ChildPact.

“Experienta Romaniei in domeniul protectiei copilului este o experienta valoroasa, iar prin acest proiect implementat de World Vision Romania si FONPC, se doreste facilitarea unui schimb de bune practici in asigurarea unei vieti mai bune pentru cei mai vulnerabili copii din regiune.” a declarat doamna Daniela Buzducea, Director de Advocacy la World Vision Romania. 

Domnul Bogdan Simion, Presedintele onorific al FONPC a prezentat participantilor evolutiile pe care „Romania le-a avut de-a lungul anilor in reforma sistemului social si diversitatea serviciilor sociale. Un exemplu privind reala dezinsitutionalizare a copiilor este plasarea copilului la Asistentul Maternal Profesionist. Incepand din anul 1997 aceasta forma de protectie a fost conceputa ca si alternativa temporara de protectie. La finele lui 2007 se inregistrau 20.380 de copii plasati la 15.225 de asistenti maternali profesionisti iar in 2013, 19.020 de copii erau in asistenta maternala, mentionand totodata ca aceasta meserie a facut posibil ca aproximativ 20.000 de  copii, anual sa aiba o sansa la dezvoltare.” a spus Bogdan Simion.

Vizita de studiu face parte dintr-o suita de schimburi de experienta care vor ajuta tarile din regiune sa evite greseli sau intarzieri evitabile in reforma sistemelor de protectie a copilului, sa se inspire astfel incat sa ia cele mai potrivite decizii in favoarea copiilor vulnerabili.
 
Mira Antonyan, reprezentant al Centrului de Suport al Fundatiei Armene pentru Ajutor, profesor la Universitatea din Yerevan, Asociatia Armeana a Lucratorilor Sociali) a apreciat:  „Vom merge acasa cu dorinta de a crea si in Armenia o legislatie in domeniul protectiei drepturilor copilului, asa cum are Romania”. 
 
Toti participantii, atat reprezentantii ong-urilor cat si cei din structurile guvernamentale din toate tarile, au apreciat complexitatea si buna structurare a programului. ”Ne-am familiarizat cu un spectru larg de servicii pentru copiii aflati in dificultate care sunt in situatii de risc, ramasi fara ocrotire parinteasca. De asemenea, pentru fiecare tara implicata a fost imperios necesar sa afle de la colegii din Romania despre experientele lor privind reformele de protectie, in special a copilului, in contextul in care tara lor a aderat la Uniunea Europeana.” a completat Anastasia Gruzin, Consultant Superior in Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei din Republica Moldova, Directia de Politici e Protectie a Familiei si Drepturile Copilului, Sectia Protectia Drepturilor Copilului.
 
Participantii au agreat la final ca vizita de studiu a constituit forumul ideal, intrucat tarile participante, tari post-comuniste, impartasesc contexte politic si social similare. De asemenea, vor lucra impreuna la construirea unui index de protectie a copilului care sa monitorizeze progresele si decalajele reformelor din protectia copiilor din tarile din regiune. Totodata vizita a reprezentat o buna oportunitate pentru intarirea parteneriatului intre societatea civila si reprezentantii guvernelelor, intrucat din partea fiecarei tari au participat atat reprezentanti ai ong-urilor, cat si ai institutiilor publice pentru protectia copilului. 
 
„Impreuna pentru copii: Coalitii de ONGuri mai puternice in regiunea Marii Negre” este un proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe, prin Programul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare si implementat de UNDP – BRC (Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite - Centrul Regional din Bratislava), in parteneriat cu World Vision Romania, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru „Copil” (FONPC), Coalitia pentru Copii din Armenia, Organizatia „Reliable future” din Azerbaijan, World Vision Georgia si APSCF Moldova. 
 
Coalitia ChildPact a fost creata in anul 2011 in cadrul Forumului ONG la Marea Neagra din 2011. ChildPact reprezinta 600 de organizatii non-guvernamentale din regiune, ce lucreaza cu peste 500.000 de copii vulnerabili. ChildPact considera ca, fiind un subiect ‚non-sensibil’, cooperarea regionala pentru protectia copilului deschide noi oportunitati de dialog si de construire a increderii intre tarile din regiune: pacea si securitate in regiunea noastra ar trebui sa inceapa prin copii. Mai multe informatii la : www.childpact.org.
 
„Impreuna pentru copii: Coalitii de ONG-uri mai puternice in regiunea Marii Negre”
________________________________________
PARTENERII DE PROIECT
World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. De-a lungul celor 24 ani de activitate in Romania, World Vision a fost un partener important in reformarea sistemului de protectie a copilului. Mai multe informatii pe www.worldvision.ro
Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) din Romania reuneste 75 de organizatii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protectiei copilului. Fiind principalul partener de dialog al autoritatilor publice incepand cu anul 1997, FONPC este specializata in dezvoltarea politicilor sociale pentru copii. Activitatile si programele FONPC sunt centrate pe: promovarea drepturilor copilului; monitorizarea respectarii drepturilor copilului; intarirea capacitatii organizationale a federatiei si a membrilor sai. Pentru a-si atinge obiectivele, FONPC lucreaza in stransa colaborare cu autoritatile locale si nationale, organizatii internationale, institutii europene, organizatii si reprezentanti ai societatii civile, comunitati locale si alti actori interesati in promovarea drepturilor copiilor. Mai multe informatii pe www.fonpc.ro

„Child Protection Network” din Armenia reuneste 32 de organizatii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru cresterea calitatii serviciilor sociale destinate copiilor vulnerabili si familiilor lor. Infiintata in 2005 pentru a aborda si a actiona in mod sistemic in domeniul protectiei copilului, coalitia militeaza pentru imbunatatirea sistemului national de protectia copilului. Activitatile si programele coalitiei includ: promovarea de politici publice pentru copii; dezvoltarea de parteneriate sociale intre stat si actori non-guvernamental de profil; si consolidarea organizatiilor non-profit. 

„NGO Alliance for Children Rights” din Azerbaijan reuneste 80 de organizatii non-guvernamentale care activeaza in domeniul protectiei copilului. Coalitia se implica activ in reformarea sistemului social de protectie a copilului, activitatile sale principale fiind concentrate asupra: dezvoltarea de politici publice; sensibilizarea publica cu privire la problematicile protectiei si drepturilor copiilor vulnerabili; intarirea capacitatii membrilor sai pentru ca acestia sa livreze servicii mai eficiente pentru bunastarea copiilor. Una dintre reusitele remarcabile ale coalitiei a fost initierea, documentarea si implementarea sistemului de justitie juvenila din Azerbaijan. 

„The Coalition for Child and Youth Welfare” din Georgia reuneste 22 de organizatii non-guvernamentale orientate catre ajutorarea copiilor si a tinerilor, care activeaza impreuna pentru preventia institutionalizari copiilor; drepturile copiilor care parasesc sistemul de protectie a copilului; infiintarea de servicii de justitie juvenila; protectia copiilor impotriva violentei, exploatarii si abandonului. CCYW a fost fondata in 2012 cu sprijinul World Vision Georgia si activeaza pentru a deveni un partener de dialog pentru autortatile publice. World Vision Georgia este partener in cadrul proiectului, in numele CCYW. 

„Alianta ONG-urilor active in domeniul protectiei sociale a copilului si familiei” (APSCF) din Republica Moldova reuneste 127 de organizatii non-guvernamentale care activeaza impreuna pentru asigurarea bunastarii copiilor inca din anul 2002. Misiunea coalitiei este aceea de a intari capacitatea membrilor sai pentru a dezvolta si a promova bune practici si politici sociale eficiente pentru protectia copiilor si bunastarea familiilor lor. Activitatile principale ale APSCF se concentreaza asupra: dezvoltarii expertizei membrilor APSCF pentru monitorizarea Conventiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului; incurajarii participarii active si responsabile  a ONG-urilor in procesul de elaborare de politici publice in domeniul protectiei copilului; organizarii de sesiuni speciale pentru formarea de experti in domeniu; militarii pentru un sistem social imbunatatit pentru protectia copilului. 

Toti partenerii de proiect sunt membri ai ChildPact ChildPact, Coalitia de protectia copilului din regiunea extinsa a Marii Negre. Creat in 2011 la Forumul ONG la Marea Neagra (sustinut de Ministerul Afacerilor Externe si Comisia Europeana), ChildPact reprezinta 600 de organziatii non-guvernamentale ce lucreaza cu mai mult de 500.000 de copii vulnerabili din 10 tari diferite. Obiectivele ChildPact sunt: intarirea rolului si capacitatii organizatiilor societatii civile prin dezvoltarea si monitorizarea de politici publice privitoare la protectia si bunastarea copiilor din regiunea extinsa a Marii Negre; promovarea unui mediu propice activitatii coalitiilor nationale si regionale ale societatii civile; promovarea publica a drepturilor copilului si a problematicilor legate de protectia lor in contexte nationale si regionale; promovarea cooperarii regionale. Mai multe informatii despre ChildPact: www.childpact.org.

Pentru mai multe informatii:
Mirela   Oprea,   Secretar   General   ChildPact 
mirela_oprea@wvi.org; telefon: 0731 444 636
Anca Bejenaru, Manager Proiecte Speciale de Comunicare World Vision Romania
Anca_bejenaru@wvi.org, telefon: 0736 444 815