Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat va invita joi, 4 decembrie 2008, incepand cu ora 10:00 la lansarea publicatiei "Portret de Voluntar", eveniment prin care este marcata Ziua Internationala a Voluntarilor, sarbatorita in intreaga lume in 5 Decembrie inca din 1985, in urma unei rezolutii a Adunarii Generale a Natiunilor Unite. Evenimentul va avea loc la Centrul INFOEUROPA, Bucuresti, Calea Victoriei Nr. 88.

Publicatia "Portret de Voluntar" reuneste portretele a 64 de voluntari de toate varstele care activeaza in domenii diferite in diferite colturi ale tarii. Scopul publicatiei este de a demonstra diversitatea voluntarilor si a activitatilor pe care acestia le pot desfasura in beneficiul comunitatilor si al semenilor aflati in nevoie. Voluntarii au fost nominalizasi de catre organizatii in cadrul carora activeaza in urma unui apel deschis la nominalizari lansat de Pro Vobis – Centrul National de Voluntraiat, initiatorul proiectului. Portertele voluntarilor cuprind descrierea activitatilor derulate de acestia si a beneficiarilor activitatii lor de voluntraiat, alaturi de impartasirea celor invatate de voluntari in activitatea lor si rolul implicarii lor in cadrul organizatiilor in care activeaza.

"Portret de Voluntar vine intr-un moment in care putem spune cu sufletul impacat ca vremea in care a vorbi despre voluntariat in Romania era echivalentul unei eterne lupte cu morile de vant a trecut. Astazi suntem martorii unei miscari de voluntariat in continua dezvoltare, care mobilizeaza numerosi voluntari de toate varstele, dornici sa contribuie la imbunatatirea vietii semenilor lor si dornici sa se dezvolte pe sine si comunitatile in care traiesc. Paginile acestei carti sunt despre cei care au depasit dilemele trecutului si traiesc pentru viitor. Fie ca au zece ani sau cincizeci de ani, ei sunt cei care daruiesc. Fie ca sunt studenti sau pensionari, ei sunt cei care ajuta. Ei sunt voluntarii. Iar noi le multumim tuturor!" (Cristina Rigman, Director executiv Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat)

Editia din acest an a publicatiei face parte din proiectul "Dezvoltarea infrastructurii pentru voluntariat in Romania" derulat de Pro Vobis in parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Sociala MOVISIE din Olanda si finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Olanda prin programul MATRA. Evenimentul de lansare este sprijinit de Centrul INFOEUROPA al Departamentului pentru Afaceri Europene din Guvernul Romaniei. 

CE SPUN VOLUNTARII:
"Am avut sansa sa ma nasc intr-o familie care m-a dorit si m-a adorat. Mai tarziu, nemultumita si intristata de ceea ce vedeam in jurul meu, de lipsa de comunicare, proasta educatie, rautatea nascuta din frustrare, am inteles ca nu multi oameni au avut sansa mea. Ce pot face dincolo de spectacolele mele de teatru, de filmele mele, de revolta mea exprimata fata de incultura? E datoria mea sa-mi indrept atentia catre cei care maine vor fi societatea romaneasca." (Medeea Marinescu, Voluntar nominalizat de Asociatia Valentina)

"M-am obisnuit sa accept ca nu intotdeauna poti schimba raul din radacina, dar ca nu se pierde nimic din ce ai daruit, chiar daca efectele nu se vad imediat. Am invatat ca si activitatea de voluntariat presupune multa seriozitate, perseverenta. Nu este o ruda saraca a celorlalte profesii. Superficialitatea nu are ce cauta aici!" (Elena Grigore, Fundatia Sf. Dimitrie)

"Cred in voluntariat. Este o modalitate de a lupta cu indiferenta si ignoranta, dar si de a ne dezvolta personal si profesional si de a incerca sa schimbam ceva, sa devenim mai responsabili." (Franca Belloni, Asociatia Il Chicco)

DESPRE VOLUNTARIAT IN ROMANIA

Legea nr. 195/2001, Legea Voluntariatului, modificata si completata cu Ordonanta nr. 58/2002, Legea nr. 629/2002 si legea nr. 339/2006, defineste voluntariatul ca activitatea de interes public dsesfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala. Activitatile de voluntariat s-au dezvoltat constant in ultimii ani, Barometrul de Opinie Publica, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, indicand in primavara anului 2007 un procent de 14,4% dinpopulatia Romaniei care declara ca a desfasurat activitati de voluntariat in ultimele douasprezece luni. Prin raportare la populatia Romaniei, numarul voluntarilor poate fi astfel estimat la aproximativ 3 milioane de oameni, la care se adauga voluntarii cu varsta sub 18 ani, segment de populatia care nu a fost acoperit de Barometrul de Opinie citat. O cercetare derulata de catre Pro Vobis – centrul national de Voluntariat si Centrul pentru Studiul Democratiei din cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in primavara anului 2008 permite conturarea unui profil al voluntarilor din Romania: 80,7% au varsta pana in 25 de ani, in majoritate de sex feminin (61,4%), majoritatea studenti sau elevi (73% detin diploma de bacalaureat sau de licenta). Motivele principale pentru care tinerii se implica in activitati de voluntariat sunt nevoia de a dobandi experienta practica intr-un anumit domeniu (52%), dorinta de a-i ajuta pe cei aflati in nevoie (51,1%), posibilitatea de a-mi face prieteni (49,4%) si posibilitatea de a-mi pune in aplicare ideile (40,7%).

DESPRE PRO VOBIS – CENTRUL NATIONAL DE VOLUNTARIAT

Pro Vobis este o asociatie neguvernamentala si nonprofit infiintata in 1992. Misiunea Pro Vobis este de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea si de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati. In prezent Pro Vobis deruleaza programe de instruire si consultanta pentru organizatiile si institutiile publice care lucreaza cu voluntari in domeniul dezvoltarii programelor de voluntariat si al managementului voluntarilor, programe pentru dezvoltarea de centre locale de voluntariat care sa faca legatura la nivelul comunitatilor intre cererea si oferta de voluntari, programe de voluntariat international: schimburi de scurta durata pentru voluntari de varsta a treia si programe de voluntariat de lunga durata pentru profesionisti din diferite domenii care deruleaza stagii de voluntariat in tari din Africa si Asia. Pentru detalii vizitati www.provobis.ro si www.voluntariat.ro/vso.   

PROCURAREA PUBLICATIEI "PORTRET DE VOLUNTAR"

Publicatia se distribuie gratuit, in limita stocului disponibil. Publicatia va fi disponibila si online pe pagina www.voluntariat.ro incepand cu data de 4 decembrie 2008. Versiunea in limba engleza va fi disponibila in ianuarie 2009.

Pentru solicitarea publicatiei sau informatii suplimentare contactati Carmen Marcu, Manager Comunicare, la e-mail comunicare@provobis.ro, tel/fax 021 3167851, mobil 0755 045 102.