Romanian Green Building Council, parte a asociatiei initiate peste ocean cu acelasi nume, a demarat in luna septembrie proiectul "Construieste Scoli Verzi", care isi propune renovarea intr-o maniera sustenabila a scolilor din Romania.

Toate scolile din Romania interesate de obtinerea unei scoli mai „verzi”, o cladire ce integreaza principiile constructiilor sustenabile si cu impact redus asupra mediului inconjurator, au fost invitate sa aplice in cadrul consursului “Construieste Scoli Verzi”, organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Profesorii coordonatori vor fi primi diplome de participare recunoscute de Ministerul Educatiei si pe plan international.
 
Concursul se desfasoara in paralel cu „Ziua Internationala a Scolilor Verzi (Green Apple International Day Of Service)”, proiect initiat de Centrul pentru Scoli Verzi, parte componenta a U.S. Green Building Council.
 
Pentru a fi eligibile sa castige, scolile din Romania au trebuit sa dezvolte si sa deruleze un „eveniment sau proiect verde”, de ex: plantarea unei gradini, ingrijirea curtii scolii, a parcului invecinat sau crearea unor indicatoare de semnalizare  pentru scoala in scopul incurajarii unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator. Initiativele/activitatile ce vizeaza dezvoltarea spiritului ecologic au trebuit sa se desfasoare pe data de 29 septembrie, 2012. Proiectul trebuia inscris pe website-ul www.mygreenapple.org, un ghid de inregistrare al proiectelor fiind disponibil pe pagina respectiva.
 
Pe langa descrierea proiectului implementat sau a evenimentului desfasurat, aplicantii au trebuit sa puna la dispozitia RoGBC (la adresa Cristina.Siu@RoGBC.org) o descriere a situatiei cladirii in care are loc activitatea educationala insotita de o scrisoare de sprijin din partea directorului scolii, administratorului scolii si, (daca este posibil), din partea primarului orasului in vederea desfasurarii unui proiect de renovare.
 
Proiectul de renovare al institutiei de invatamant trebuie sa vizeze:
- imbunatatirea  cladirii din punct de vedere tehnic, in vederea furnizarii unui mod mai flexibil de utilizare a spatiului, lucru ce va permite desfasurarea de activitati adiacente;
- promovarea principiilor si solutiilor sustenabile ce pot fi reaplicate in gradinite, scoli, universitati si alte cladiri educationale din Romania;
- reducerea dramatica a consumului de energie, imbunatatirea confortului, sanatatii si performantelor elevilor, profesorilor si a personalului administrativ al scolilor;
 
Aplicatiile au fost primite in perioada 17 - 28 septembrie. Scoala castigatoare va fi anuntata pe data de 12 octombrie, premiul constand in implementarea procesului de renovare conform descrierii furnizate de institutia de invatamant corelata cu raportul de evaluare a cladirii realizat de companiile partenere campaniei.
 
Premiile din cadrul concursului sunt donate de catre companii, lidere in domeniul constructiilor verzi ce furnizeaza solutii eficiente destinate imbunatatirii semnificative a sanatatii ocupantilor unei cladiri, a abilitatii de invatare a elevilor  precum si a principiilor de eficienta energetica si a responsabilitatii fata de mediu.
 
Proiectul de renovare se va desfasura in perioada octombrie 2012 – septembrie 2013.
 
Sursa: rogbc.org